Cookie- och Sekretesspolicy


Ge spaden
ett nytt skaft

Det kan inte hjälpas, men trädgårdsredskapen används ofta för tuffa jobb. Är oturen framme händer det att skaftet på spaden spricker eller knäcks. Det finns ingen anledning att köpa en ny spade för kanske 500–600 kr, när du kan få ett skaft för 150 kr. Bytet klarar du lätt själv.När du köper nytt skaft till din spade, är det en fördel att ta med den brutna spaden till byggvaruhuset.

Det gäller ju att hitta ett skaft som passar i längd och som är ungefär lika tjockt. Det finns flera att välja bland, både raka och böjda. Längden är viktig, även om det alltid går att korta av ett skaft. Tjockleken har också viss betydelse.

Ett tunt skaft går lätt sönder. Ett för tjockt skaft blir tyngre, men kan alltid hyvlas ner så att det passar spadens fäste. När du köper det nya skaftet ska du också köpa ett par nitar som passar i längd, vilket innebär att de inte får vara för korta. Långa nitar kan lätt kapas med bågfil till önskad längd.

PROBLEM

Spaden har jobbat på övertid! Först var det bara en smal spricka i skaftet, men när arbetet blev riktigt hårt sprack hela skaftet. Spaden kan inte användas längre och borde kasseras, men …

LÖSNING

… det är bättre att sätta fast ett nytt skaft. När du har format skaftet så att det passar i spadens fäste, borrar du ett genomgående hål för en nit som håller skaftet på plats. Du kan borra med en relativt smal borr.Skruvstycket är praktiskt. Här kan spaden spännas fast ordentligt, både när de gamla nitarna ska tas bort och när de nya slås fast. Har skruvstycket dessutom städfunktion så är det ännu bättre. Men du klarar jobbet med en arbetsbänk.

SÄTT PÅ NYTT SKAFT:


1. Ta bort den gamla niten

Det enda sättet att ta bort den på är att skära av den med vinkelslip. Slipa sedan ner resten så mycket, att niten blir i nivå med fästet. Använd skyddsglasögon och ett par kraftiga arbetshandskar.

2. Ta bort träskaftet

Resterna av det gamla spadskaftet kan sitta överraskande hårt fast. Spänn därför fast spaden hårt i ett skruvstycke och slå bort skaftstumpen med hammare och rundstav.

3. Anpassa det nya skaftet

Använd det gamla skaftet till att markera på det nya hur formen ska bli. Dra ett streck där fasningen ska sluta. Se upp så att du inte tar bort för mycket. Kolla hela tiden passformen på det nya skaftet.

4. Borra hål i skaftet och lås delarna med en nit

Borren ska ha samma diameter som niten. Det är viktigt att du borrar exakt rakt igenom så att borren kommer ut i hålet på fästet. Niten ska sticka ut en bit, så att änden kan knackas platt.

5. Knacka niten platt

Lägg spaden på ett hårt underlag, t.ex. ett städ, så att nitens kullerhuvud vilar mot underlaget. Slå på kanten av den utstickande änden hela vägen runt tills det bildas en liten krage som täcker hålet. Nu sitter skaftet fast

Relaterade artiklar

 • Vass kniv ger en snygg gräsmatta

  Vass kniv ger en snygg gräsmatta

  19/03 Det är kniven som ser till att gräset klipps av och inte rivs upp eller slits bort. Se här hur en expert slipar en slö och härjad kniv vass, så att den åter kan fylla sin funktion i gräsklipparen.

 • Hur förvarar jag små trädgårdsredskap?

  Hur förvarar jag små trädgårdsredskap?

  19/08 Jag har en del små trädgårdsredskap till växthuset och grönsakslandet som jag skulle vilja hänga upp på ett säkert och praktiskt sätt. Har ni något bra tips?

 • Kedjesåg med stor räckvidd

  Kedjesåg med stor räckvidd

  30/07 Nu kan du kapa grenar högt upp i ett träd utan att ta fram stegen.

 • Fjäderlätt sax för finklippning

  Fjäderlätt sax för finklippning

  23/07 Makita har tagit fram en läcker batteridriven lättviktare för dig som inte behöver klippa så grova kvistar. Läs resultatet av vårt test här.

 • Här är den bästa högtryckstvätten

  Här är den bästa högtryckstvätten

  24/06 En högtryckstvätt är en genial rengöringsmaskin. Vi har testat åtta av de bästa maskinerna på marknaden. Se vinnaren och läs om det bästa köpet här

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Ge spaden ett nytt skaft

Svårighetsgrad

Svårighet 1/4

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss