Cookie- och Sekretesspolicy


Specialsåg till plattor

Med hjälp av en frässåg kan man snabbt och enkelt anpassa exempelvis kakelplattorna. Men den kan också användas till metall och trä. Maskinen kan både såga rakt, i vinkel och i olika former. Den är till exempel perfekt för att såga ut till vattenrör i plattan utan att man riskerar att plattan spricker.

När du arbetar med maskinen bör du alltid använda hörselskydd och skyddsglasögon eftersom maskinen snurrar med upp till 30 000 varv i minuten. Först ska hantverkaren visa hur man med hjälp av en särskild hålsåg enkelt sågar sig igenom vanliga kakelplattor.

Maskinen lutas mot kanten så att hålsågen vinklas i 45 grader i förhållande till hålet som ska göras. När hålsågen bitit riktas maskinen långsamt upp och sågar sedan snabbt ett hål i plattan. Hålsågens sida, som är belagd med diamantspånor, kan också användas för att slipa rent i hålet.

Maskinen kan fås med många olika tillsatser, bits och borrstål, så att det går att borra i flera olika material. Tillsatsen byts ut med en tillhörande nyckel. Med den här borren kan du kapa till plattorna precis i den form du vill. Här ska vi till exempel runda av hörnet.

När böjen sågats till är det bara att hålla borrstålet på plats och forma till plattan. Kapa först en aning ut från markeringen. Sen är det bara att följa strecket och skära igenom. Till slut finputsar vi.Maskinen, som kan jämföras med en roterande sticksåg, kan användas till många olika uppgifter.

Den skär utan problem igenom trä och kan exempelvis användas för att ritsa mönster och göra dekorationer. Så har man lite konstnärlig talang och råkar bo på nummer tre är det inte särskilt svårt att göra en nummerskylt till huset.

Tack vare sulan är det enkelt att hålla maskinen stabil och hela tiden med samma fräsdjup. Maskinen kan självklart också skära igenom gips, fibercement, och fanerskivor. Till och med akryl klarar den lätt.

Den som har testat vet att akryl är ett mycket svårt material att arbeta i, eftersom det lätt trasas sönder och spricker upp. Men för frässågen är det inget problem.
Den skär problemfritt igenom den 6 mm tjocka akrylskivan, utan att det kommer så mycket som en enda spricka på sidorna.

Den här modellen går på 230 volt och kostar cirka 1 500 kronor, men det finns också en sladdlös variant som kostar lite över 2 000 kronor.

Relaterade artiklar

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Semester.. GDS hemsida (utlagda artiklar) verkar inte uppdateras..

Kan det stämma att bara en PDF-artikel lagts ...

Skruvdragare

Varför kommer inte min Skruvdragare????

Ångspärr om isoleringen är < 200mm i friggebod?

Läste i artikeln "Ångspärrar för dummies" att ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss