Cookie- och Sekretesspolicy


Test av enhandstvingar

Enhandstvingar finns i ett par utföranden. Ingen av dem kan dock ersätta den vanliga skruvtvingen helt. Men alla kan komplettera den eftersom de arbetar både snabbt och enkelt. De bästa enhandstvingarna kan hålla fast arbetsstycket länge medan du borrar eller skruvar färdigt. Andra kan inte hålla greppet lika bra, och ofta tycks pris och prestanda höra ihop. Se här vad vårt test avslöjade.

Om det är något en hantverkare alltid saknar under arbetet, så är det två extra armar och händer. Enhandstvingen (eller snabbtvingen som den också kallas) kan ännu inte ersätta de två armarna, men den kan för det mesta göra det möjligt för hantverkaren att få ena handen fri, så att de föremål som ska spännas fast också kan justeras en aning. Den vanliga skruvtvingen är urgammal, och har en gång varit av trä.

Nu är den av stål. Den modernare enhandstvingen är långt ifrån så gammal. Den har inte funnits i mer än cirka 20 år. Man kan fundera över varför en så enkel sak som enhandstvingen först kom på 80-talet, för i dag finns det väl inte en enda hantverkare som klarar sig utan den. Tvärtom – snabbtvingen är oumbärlig. Men det är inte bara hantverkare som dagligen har användning och nytta av snabbtvingen. Den används flitigt även på teaterscener och i fotoateljéer, där den håller ihop kulisser.

Alla tvingar kan i stort sett samma sak: att med tryck hålla fast ett arbetsstycke mellan två käftar, som nästan alltid är klädda med tryckskor. Och de kan både fästas och lossas med endast en hand. Men tvingarna klarar uppgiften med olika styrka och de har sina för- och nackdelar. Det visade vårt test av snabbtvingar i 30 cm-klassen.

Du ska lägga märke till att det är friktionen mellan skenan och den rörliga delen på tvingen som ser till att tvingen greppar. Det innebär att tvingar inte gillar vatten eller olja av något slag. De är också känsliga för fukt, som får metallen att rosta. Snabbtvingen är inte det bästa valet utomhus, men inomhus är den ett suveränt hjälpmedel för hantverkare och gör-det-självare.

Relaterade artiklar

 • Kedjesåg på batteri – duger den?

  Kedjesåg på batteri – duger den?

  21/10 En kedjesåg på batteri? Vi hade inte så höga förväntningar på Black & Deckers lilla kedjesåg på batteri. Se här om vi hade rätt...

 • Domkraft gör lyft lekande lätta

  Domkraft gör lyft lekande lätta

  01/09 Nu är det slut med små, klena handvevsmodeller. Vi har testat Bachos Baseline-domkraft som lyfter upp till 3 ton. Läs vårt test här.

 • GUIDE: Pensel, rulle eller spruta?

  GUIDE: Pensel, rulle eller spruta?

  27/08 Välj rätt redskap från början. Här är en översikt över vilket målarredskap som passar bäst till ditt projekt.

 • Magisk dragning

  Magisk dragning

  19/03 Det känns nästan som magi när skruvdragaren ändrar varvriktning bara för att man vrider handen. Gyroskoptekniken är dock inte bara på skoj. Den är genial där det är trångt.

 • Rulla på rätt sätt

  Rulla på rätt sätt

  16/09 För att få en perfekt målad yta ska du välja en rulle som passar till underlagets struktur, och med det menar vi hur slätt eller grovt underlaget är.

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Test av enhandstvingar
 • Test av enhandstvingar
 • Test av enhandstvingar

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss