Cookie- och Sekretesspolicy


Nytt liv i gräsmattan

Vid första åsynen ser gräsmattan ut att vara grön och fin, men tittar man närmare efter ser man att den är full av små växter och ogräs.


Kör man över gräsmattan ett par gånger om året med en vertikalskärare så kommer man åt det mesta ogräset och får i stället en fin och kraftig gräsmatta. Vertikalskäraren är också det bästa verktyget för att komma åt mossa i gräsmattan.

Här visar trädgårdsanläggaren hur man gör. Börja med att klippa gräsmattan med en vanlig gräsklippare, gärna med uppsamlare, så att man får bort allt gräs.

Man kan eventuellt klippa gräset ett par dagar i förväg.När gräsmattan är nyklippt och gräset bortplockat tar man fram vertikalskäraren. En sådan kan hyras på de flesta byggmarknader eller hos en plantskola.

Vertikalskäraren påminner lite om en handgräsklippare, men i stället för tvärgående knivar har vertikalskäraren flera lodrätt placerade klingor som skär sig ner i grässvålen.Man kan lätt justera höjden. Här ställer vi in maskinen så att den skär cirka 2 cm ner i marken.

Det är bra att provköra vertikalskäraren och kolla så att djupet är rätt innan man går på hela ytan. Gräsmattan ska vertikalskäras i två omgångar. Först längs med och därefter på tvären. Vertikalskärarens knivar skär igenom ogräsets blad, stänglar och rötter, vilket det får svårt att överleva.

Men gräsets strån lider däremot ingen skada. Samtidigt luftas den översta biten av svålen vilket hjälper gräset att växa.När du har vertikalskurit både kors och tvärs ska ogräset och mossan samlas upp antingen med en lövräfsa eller så använder du en motorgräsklippare med uppsamlare.

Nu är gräsmattan fri från mossa och ogräs, och även om den ser anfrätt ut efter behandlingen så kommer gräsmattan inom ett par veckor att vara grön och frodig. Särskilt om du hjälper till med lite gödning.Om du vertikalskär din gräsmatta en gång på våren och en gång på hösten kan du väcka den tristaste gräsmatta till liv igen.

Relaterade artiklar

 • Lövblås med EXTRA blås

  Lövblås med EXTRA blås

  28/09 NYHET: Black & Decker har lanserat en ny, kraftfull lövblås som sätter fart på höströjningen. Kolla in den här!

 • Buskröjare – ogräsets VÄRSTA fiende

  Buskröjare – ogräsets VÄRSTA fiende

  13/09 Buskröjaren är det perfekta vapnet mot viltväxande ogräs. Men kan du se skillnad på en buskröjare och en grästrimmer? Vi guidar dig!

 • Ogräsbrännare utan eld – funkar det?

  Ogräsbrännare utan eld – funkar det?

  03/08 Hozelock har tagit fram en miljövänlig ogräsbekämpare, som i stället för eld blåser ut en 600 grader varm luftström mot ogräset. Vi har testat den – se resultatet här!

 • Ogräsbrännare startar bränder

  Ogräsbrännare startar bränder

  25/07 Ogräsbrännare ligger bakom alltfler bränder i Sverige. Här kan du läsa om hur du undviker att det blir du som sätter hela kvarteret i brand.

 • Ska jag välja lövsug eller lövblås?

  Ska jag välja lövsug eller lövblås?

  22/07 Jag är osäker på om jag ska välja en lövsug eller en lövblås. Vad är skillnaden mellan dem och vad rekommenderar ni att jag väljer?

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss