Cookie- och Sekretesspolicy


Snabb och effektiv slip

Skils nya Tornado skalar bort färg och rost med rasande hög fart.


Skils färgavskalare är suveränt bra när den är försedd med en specialskiva för grovslipning. Ett spindellås gör det lätt att byta tillbehör för efterslipning eller grov polering.

Låt oss börja med att konstatera att Skil med sin nya Tornado 8100 har skapat en otroligt effektiv slipmaskin. Den grova slipskivan skalar bort både färg och lack från trä snabbare än man trodde var möjligt, och den kan också ta bort rost från metall.

Skils färgavskalare saknar finish

Men det man tjänar in på gungorna förlorar man på karusellen. För när slipningen går så fort så försvinner finishen. Till skillnad från en excenterslip ska man vricka maskinen lite så att skivan endast biter längs ena sidan. Det kan snabbt resultera i att den gräver sig ner i träet och lämnar en ojämn yta efter sig. Man ska därför räkna med att efterslipa ytan med till exempel en excenterslip.

Vi saknar hastighetsreglering

Den grova slipskivan kan tas bort och ersättas med en rondell som kan hålla fast slippapper. Men efter ett par tester kan vi konstatera att man får bättre resultat med excenterslipen eftersom den kan justeras i varvtal. Nej, Tornadon är bäst till det grova och där är den unik.

Till den effektiva slipmaskinen får man också en lammullsskiva för polering. Det är bra, men för att lyckas med polering ska man kunna justera varvtalet. Polering får inte utföras med höga varvtal för då kan man bränna underlaget eller det medel man polerar med – och då måste man börja om. Tornadon har en ganska slank kropp och man får bra grepp om den och eftersom man dessutom kan fälla ut ett stödhandtag, så blir det ganska lätt att styra maskinen även om den är stark. Den är också försedd med dammsugaranslutning som gör att man kan arbeta nästan dammfritt.

Framför allt en effektiv grovslip

Vår uppfattning är att färgavskalaren Tornado 8100 är en synnerligen effektiv maskin som klarar all grovslipning. När det gäller finish och polering finns det bättre alternativ, även om man förstås alltid kan polera bilfälgarna med den. Priset är cirka 750 kr och det får sägas vara attraktivt. Tornado är en maskin för alla som ska grovslipa trä eller metall.

SKIL MULTISLIP 8100

3 stjerner

Tre stjärnor ska Tornado ha eftersom den är ruskigt effektiv som slipmaskin. Det går endast att grovpolera med maskinen.

+

Mycket effektiv när man slipar med den grova skivan, både på trä och metall.

÷

Kan lätt orsaka djupa slipspår. Svår att polera fint med för varvtalet kan inte justeras.

Relaterade artiklar

 • TEST: Här är din nästa deltaslip

  TEST: Här är din nästa deltaslip

  21/09 De små slipmaskinerna med trekantig sula är oumbärliga när du ska slipa fönster och hörn. Vi testar 8 modeller – se den överraskande vinnaren!

 • Därför MÅSTE du ha en kapsåg

  Därför MÅSTE du ha en kapsåg

  01/09 När du väl har testat att arbeta med en kap- och geringssåg kan du inte vara utan den. Här hjälper vi dig att hitta en modell som passar dina behov.

 • Kan Skils vattenpump tömma källaren?

  Kan Skils vattenpump tömma källaren?

  23/08 Det är en klok försäkring att skaffa en nedsänkbar vattenpump om du äger hus och trädgård. Vi testar om den lilla vattenpumpen från Skil kan vara något att ha.

 • Den perfekta slagborrmaskinen

  Den perfekta slagborrmaskinen

  24/06 Slagborrmaskiner finns i ett otal varianter och prisnivåer. Här visar vi vad du ska tänka på när du planerar att köpa en ny slagborrmaskin.

 • Hitta den perfekta borrskruvdragaren

  Hitta den perfekta borrskruvdragaren

  07/06 Borrskruvdragaren är ett GENIALT verktyg, som är näst intill oumbärligt. Men vilka krav ska du ställa på en bra skruvborrdragare? Läs svaret här!

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss