Cookie- och Sekretesspolicy


Styrkan ligger i batteriet

Batteriet är den faktor som har störst betydelse för hur stark en sladdlös maskin är. Men vad betyder V, Ni-Cd, Ah och Li? Och varför är en 18-voltsmaskin inte alltid starkare än en på 12 volt? Häng med när vi borrar oss ner i batteriernas tekniska värld.

Urvalet av smarta borrmaskiner och skruvdragare är stort. Enormt stort. Hyllorna i byggvaruhus och järnaffärer är proppfulla av maskiner och på Internet får man det ena kanonerbjudandet efter det andra på sladdlösa maskiner. Med sladdlösa menas att de är försedda med laddningsbara batterier. Men hur i all världen ska man veta hur bra batteriet är när det bara beskrivs med hjälp av ett antal förkortningar?Koderna kunde lika gärna ha stått med kinesiska bokstäver, för benämningar som Ni-Cd, Li-jon, Ni-MH och liknande säger dig inget. Och hittar du en siffra så är den ofta kombinerad med andra förkortningar som t.ex. 12 V eller 1,5 Ah.

Volt betyder inte allt

Det första du måste fråga dig själv när du köper en ny sladdlös maskin är: Hur mycket power behövs? Det har inte gått 10 år sedan vi skrev i Gör Det Själv att 9,6 volt var tillräckligt för de flesta hemmahantverkare. I dag rekommenderar vi oftast 18 volt, och det har till och med dykt upp maskiner med 36-voltsbatterier. Ju flera volt, desto mera styrka i batteriet och desto längre tid kan du arbeta. Men – det är tyvärr inte så enkelt att bara för att du köper en maskin där batteriet har hög spänning så klarar du allt. Man kan inte jämföra volt och hästkrafter. Volt är inte allt och du måste veta mera om både batteriet och maskinen. Visst är 18 volt mycket, men om batterierna är märkta 1,0 Ah, så kommer den kraftiga maskinen snabbt att tömma batteriet. Ah, som betyder amperetimmar, avgör hur länge maskinen kan arbeta på en laddning. Det är – populärt sagt – en benämning på storleken på batteriets bränsletank. Och då är 1,0 för lite.

Gamla och nya batterier

Batterier till starka maskiner är ofta märkta 18 V och 3,0 Ah. Men det är ingen garanti för att du därmed får en mycket stark maskin. Kvaliteten på både batteri och maskin kan vara låg. Men om vi talar om märkesvaror, som man rent generellt kan lita på, klarar du dig kanske med en 12-voltsmaskin om den är märkt 2,0 Ah eller högre. Men det gäller bara om vi talar om ”gamla” batterier som Ni-Cd och Ni-MH. För väljer du en maskin med ett modernt litiumbatteri så kan detta prestera mera än motsvarande gamla batteri. Inte nog med det. Et litiumbatteri är mycket mindre. Jo, det är annat än volt att ta hänsyn till...

Relaterade artiklar

 • Tillsatsverktyg

  Tillsatsverktyg

  13/05 Kvaliteten på tillsatsverktygen har de senaste åren blivit bättre och bättre. För oss gör-det-självare kan det vara en genväg till billigare verktyg.

 • Magisk dragning

  Magisk dragning

  19/03 Det känns nästan som magi när skruvdragaren ändrar varvriktning bara för att man vrider handen. Gyroskoptekniken är dock inte bara på skoj. Den är genial där det är trångt.

 • Snickarverkstad - 200 kr.

  Snickarverkstad - 200 kr.

  19/02 Handöverfräsen är ett magiskt verktyg som med rätt skaftfräs kan förvandla en träbit med grova kanter till ren snickarglädje.

 • 20 tips om elverktyg

  20 tips om elverktyg

  02/09 De flesta gör-det-självare har många elverktyg i sina verk-städer. De används endast till det, som de köptes för, t.ex. till att borra ett hål, såga upp ett annat, kapa en bräda eller kakelplatta.

 • Är dina verktyg redo för vinterkylan?

  Är dina verktyg redo för vinterkylan?

  26/11 Ligger dina batteridrivna verktyg i garaget eller i ett kallt, oisolerat förråd? Då bör du rädda dem innan de tar skada av minusgraderna!

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Styrkan ligger i batteriet
 • Styrkan ligger i batteriet

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss