Cookie- och Sekretesspolicy


Gödsel

Perennrabatten ska hållas så frodig som möjligt. Därför kan man behöva gödsla lite emellanåt för att förbättra näringstillförseln. Men kom ihåg att för mycket gödsel är lika illa för plantan som för lite.

Det finns många olika produkter att välja mellan när man ska gödsla sina perenner. Växtbetingelserna varierar från planta till planta, så därför går det inte att ge generella råd om hur mycket gödning eller vilken slags gödning som ska användas i din rabatt.

Gödsel består av olika kombinationer av kväve, fosfor och kalium. De kemiska beteckningarna är N, P och K. I korthet ger kväve gröna blad och god tillväxt, fosfor främjar blomning och kalium stärker växtens struktur och rottillväxt.

Gödsel finns i olika form: som olika slags piller eller pellets, flytande form eller som små pinnar. Några varianter är organiska, andra är mineralbaserade – även kallade konstgödsel.

Dina plantor bryr sig inte om ifall de får den ena eller den andra sortens gödsel. Typiskt sett verkar den mineralbaserade gödningen omedelbart, medan den organiska inte omsätts lika snabbt.

Det är stor skillnad på hur ofta olika slags gödning ska användas. Vissa sorter är långtidsverkande och avger näring under en period från någon månad upp till ett halvår.

Läs alltid bruksanvisningen på paketet för att hitta rätt dosering och användningssätt. Även om du noga följer doseringsanvisningarna bör du sluta gödsla i god tid före vintern, så att tillväxten avstannar som den bör.

Då har plantorna en möjlighet att samla kraft, härdas, så att de klarar sig igenom den kalla vintern.

Relaterade artiklar

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 1: Rengöringsredskap

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 1: Rengöringsredskap

  21/11 VIDEO: Det mest nödvändiga redskapet du behöver köpa till din damm är en håv. De finns i många olika storlekar och längder. Håven ska naturligtvis passa till storleken på din damm. Men se gärna till att den är längre än vad ...

 • KLÄTTERVÄXTER: Insektssåpa

  KLÄTTERVÄXTER: Insektssåpa

  14/11 VIDEO: Om du har klätterväxter inomhus – t ex i växthus eller vinterträdgård – kan det vara lätt att få olika sorters ovälkomna gäster.

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Räta av med en mall

  INRED TRÄDGÅRDEN: Räta av med en mall

  26/10 VIDEO: Om du ska utvidga den existerande beläggningen i trädgården är det helt avgörande att du får precis samma nivå som på den befintliga beläggningen.

 • ROSOR: Uppbindningstråd till klängrosor

  ROSOR: Uppbindningstråd till klängrosor

  30/09 VIDEO: Vill du att dina rosor ska växa upp mot en vägg behöver du normalt binda upp dem i något. Det hjälper dig att styra hur de växer samtidigt som de inte riskerar att knäckas om det skulle blåsa.

 • ROSOR: Roskratta

  ROSOR: Roskratta

  30/09 VIDEO: Rosorna står ofta tätt i en rosenrabatt. Ändå letar sig ogräset fram. När man ska rensa i rabatten är det en fördel om man har en särskild roskratta, som den här.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Semester.. GDS hemsida (utlagda artiklar) verkar inte uppdateras..

Kan det stämma att bara en PDF-artikel lagts ...

Skruvdragare

Varför kommer inte min Skruvdragare????

Ångspärr om isoleringen är < 200mm i friggebod?

Läste i artikeln "Ångspärrar för dummies" att ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss