Cookie- och Sekretesspolicy


Test av vinkelslipar 2017

Nu har de batteridrivna motorerna blivit så kraftfulla att det definitivt är värt att investera i en vinkelslip på batteri. De nya modellerna är ganska dyra, men de sågar fint i både klinker och järn, och du får alla fördelar med att slippa sladden när du använder den i ditt nästa projekt.

vinkelslip

En vinkelslip är näst intill oumbärlig när du ska lägga plattor ute eller inne, och när du ska kapa ett järnrör eller armeringsnät. Men du kan också använda vinkelslipen till både fina och grova slip- och poleringsjobb, beroende på vilken sorts slipskiva du väljer.

Vinkelslipar kräver mycket kraft, men så som batteriteknologin har utvecklats är de nya batteridrivna maskinerna minst lika kraftfulla som elmaskinerna var för bara några år sedan.

Fördelen med batterimaskinerna är att de är mycket flexiblare och lättare att arbeta med, då du inte behöver släpa runt en stor kabelvinda, om du arbetar mer än två meter från ett vägguttag.

Tänk på säkerheten

En vinkelslip utan sladd kan starta av misstag, t.ex. i verktygslådan. Därför ska du komma ihåg att ta loss batteriet efter användning. Kolla också att strömbrytaren inte står i startläge när du sätter tillbaka batteriet, för annars kan det gå galet.

En del maskiner är försedda med nollspänningsbrytare och kan inte starta av sig själva när du sätter tillbaka batteriet. Strömbrytaren måste då först låsas upp. Fråga i affären vad som gäller för din maskin.

Så har vi gjort testet

Vi arbetade med fullt uppladdade batterier och nya skivor varje gång och värderade hur lätt det var att arbeta med de olika maskinerna.

För att undersöka maskinernas styrka och funktion skar vi ett antal snitt i en betongkloss och i några hårda klinker med stenslipskivorna.

Med metallskivorna skar vi åtskilliga bitar av ett järnrör och kapade ett avloppsrör av gjutjärn.

Vi testade hur lätt/svårt det var att byta slipskiva, samt hur lätt det var att använda knappar och handtag.

Vi värderade maskinernas vikt och balans samt maskinernas olika säkerhetsanordningar, inklusive den viktiga bromsfunktionen.

VI HAR TESTAT DE HÄR 8 VINKELSLIPARNA:

HITACHI G18DBVL
METABO WPB 18 LTX BL 125 QUICK
MILWAUKEE M18 CAG- 125XPDB
MAKITA DGA506RTJ
BOSCH GWS 18-125 V-LI
RYOBI R18AG
AEG BEWS 18-125
DEWALT DCG412

LADDA NED HELA ARTIKELN och se hur de åtta vinkelsliparna klarade vårt test.

VIKTIGA DETALJER NÄR DU VÄLJER VINKELSLIP:


 • SÄKERHETSBROMS: Det är viktigt att det finns en säkerhetsbroms på vinkelslipen. Bromsen ska se till att skivan stoppar i samma ögonblick du släpper drivknappen.

 • SÄKERHETSSKÄRM: Säkerhetsskärmen ska skydda dig mot flygande gnistor och slippartiklar. Den ska lätt kunna vridas så att du kan skära och slipa från olika vinklar.

 • HANDTAG: Handtaget ska vara behagligt att hålla i, och ytan ska ha en glidsäker beläggning.

 • STÖDHANDTAG: Stödhandtaget är ett viktigt tillbehör som alltid ska ingå i priset när du köper en vinkelslip. Det ska vara möjligt att montera stödhandtaget på både höger och vänster sida av maskinen. Och helst även på baksidan.

 • BYTE AV VERKTYG: Det ska vara enkelt att byta verktyg. På de flesta vinkelslipar måste du använda en specialnyckel för att byta verktyg. Det är smartare när det finns en knapp för snabbyte.

 • BATTERIINDIKATOR: Det ska finnas en batteriindikator, och den ska vara lätt att läsa av. Det bästa är om den sitter på själva batteriet, så att man även kan läsa av laddningen på ett löst batteri.

 • LÅSKNAPP: Man ska inte kunna starta maskinen av misstag. Startknappen bör vara en skjutknapp som är svår lyckas komma åt oavsiktligt. Om knappen är en tryckknapp, ska den vara försedd med en säkerhetsspärr.

 • BATTERI OCH LADDARE: Vissa vinkelslipar levereras med batterier och laddare, men långt ifrån alla. Kolla vad som ingår. Priserna som anges här är för ”nakna” maskiner, alltså utan laddare och batteri.

Relaterade artiklar

 • TEST: 8 populära borrskruvdragare

  TEST: 8 populära borrskruvdragare

  10/10 Borrskruvdragaren är vårt favoritverktyg – speciellt den lilla 18-voltsmaskinen. Vi har testat åtta av marknadens mest populära modeller. Se resultatet här!

 • TEST: 18 volts sticksågar

  TEST: 18 volts sticksågar

  21/11 Sticksågen är genial till det mesta. Och köper du en ny, kraftfull variant som drivs med batteri tar du snart med den överallt! Vi har testat sju stycken.

 • TEST: De nya borrskruvdragarna

  TEST: De nya borrskruvdragarna

  05/04 Borrskruvdragare blir hela tiden bättre och starkare och det kommer hela tiden nya modeller. Vi har testat 10 nya modeller i alla prisklasser.

 • TEST av multimaskiner

  TEST av multimaskiner

  01/03 Ska du köpa en multimaskin hittar du hjälp här. Vi har testat 8 av marknadens mest populära modeller.

 • TEST: 8 kap-/geringssågar

  TEST: 8 kap-/geringssågar

  28/08 Kap-/geringssågen är ett fantastiskt verktyg när du arbetar med trä. Men ha koll på vad du köper. Det är stor skillnad i pris och kvalitet.

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Test av vinkelslipar
 • Test av vinkelslipar
 • Test av vinkelslipar

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss