Cookie- och Sekretesspolicy


TEST: Spikpistoler
på batteri

Om du ska sätta upp panel i taket eller montera nya socklar i hela bostaden så är spikpistolen det bästa verktyget. Den gör arbetet snabbt och exakt och du slipper ha en slang med kompressor på släp. Vi har testat 6 av de nya pistolerna för att du ska få veta vad de kan.


Klart för test av sex spikeller dyckertpistoler. Vilken modell väljer du?

Det var länge sedan yrkessnickaren skippade kompressorn till alla jobb utanför verkstan. Det var helt enkelt för bökigt att släpa med sig både slang och maskin. Den batteridrivna spik- och dyckertpistolen gör jobbet mycket snabbare och det är rena nöjet att använda den.

Spikpistoler är ett dyrt nöje

Den batteridrivna pistolen är tämligen dyr och därför en maskin för yrkesfolk – och den maskinglade hemmahantverkaren. Det finns en hel del varianter av pistolen och vi har valt att testa sex rätt nya och vanliga modeller för arbete med lister, paneler och golv. Några klarar sig med enbart batteri, andra ska kompletterats med gaspatron för snabba skott och en tredje grupp har en egen minikompressor på pistolen.

Om du ska välja den ena eller den andra modellen kan också bero på om du föredrar en lätt maskin eller en som arbetar tyst. De testade modellerna arbetar med maximalt 64 mm långa dyckertar och samtliga kunde lätt slå i dyckertarna.

DE HÄR HAR VI TESTAT

DEWALT DCN660
PASLODE IM65A
SENCO FN55AX
SENCO FN65DA
RYOBI R18N18G
TJEP VF-16/64

Ladda ned hela artikeln och se hur spikpistolerna klarade sig i vårt test.

VIKTIGT NÄR DU VÄLJER SPIKPISTOL/strong>

 • Säkerhetskontakten måste tryckas mot träet för att spiken eller dykcerten ska kunna skjutas iväg. Fungerar endast när du samtidigt pressar in avtryckaren. Det bör sitta ett skydd av plast eller gummi på spetsen för att inte skada träet.
 • Arbetslampa finns på de flesta pistolerna, men du ska kolla om ljuset träffar rätt, om pistolen skuggar och om ljuset är tillräckligt starkt. På en del pistoler blinkar lampan om en spik sitter fast. Arbetslampan är dock inte så viktig som bra allmänbelysning i rummet där du arbetar.
 • Djupinställningen bestämmer hur långt in i träet spiken slås i. Spiken ska kunna slås ner i lite i träet, ligga plant med träet och sticka upp en bit så att du kan fästa något på spiken eller dra ut den med en tång.
 • Funktionsväljaren används när du väljer mellan punktskott för precisionsarbeten eller om pistolen ska skjuta flera skott efter varandra. Det senare sparar energi.
 • Avtryckaren ska tryckas in samtidigt som pistolens nos pressas mot träet. I annat blir det inget skott.
 • Handtaget ska ha halksäker beläggning, ge bra grepp och skapa balans när pistolen lyfts. Kolla hur pistolen ligger i din hand när du spikar uppåt och där det är trångt.
 • Laddningsindikatorn ska tala om hur mycket ström som finns kvar i batteriet. Större gaspistoler har också mätare som visar mycket gas som finns i patronen – men dessa pistoler har vi inte med i testet.
 • Bälteskroken ska vara rejäl och kunna fästas på bägge sidor av spikpistolen, så att alla kan använda kroken oavsett om man är höger- eller vänsterhänt. Kroken är oumbärlig när du vill lägga ifrån dig pistolen och står på en stege eller inte har en vågrät yta att ställa pistolen på.

Relaterade artiklar

 • Fönstertvättar på batteri – är de bra?

  Fönstertvättar på batteri – är de bra?

  03/10 Batteridrivna maskiner som gör fönstertvätt till en lek säljs som aldrig förr. Vi har testat tre maskiner för att se vad de går för.

 • PERENNER: Renshacka

  PERENNER: Renshacka

  21/09 VIDEO: Den klassiska renshackan är oumbärligt i trädgården när ogräset ska hållas efter. Hackan finns både med rakt skaft, eller som här i en mer ergonomisk variant, där skaftet är böjt, för att skona ryggen.

 • TIPS: 3 Detektorn avslöjar allt.

  TIPS: 3 Detektorn avslöjar allt.

  15/09 VIDEO: Med en detektor till hjälp kan du snabbt ta reda på vad som gömmer sig i husets väggar, under golvet eller i taket. Och du kan göra det innan du borrar. Därmed slipper du få tråkiga överraskningar. I den här ...

 • TIPS: 3 Detektorn avslöjar allt.

  TIPS: 3 Detektorn avslöjar allt.

  15/09 VIDEO: Med en detektor till hjälp kan du snabbt ta reda på vad som gömmer sig i husets väggar, under golvet eller i taket. Och du kan göra det innan du borrar. Därmed slipper du få tråkiga överraskningar. I den här ...

 • TIPS: 2 Specialsåg till plattor

  TIPS: 2 Specialsåg till plattor

  15/09 VIDEO: Med hjälp av en frässåg kan man snabbt och enkelt anpassa exempelvis kakelplattorna. Men den kan också användas till metall och trä. Maskinen kan både såga rakt, i vinkel och i olika former. Den är till exempel perfekt ...

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • TEST: Spikpistoler på batteri
 • TEST: Spikpistoler på batteri
 • TEST: Spikpistoler på batteri

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss