Cookie- och Sekretesspolicy


TEST: 7 populära häcksaxar

Om du köper en ordentlig häcksax upptäcker du snart att klippningen är rena barnleken. Det enda du ska tänka på är att köpa en häcksax som passar till häckens storlek och grenarnas tjocklek. Vi har testat sju populära modeller.

Vi testar de sju häcksaxarna på häckar och buskar med tjock och tunna grenar, och en del med en massa barr som kan fastna i skäret.

Nästan alla som har en häck har också en häcksax. Den ska inte bara passa användaren utan framför allt också för häcken.

Om du både har häck och buskar

Om du till exempel har en stor häck och dessutom flera buskar som ska trimmas och finklippas, så är det absolut bästa att ha två olika häcksaxar. En som har ett långt svärd som når långt och som kan klippa av grova kvistar och en modell som är mindre och har kortare svärd och som är smidigare att använda. I detta test finns båda typerna med.

Innan du köper häcksax

Innan du köper en häcksax bör du ha funderat på hur ofta du vill klippa häck. Är det bara en gång varje år ska den kunna arbeta hårt och klara tjocka kvistar. Klipper du däremot flera gånger varje år – och häcken inte är så stor eller grov – så behöver ju inte maskinen vara lika potent.

Kom också ihåg att maskinens handtag och vikt ska passa både händerna på och styrkan hos den person som använder häcksaxen mest. I annat fall blir häckklippningen ansträngande.

VI HAR TESTAT DE HÄR HÄCKSAXARNA:

STIGA SHT 600
BOSCH AHS 65-34
STIHL HSE 61
MAKITA UH 5570
BLACK+DECKER GT 6030
SOLO 166
RYOBI RHT 7565 RL

LADDA NED HELA ARTIKELN och se hur de sju häcksaxarna klarade sig i vårt stora test.

VIKTIGA DETALJER NÄR DU VÄLJER HÄCKSAX:

 • SVÄRDSKYDDET ska skydda spetsen på svärdet när du klipper mot t.ex. en mur eller mot marken, så att svärdet inte skadas av kontakten.
 • SVÄRDET ska vara starkt och de två knivskenorna ska glida fram och tillbaka utan problem. Knivarna ska vara vassa och kan även vara sågtandade. Ju längre svärdet är, desto färre steg ska du ta och desto högre når du. Avståndet mellan knivarna avgör hur grova kvistar du kan klippa.
 • SKYDDSSKÄRMEN är på de flesta häcksaxar ganska liten och det är OK. Skärmens viktigaste uppgift är att hindra dig från att få fingrarna mellan knivarna om de inte stoppar genast. Skärmen skyddar också mot snärtande grenar, men till sådant är ett par arbetshandskar bäst.
 • BYGELN är det främre av häcksaxens två handtag och den får därför inte vara tjockare än att du lätt når runt med fingrarna. Annars blir det jobbigt för dig. Bygeln kan ha flera knappar (som på denna modell) eller en skena som ska hållas intryckt för att knivarna ska kunna arbeta. Vi tyckte bättre om knapparna.
 • STRÖMBRYTARE det ska minst finnas två strömbrytare som ska tryckas in för att knivarna ska arbeta. När en av dem släpps ska knivarna genast stoppa. Men det gör de inte alltid.
 • BAKRE HANDTAGET skaka ligga bra i handen och göra det möjligt att vinkla häcksaxen, antingen genom att handtaget vrids eller att det är utformat så att du kan hålla runt det på olika ställen.

Relaterade artiklar

 • Årets bästa trädgårdsverktyg 2015

  Årets bästa trädgårdsverktyg 2015

  03/12 Vi har utsett de trädgårdsverktyg som utmärkte sig mest under 2015 och förtjänar titeln som årets bästa batteridrivna verktyg. Se det exklusiva urvalet här.

 • TEST: Den bästa batteridrivna motorsågen

  TEST: Den bästa batteridrivna motorsågen

  22/08 Motorsågar på batteri har blivit så kraftfulla att de är att föredra framför en modell med sladd. Vi har testat sju sågar som varierar mycket i pris.

 • TEST: Välj rätt grästrimmer

  TEST: Välj rätt grästrimmer

  29/06 Du behöver inte snubbla på sladdar när du trimmar kanter. De nya batteridrivna grästrimmarna fixar jobbet. Vi har testat 8 stycken. Se vilken som vinner!

 • TEST: De nya borrskruvdragarna

  TEST: De nya borrskruvdragarna

  05/04 Borrskruvdragare blir hela tiden bättre och starkare och det kommer hela tiden nya modeller. Vi har testat 10 nya modeller i alla prisklasser.

 • TEST: Marknadens bästa cirkelsåg

  TEST: Marknadens bästa cirkelsåg

  05/01 Utvecklingen av batteridrivna cirkelsågar går åt rätt håll – de blir både mer kraftfulla och billigare. Se vilka som blev testvinnare och "bra köp"!

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Häcksax: Vi testar 7 populära häcksaxar
 • Häcksax: Vi testar 7 populära häcksaxar
 • Häcksax: Vi testar 7 populära häcksaxar

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss