Cookie- och Sekretesspolicy


Test av slipmaskiner

Bandslipens enorma styrka överraskar alla som bara har använt vanlig planslip eller excenterslip. Även om bandslipen – till en början – gör som den vill, blir man snabbt livslång vän med den, för den klarar grovslipningen otroligt effektivt.

Vill du putsa en yta, ska du välja planslip eller excenterslip. Vill du däremot ta bort gammal färg från en bräda och slipa den ren, ska du välja en bandslip. Den är tuff, effektiv och äter i stort sett alla material. Nu är det inte bara maskinens styrka som har betydelse för vad som kan slipas och hur snabbt det går. Slipbandets finhet – eller rättare sagt: grovlek – har stor betydelse. De flesta band är relativt grova, men det finns finkorniga band och det gör att bandslipen även kan putsa. Men den gör det inte lika bra som plan- eller excenterslip. Det är stor skillnad mellan de tre nämnda maskinerna. Medan både plan- och excenterslip utför slipningen med roterande rörelser av sulan, så kan bandslipen bara slipa åt ett håll. Rakt fram. Och det är ingen nackdel eftersom fibrer i trä också bara pekar åt ett håll. På så sätt slipar man alltid längs med fiberriktningen. Slipning av smala kanter är också något som bandslipen klarar på bästa sätt. Andra maskiner ska balanseras på kanten medan bandslipen är mer stabil vid kantslipning. När du första gången slipar med en bandslip, ska du inte ge dig på svärmors mahognymatbord. Prova med spillbitar från verkstan. Spänn fast dem på ett arbetsbord och låt maskinen få jobba. Då upptäcker du hur snabbt den gräver ner i träet om du inte hela tiden håller den i rörelse. Vi har testat åtta modeller. Vilken passar dig bäst? Och vilken blir din nya värdefulla vän i verkstan?

Relaterade artiklar

 • TEST: Den bästa excenterslipen
  Test

  TEST: Den bästa excenterslipen

  10/11 Vi har testat åtta populära excenterslipar på marknaden. Se den överlägsna testvinnaren OCH det bästa köpet. Så vet du vad du ska investera i nästa gång.

 • Vi testar ny spårhund från Bosch

  Vi testar ny spårhund från Bosch

  27/10 Bosch D-tect 120 är avsedd att avslöja dolda installationer i byggnadsdelar. Se om den består provet när vi testar dess förmåga som spårhund.

 • Kedjesåg på batteri – duger den?

  Kedjesåg på batteri – duger den?

  21/10 En kedjesåg på batteri? Vi hade inte så höga förväntningar på Black & Deckers lilla kedjesåg på batteri. Se här om vi hade rätt...

 • Du tjänar på att köpa ny sticksåg NU
  Test

  Du tjänar på att köpa ny sticksåg NU

  15/09 De har blivit starkare, mer lättskötta och exakta att arbeta med. Därför ska du köpa en ny sticksåg NU. Vi har testat åtta modeller. Läs om resultatet här.

 • Här är marknadens bästa kedjesåg
  Test

  Här är marknadens bästa kedjesåg

  01/09 Vi har testat åtta kedjesågar – alla till ett överkomligt pris. Se här vilken som blev den suveräna vinnaren med absolut toppbetyg.

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Test av slipmaskiner
 • Test av slipmaskiner
 • Test av slipmaskiner

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss