Cookie- och Sekretesspolicy


Test av grensaxar

Grensaxen är lika viktig för trädgårdsmästaren som hammaren för en snickare. Det är ett kraftigt verktyg som gör att det går snabbt och lätt att beskära kraftiga grenar med rena och snygga snittytor. Men det är förstås skillnad mellan olika grensaxar. Det framgick tydligt av vårt test av sex modeller.

Det finns knappast någon trädgård som kan skötas utan hjälp av en rejäl grensax. Den behövs inte hela tiden, men den är nödvändig när det är dags att beskära träd och buskar. För det gör den utomordentligt bra.

Grova grenar sågas av med bågsåg eller grensåg, men grova kvistar och grenar upp till cirka 40 mm i diameter klipps med grensaxen. Den ger ett rakt, snyggt och fint snitt och det är mycket bättre än de trasiga spår som en såg lämnar efter sig.

De kraftigare modellerna klipper 40 mm grenar. Handtagen är ju långa så häveffekten är stor. Men flera saxar har dessutom utväxling och med en sådan behöver man inte ta i för att klippa grova kvistar och grenar. Men utväxlingen kräver att man klipper flera gånger och att handtagen ska dras långt från varandra.

Det kan ibland vara svårt, t.ex. vid beskärning av buskar, för då är handtagen i vägen. Välj hellre en sax utan utväxling till buskar. Eller en såg. När du väljer grensax ska du inte ta första bästa modell som kan klippa grova grenar. Det krävs trots allt lite muskler för att hantera en stor sax, även om den har utväxling.

Relaterade artiklar

 • Test av slangvindor
  Test

  Test av slangvindor

  12/06 Vi har testat åtta olika slangvindor för väggmontering och kan konstatera att det är stor skillnad mellan modellerna och vad du får för pengarna.

 • Test av gräsklippare
  Test

  Test av gräsklippare

  29/04 De batteridrivna gräsklipparna blir bara bättre och bättre. Om din gräsmatta är något så när plan och inte alltför stor är de ett utmärkt val. Vi har testat åtta av de vanligaste klipparna för att se vilka skillnader det är ...

 • Test av häcksaxar
  Test

  Test av häcksaxar

  08/04 Det finns en mängd olika häcksaxar att välja bland, både nätanslutna och batteridrivna. Vi har testat 12 av de vanligaste modellerna för att ta reda på vad de duger till och vad du kan förvänta dig av dem.

 • Test av vertikalskärare
  Test

  Test av vertikalskärare

  19/03 Tycker du att grannens gräsmatta är grönare än din? Det kan i så fall bero på att grannen har bearbetat sin matta med en vertikalskärare.

 • Vilken grensax klarar kraftiga grenar?

  Vilken grensax klarar kraftiga grenar?

  06/07 Kraftiga, torra grenar är en utmaning för vanliga grensaxar. Vi har tagit med en grensax med amboltblad i trädgården för att testa om den klarar uppgiften.

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Test av grensaxar
 • Test av grensaxar
 • Test av grensaxar

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss