Cookie- och Sekretesspolicy


TEST: Kraftfulla gräsklippare som går på bensin

Moderna gräsklippare väsnas inte så mycket och är både driftsäkra och starka. Alla har rejäl styrka och är dessutom lättstartade. Vi har testat åtta bensindrivna gräsklippare för att du ska vad som skiljer dem åt och kunna köpa ditt livs bästa gräsklippare.


Vi startade klipparna med kall motor och sedan med varm för att se hur lätt eller svårt det var att få liv i dem.

Om du har en tomt där gräsmattan är mellan 500 och 2000 kvadratmeter ska du önska dig en bensindriven gräsklippare i födelsedagspresent.

Och det ska vara en klippare i den klass vi har testat, alltså med en motor på 2–3 kW (motsvarande 150–200 cc). Då är motorn stark och så uthållig att du med en extra dunk bensin kan fortsätta rakt fram i flera kilometer.

Vi testar åtta gräsklippare

Vi har valt åtta modeller i prisläge 3 700–6 500 kr. Tillverkarna föreslår att du bara klipper när gräset är torrt och att du väntar om det är långt och vått. Vi testade med vått gräs för att se hur det gick.

Maskinerna är tunga och svårmanövrerade – därför har vi valt självgående modeller och helst sådana med höjdjusterbara handtag.

Läs testet och se vad vi råkade ut för, så vet du säkert vilken modell som du ska önska dig …

DE HÄR HAR VI TESTAT

AL-KO HIGHLINE 475 SP-A
MAKITA PLM 4621
STIGA COMBI 48 S
VIKING MB 448 T
JONSERED LM 2147 CMDAE
HUSQVARNA LC 348 V
HONDA IZY HRG 466C SK
MCCULLOCH 46-125 WR

LADDA NED HELA ARTIKELN och se hur de åtta gräsklipparna klarade sig i vårt stora test.

VIKTIGA DETALJER PÅ EN GRÄSKLIPPARE

 • MOTORBROMS: Bygeln fungerar som en startspärr eller ett dödmansgrepp. Klipparen kan inte starta om bygeln inte pressas in och om du släpper den, ska motorn omedelbart stanna – och naturligtvis också kniven. Kolla att bygeln sitter bra till.
 • HANDTAG: Det har stor betydelse för din rygg, att du kan gå rak och klippa gräs. Därför ska du kunna justera handtaget i höjdled. Prova om det kan ställas in efter din längd och kolla att handtaget har greppvänlig och halksäker yta.
 • FRAMVÄXEL: När du pressar in den lilla bygeln eller handtaget ska växeln gå från friläge och klipparen själv rulla framåt. De flesta modellerna hoppar genast igång, medan några har mjukstart. Kolla att handtaget passar för dina händer och att du lätt får grepp. Du bör också kontrollera om hastigheten passar dig eller om maskinen går för sakta/för fort.
 • UPPSAMLARE: Det ska vara lätt att lyfta av och sätta på uppsamlaren. Du ska också kunna se hur full den är under klippning. Det ska vara lätt att ställa om till bioklippning när uppsamlaren tagits bort.
 • STARTHANDTAG: Startsnöret avslutas med ett starthandtag och du ska kunna få igång motorn med högst tre ryck. En del motorer har en elektrisk start. Det är bättre än att behöva pressa in ett gummimembran 3–4 gånger innan du drar i startsnöret.
 • HJUL: Bör vara rätt stora, i varje fall bakhjulen. Mönstret bör vara räfflat för att hjulen ska få bra grepp.
 • SPAK FÖR KLIPPHÖJD: Det ska vara möjligt att justera klipphöjden i fem eller sex steg mellan cirka 20 och 70 mm. Det är optimalt om det kan göras centralt (så att alla hjul lyfts och sänks samtidigt). Det ska vara lätt att komma åt spaken och man ska förstås kunna se på en tydlig skala hör långt gräset blir när det klipps.

Relaterade artiklar

 • TEST: Välj rätt grästrimmer

  TEST: Välj rätt grästrimmer

  29/06 Du behöver inte snubbla på sladdar när du trimmar kanter. De nya batteridrivna grästrimmarna fixar jobbet. Vi har testat 8 stycken. Se vilken som vinner!

 • Maskiner med STORA muskler

  Maskiner med STORA muskler

  09/05 Drömmer du om att köpa det bästa och trycka gasen i botten på maskiner som plöjer och fräser igenom trädgårdsarbetet? Kolla in de här läckra maskinerna!

 • TEST: Den bästa batteridrivna motorsågen

  TEST: Den bästa batteridrivna motorsågen

  22/08 Motorsågar på batteri har blivit så kraftfulla att de är att föredra framför en modell med sladd. Vi har testat sju sågar som varierar mycket i pris.

 • Perfekt klippare till stora mattor

  Perfekt klippare till stora mattor

  06/07 Har du en stor gräsmatta har du säkert redan kommit fram till att lösningen är en självgående gräsklippare. Stigas nya modeller ger ett perfekt resultat!

 • Klara, färdiga, KLIPP!

  Klara, färdiga, KLIPP!

  08/06 Köper du en rejäl el-häcksax går arbetet som en dans. Du måste bara se till att köpa en som matchar dina behov. Vi har testat sju populära modeller.

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Test av gräsklippare
 • Test av gräsklippare
 • Test av gräsklippare

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss