Cookie- och Sekretesspolicy


Rengöringsredskap

Det mest nödvändiga redskapet du behöver köpa till din damm är en håv. De finns i många olika storlekar och längder. Håven ska naturligtvis passa till storleken på din damm. Men se gärna till att den är längre än vad din damm är djup.

Håven kan användas till dammens fiskar, men framför allt också när hösten kommer och trädens blad ofta landar i trädgårdsdammen. Här ligger de och flyter runt eller sjunker till botten. I båda fallen är det mycket besvärligt att bara försöka samla upp dem med händerna. Det finns håvar i många olika kvaliteter.

Den vanligaste skillnaden mellan dyra och billiga håvar är att nätet på de billigare ofta går ut över kanten på bygeln medan nätet på de dyrare är fäst på bygelns insida. Fördelen med att nätet är fäst på insidan är att det inte skadas när du drar det över dammens botten.

Dessutom är de dyrare håvarna ofta gjorda av mer hållbara material och håller därför längre än de billigare. Så det kan rekommenderas att du investerar i en dyrare håv som du kan använda i många år framöver.

Om du köper en håv som är längre än vad din damm är djup slipper du böja dig så mycket när du ska nå botten och fiska upp blad och annat skräp. Det är också en fördel om håven har en rak ovansida som den här.

Det gör det möjligt att rengöra ett större område åt gången än om den är rund. Som ett alternativ till en håv kan du också köpa en våtdammsugare. Den är specialgjord för att suga upp vatten utan att motorn tar skada.

Den här dammsugaren är en industrimodell men de finns även i mindre storlekar. Med en sådan här dammsugare kan du lätt suga upp blad från vattenytan men den är också bra att använda för att ta bort blad från bäcken där en håv inte är till någon hjälp.

Dammsugaren kan, precis som håven, också användas på boten av dammen. Men då får du räkna med att tanken snabbt fylls. När det inträffar är det enkelt att tömma den genom att öppna för slangen där bak så rinner vattnet ut. Kom också ihåg att ta av ovandelen på dammsugaren och tömma den på blad som sugits upp.

Relaterade artiklar

 • Smart vattenslang från Hozelock.

  Smart vattenslang från Hozelock.

  27/07 Med Hozelocks nya vattenslang är det SLUT med trasslet. Slå på vattnet, och slangen vecklar ut sig till tre gånger sin längd.

 • KLÄTTERVÄXTER: Insektssåpa

  KLÄTTERVÄXTER: Insektssåpa

  14/11 VIDEO: Om du har klätterväxter inomhus – t ex i växthus eller vinterträdgård – kan det vara lätt att få olika sorters ovälkomna gäster.

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Räta av med en mall

  INRED TRÄDGÅRDEN: Räta av med en mall

  26/10 VIDEO: Om du ska utvidga den existerande beläggningen i trädgården är det helt avgörande att du får precis samma nivå som på den befintliga beläggningen.

 • ROSOR: Uppbindningstråd till klängrosor

  ROSOR: Uppbindningstråd till klängrosor

  30/09 VIDEO: Vill du att dina rosor ska växa upp mot en vägg behöver du normalt binda upp dem i något. Det hjälper dig att styra hur de växer samtidigt som de inte riskerar att knäckas om det skulle blåsa.

 • ROSOR: Roskratta

  ROSOR: Roskratta

  30/09 VIDEO: Rosorna står ofta tätt i en rosenrabatt. Ändå letar sig ogräset fram. När man ska rensa i rabatten är det en fördel om man har en särskild roskratta, som den här.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss