Cookie- och Sekretesspolicy


Den snabbaste vägen till
stolpar i jorden

Vilket redskap är bäst när du ska gräva hål för stolpar? Valet beror framför allt på hur många hål du ska göra. För även om spaden utmärkt väl kan användas till ett hål, så blir den snabbt omkörd av den manuella jordborren – samtidigt har den motoriserade varianten av jordborren redan passerat mållinjen.


Vilket redskap är bäst – spaden, den manuella jordborren eller den motoriserade jordborren?

Ett hål för en enda stolpe, som ska grävas ner cirka 90 cm i marken klarar du enkelt med en spade om marken är mjuk. Men om du nu ska gräva 4, 12 eller rent av 20 hål för pergolan, boden eller planket? Så många hål kräver inte bara svett – arbetet tar också rätt långt tid.

Det finns turligt nog både svett- och tidsparande alternativ i form av jordborrar med eller utan motor. Men lönar det sig att köpa eller hyra sig en enklare lösning?

Vi testar tre verktyg

Det ska vi undersöka lite närmare. I en trädgård med jord och lera av den lättare typen gräver och borrar vi lätt ett hål som är 90 cm djupt, alltså frostfritt i de södra delarna av landet, och som får stolpen att stå stadigt.

Vi kan redan från början räkna ut att den motoriserade borren naturligtvis är snabbast. Men är den mycket snabbare än en vanlig jordborr? Lönar det sig att hyra eller köpa den? Och är spaden nästan lika snabb som den vanliga jordborren?

Slungspade

Spadens största fördel är att du redan har en och kanske har du också en slungspade. För att snabbt klara av ett arbete som detta är det en fördel med tunga spadar som orkar gräva upp stubbar och hacka av rötter.

Det är tungt att gräva stolphål med en spade även om det går ganska fort de första 40–50 cm. Därefter blir det så trångt i hålet att det är svårt att dra med sig jord upp. Resultatet blir ett koniskt hål och du gräver upp alldeles för mycket jord. Till slut måste du stå på knä för att komma ner 90 cm.

PRISBILD: 500–700 kr beroende på kvalitet och hur långt bladet är.
TIDSÅTGÅNG: 20 min i lätt jord utan stenar.

Vanlig jordborr

Den vanliga jordborren arbetar sig snabbt ner i marken när det är tal om trädgårdsjord. Standardstorlekarna är 100, 120 eller 150 mm i diameter på ett 110 cm långt skaft och det passar för fyrkantiga stolpar på 100 x 100 mm och 120 x 120 mm – sant förstås runda stolpar på 100 och 120 mm.

Den största fördelen är att borren lätt lyfter upp jorden ur det trånga hålet. Rötter och stenar kan kräva att du också använder spade och därmed utvidgar hålets storlek en aning.

PRISBILD: 300-500 kr beroende på diametern, storleken och var du handlar.
TIDSÅTGÅNG: 7 min i lätt jord utan stenar.

Motoriserad jordborr

Den motoriserade jordborren är effektiv! Om den inte möter motstånd kan den borra ner till 90 cm på cirka 15 sekunder – men då kan du inte lyfta upp all jord. Lyft upp borren var 15:e–20:e cm och då når du 90 cm efter 4–5 lyft och slipper anstränga dig så mycket.

Om borren träffar på stenar eller rötter stoppar den, men det gör inte maskinen! På några modeller finns en bromspinne som slår emot ditt lår om maskinhuset och inte borren börjar snurra så att du slipper att själv snurras runt.

PRISBILD: Cirka 400 kr för hyra en dag.
TIDSÅTGÅNG: 2 min i lätt jord utan stenar.

Relaterade artiklar

 • Fönstertvättar på batteri – är de bra?

  Fönstertvättar på batteri – är de bra?

  03/10 Batteridrivna maskiner som gör fönstertvätt till en lek säljs som aldrig förr. Vi har testat tre maskiner för att se vad de går för.

 • PERENNER: Renshacka

  PERENNER: Renshacka

  21/09 VIDEO: Den klassiska renshackan är oumbärligt i trädgården när ogräset ska hållas efter. Hackan finns både med rakt skaft, eller som här i en mer ergonomisk variant, där skaftet är böjt, för att skona ryggen.

 • TIPS: 3 Detektorn avslöjar allt.

  TIPS: 3 Detektorn avslöjar allt.

  15/09 VIDEO: Med en detektor till hjälp kan du snabbt ta reda på vad som gömmer sig i husets väggar, under golvet eller i taket. Och du kan göra det innan du borrar. Därmed slipper du få tråkiga överraskningar. I den här ...

 • TIPS: 3 Detektorn avslöjar allt.

  TIPS: 3 Detektorn avslöjar allt.

  15/09 VIDEO: Med en detektor till hjälp kan du snabbt ta reda på vad som gömmer sig i husets väggar, under golvet eller i taket. Och du kan göra det innan du borrar. Därmed slipper du få tråkiga överraskningar. I den här ...

 • TIPS: 2 Specialsåg till plattor

  TIPS: 2 Specialsåg till plattor

  15/09 VIDEO: Med hjälp av en frässåg kan man snabbt och enkelt anpassa exempelvis kakelplattorna. Men den kan också användas till metall och trä. Maskinen kan både såga rakt, i vinkel och i olika former. Den är till exempel perfekt ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss