Cookie- och Sekretesspolicy


Detektorn avslöjar allt

Med en detektor till hjälp kan du snabbt ta reda på vad som gömmer sig i husets väggar, under golvet eller i taket. Och du kan göra det innan du borrar. Därmed slipper du få tråkiga överraskningar. I den här demonstrationsuppställningen ska vi testa om detektorn kan hitta ett kopparrör, en metallstång och ett plaströr.

När detektorns satts på ska den föras långsamt fram och tillbaka, både vågrätt och lodrätt, över det område man tänker borra eller skruva fast något i. Första vändan registrerar detektorn området utan att reagera.

När den skapat en röntgenbild av väggmaterial och rör börjar den pipa och lysa rött. Här visar den exempelvis att den har hittat något främmande i väggen och att man kan borra 2,2 cm in utan att skada röret. Om det inte finns några hinder i väggen lyser den grönt.

Men när den närmar sig något som skiljer sig från det övriga materialet börjar den pipa och lysa. Det lyser grönt när det inte är fara på färde. Och rött i de områden man inte bör borra i. När den ligger precis över ämnet berättar den vad det är för något och hur djupt man kan tillåta sig att borra.

Här visar den att det finns metall i väggen och att man kan borra 2,5 cm in utan att skada något. När detektorn hittar ett plaströr signalerar den med ett kryss att det är ett material som inte är magnetiskt och inte heller strömförande.

Är det metall, som här, visar den en symbol för att materialet är magnetiskt. Vid kopparröret visar den att här finns ett icke magnetiskt material och att man kan borra 3,6 cm in utan att skada det. Detektorn kan även användas vid markering.

När den svarta pricken ligger på skärmens streck betyder det att man genom att rita vid kanten på detektorn får en exakt markering av var ämnet ligger. Förutom universalinställningen kan man också ställa in detektorn för att hitta exempelvis stålbetong, värmerör av både metall och konstmaterial, och skiljeväggar.

De här modellen kostar omkring 2 500 kronor, men den kan också genomlysa och mäta bättre än de flesta andra modeller.

Relaterade artiklar

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss