Cookie- och Sekretesspolicy


Detektorn avslöjar allt

Med en detektor till hjälp kan du snabbt ta reda på vad som gömmer sig i husets väggar, under golvet eller i taket. Och du kan göra det innan du borrar. Därmed slipper du få tråkiga överraskningar. I den här demonstrationsuppställningen ska vi testa om detektorn kan hitta ett kopparrör, en metallstång och ett plaströr.

När detektorns satts på ska den föras långsamt fram och tillbaka, både vågrätt och lodrätt, över det område man tänker borra eller skruva fast något i. Första vändan registrerar detektorn området utan att reagera.

När den skapat en röntgenbild av väggmaterial och rör börjar den pipa och lysa rött. Här visar den exempelvis att den har hittat något främmande i väggen och att man kan borra 2,2 cm in utan att skada röret. Om det inte finns några hinder i väggen lyser den grönt.

Men när den närmar sig något som skiljer sig från det övriga materialet börjar den pipa och lysa. Det lyser grönt när det inte är fara på färde. Och rött i de områden man inte bör borra i. När den ligger precis över ämnet berättar den vad det är för något och hur djupt man kan tillåta sig att borra.

Här visar den att det finns metall i väggen och att man kan borra 2,5 cm in utan att skada något. När detektorn hittar ett plaströr signalerar den med ett kryss att det är ett material som inte är magnetiskt och inte heller strömförande.

Är det metall, som här, visar den en symbol för att materialet är magnetiskt. Vid kopparröret visar den att här finns ett icke magnetiskt material och att man kan borra 3,6 cm in utan att skada det. Detektorn kan även användas vid markering.

När den svarta pricken ligger på skärmens streck betyder det att man genom att rita vid kanten på detektorn får en exakt markering av var ämnet ligger. Förutom universalinställningen kan man också ställa in detektorn för att hitta exempelvis stålbetong, värmerör av både metall och konstmaterial, och skiljeväggar.

De här modellen kostar omkring 2 500 kronor, men den kan också genomlysa och mäta bättre än de flesta andra modeller.

Relaterade artiklar

 • Fönstertvättar på batteri – är de bra?

  Fönstertvättar på batteri – är de bra?

  03/10 Batteridrivna maskiner som gör fönstertvätt till en lek säljs som aldrig förr. Vi har testat tre maskiner för att se vad de går för.

 • PERENNER: Renshacka

  PERENNER: Renshacka

  21/09 VIDEO: Den klassiska renshackan är oumbärligt i trädgården när ogräset ska hållas efter. Hackan finns både med rakt skaft, eller som här i en mer ergonomisk variant, där skaftet är böjt, för att skona ryggen.

 • TIPS: 3 Detektorn avslöjar allt.

  TIPS: 3 Detektorn avslöjar allt.

  15/09 VIDEO: Med en detektor till hjälp kan du snabbt ta reda på vad som gömmer sig i husets väggar, under golvet eller i taket. Och du kan göra det innan du borrar. Därmed slipper du få tråkiga överraskningar. I den här ...

 • TIPS: 2 Specialsåg till plattor

  TIPS: 2 Specialsåg till plattor

  15/09 VIDEO: Med hjälp av en frässåg kan man snabbt och enkelt anpassa exempelvis kakelplattorna. Men den kan också användas till metall och trä. Maskinen kan både såga rakt, i vinkel och i olika former. Den är till exempel perfekt ...

 • 3 GENIALA appar

  3 GENIALA appar

  08/09 Spara pengar på färg, plattor och tapeter med de här smarta apparna. Vi guidar dig igenom hur du använder dem.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss