Cookie- och Sekretesspolicy


Detektorn avslöjar allt

Med en detektor till hjälp kan du snabbt ta reda på vad som gömmer sig i husets väggar, under golvet eller i taket. Och du kan göra det innan du borrar. Därmed slipper du få tråkiga överraskningar. I den här demonstrationsuppställningen ska vi testa om detektorn kan hitta ett kopparrör, en metallstång och ett plaströr.

När detektorns satts på ska den föras långsamt fram och tillbaka, både vågrätt och lodrätt, över det område man tänker borra eller skruva fast något i. Första vändan registrerar detektorn området utan att reagera.

När den skapat en röntgenbild av väggmaterial och rör börjar den pipa och lysa rött. Här visar den exempelvis att den har hittat något främmande i väggen och att man kan borra 2,2 cm in utan att skada röret. Om det inte finns några hinder i väggen lyser den grönt.

Men när den närmar sig något som skiljer sig från det övriga materialet börjar den pipa och lysa. Det lyser grönt när det inte är fara på färde. Och rött i de områden man inte bör borra i. När den ligger precis över ämnet berättar den vad det är för något och hur djupt man kan tillåta sig att borra.

Här visar den att det finns metall i väggen och att man kan borra 2,5 cm in utan att skada något. När detektorn hittar ett plaströr signalerar den med ett kryss att det är ett material som inte är magnetiskt och inte heller strömförande.

Är det metall, som här, visar den en symbol för att materialet är magnetiskt. Vid kopparröret visar den att här finns ett icke magnetiskt material och att man kan borra 3,6 cm in utan att skada det. Detektorn kan även användas vid markering.

När den svarta pricken ligger på skärmens streck betyder det att man genom att rita vid kanten på detektorn får en exakt markering av var ämnet ligger. Förutom universalinställningen kan man också ställa in detektorn för att hitta exempelvis stålbetong, värmerör av både metall och konstmaterial, och skiljeväggar.

De här modellen kostar omkring 2 500 kronor, men den kan också genomlysa och mäta bättre än de flesta andra modeller.

Relaterade artiklar

 • Därför ska du ha en kompressor!

  Därför ska du ha en kompressor!

  01/03 Många hemmafixare har fått upp ögonen för kompressorns möjligheter. Vi ger dig en överblick och hjälper dig att hitta den som passar dina behov.

 • Proffsverktyg till fyndpris

  Proffsverktyg till fyndpris

  25/01 Skicka geringslådan, stämjärnet och det tunga vattenpasset i pension! Vi ger dig åtta förslag på häftiga proffsverktyg som inte ruinerar dig.

 • Så använder du multisågen

  Så använder du multisågen

  12/01 Multisågen är en allkonstnär som klarar massor av utmaningar. Se här hur du använder multisågen till en rad olika uppgifter.

 • Det FARLIGASTE verktyget!

  Det FARLIGASTE verktyget!

  06/01 Vilket verktyg/redskap toppar listan över gör det själv-olyckor – är det cirkelsågen, hammaren eller stegen? Läs svaret här!

 • Dyra eller billiga verktyg?

  Dyra eller billiga verktyg?

  02/01 Prisskillnaden på en billig och en dyr variant av samma verktyg kan vara enorm. Och vad ska du då välja? Läs svaret här, innan du går och handlar.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Vedklyv

Vilket Elverk måste jag ha för att driva en ...

Varför är det så svårt att få tag på furu?

Varför har bygghandeln nästan bara gran och ...

Var köper jag varor?

Hej, jag tycker att en del gds-projekter ser ...

Ensidigt om lättbetong

GDS har just lagt ut en artikel om hur bra ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss