Cookie- och Sekretesspolicy


Test av excenterslipar

Excenterslipen är numera så vanlig att de flesta gör-det-självare har en på sin verkstad. Det är inte så underligt. Den oftast lilla maskinen är lättskött, smidig och fantastisk på att slipa. I detta test får du klara besked om åtta av de mer populära excentersliparna så att det blir lätt för dig att välja en modell som passar dig.


Vi testar excentersliparna med både fint och grovt slippapper på olika ytor.

Vi har testat åtta av de mest sålda excentersliparna på den nordiska marknaden genom att utsätta dem för hårda och krävande uppgifter. Därför kan vi ge dig klart besked om vad du kan förvänta dig av de olika maskinerna när det gäller kvalitet, slipförmåga, smidighet och så vidare. Vi har valt maskiner med 125 mm slipsula eftersom tillverkarna säger att det är de populäraste maskinerna. Det är också lätt att köpa slippapper till 125 mm-maskiner utan att de kostar så mycket.

Så här har vi valt ut de 8 excentersliparna

Det kan vara besvärligt att köpa elverktyg eftersom samma maskin säljs i olika förpackningar och med olika tillbehör. Det kan medföra att maskinerna har olika koder, men inte alltid. Vi har valt att ange koden för själva maskinen – oavsett vilka tillbehör som ingår och oavsett förpackning. Även priserna är för maskinerna utan tillbehör. Du kan säkert hitta samma maskin till både lägre och högre pris beroende på hur många tillbehör som följer med. Kolla därför priset i flera affärer och på nätet.

Vad betyder "excenter"?

Ex-center betyder ”utanför centrum”. Slipskivan, eller rättare sagt sulan, snurrar runt precis som axeln på en borrmaskin. Men till skillnad från borrmaskinens axel rör sig sulan på slipmaskinen i ellipser beroende på att sulans centrum inte ligger fast utan flyttar sig ett par millimeter i sidled. Men eftersom slipsulan dessutom snurrar runt sin egen axel så får vi en dubbel sliprörelse – dels en cirkelrund, dels en ellipsformad. Kombinationen av de två rörelserna gör att risken för slipspår nästan elimineras. Slipkornen kommer ju inte tillbaka till samma ställe.

Det var Festool som 1976 presenterade den allra första excenterslipen. Det var för övrigt också Festool som var först med planslipen. Det var 1951.

DE HÄR HAR VI TESTAT

DEWALT D 26453
METABO SXE TURBO TEC
BOSCH GEX 125-150 AVE
RYOBI ROS 300
MILWAUKEE ROS 125 E
BLACK+DECKER KA 198
AEG EX 125 ES
BOSCH PEX 400 AE

VIKTIGT NÄR DU VÄLJER EXCENTERSLIP

■ Handtag. Det ska vara möjligt att styra maskinen med endast en hand, men det ska också gå att föra den med två händer Därför bör det finnas minst ett extra handtag/stödhandtag (med halksäker beläggning) så att du kan arbeta länge.

■ Varvtalsjustering. Välj en excenterslip som du kan justera varvtalet på. Du kan inte slipa alla material och ytor med samma hastighet. Ju större varvtalsområdet är, desto bättre – t.ex. 4000–13000 v/min.

■ Motor. Din excenterslip bör inte ha klenare motor än 250 watt eftersom den då får svårt att slipa mjuka träslag. Det är en fördel om maskinen har motorbroms för då slipper du vänta länge om du vill lägga den ifrån dig och ta en paus.

■ Slipsula. Det är stor skillnad mellan de olika kvaliteterna velcro som sitter på sliparna. Kolla att det är svårt att dra loss slippapperet från velcromattan. I annat fall kan papperet lossna och slipen dra snett medan du håller på att slipa.

■ Start-/stoppknappen är numera ofta två och de ska sitta så att du lätt kommer åt dem när du ska slipa. De får inte sitta så att du oavsiktligt startar slipmaskinen.

■ Dammfilter. Filtret fångar en stor del av slipdammet i en kassett eller påse. Det är lättast att tömma en kassett men den sitter för det mesta i vägen. Utblåset ska passa för en slang till dammsugare eller spånsug.

■ Sladd. När ett verktyg är försett med en sladd ska sladden vara mjuk, smidig och följsam så att du kan arbeta utan att den är i vägen. Och den får inte bli hård om temperaturen sjunker. Sladden ska vara så lång att du kan bearbeta även större arbetsstycken utan att behöva ta med dig en skarvsladd. Vi anser att en excenterslip bör ha en sladd på 4 meter. Kolla innan du köper.

Relaterade artiklar

 • Test av enhandsstyrda excenterslipar
  Test

  Test av enhandsstyrda excenterslipar

  02/01 Excenterslipen, som kan hanteras med endast en hand, har blivit en succé. Hantverkaren använder den i stället för en slipkloss och vi andra använder den till både stora och små jobb. Läs här vad slipen ska klara av, vad som är ...

 • Vi testar ny spårhund från Bosch

  Vi testar ny spårhund från Bosch

  27/10 Bosch D-tect 120 är avsedd att avslöja dolda installationer i byggnadsdelar. Se om den består provet när vi testar dess förmåga som spårhund.

 • Kedjesåg på batteri – duger den?

  Kedjesåg på batteri – duger den?

  21/10 En kedjesåg på batteri? Vi hade inte så höga förväntningar på Black & Deckers lilla kedjesåg på batteri. Se här om vi hade rätt...

 • Du tjänar på att köpa ny sticksåg NU
  Test

  Du tjänar på att köpa ny sticksåg NU

  15/09 De har blivit starkare, mer lättskötta och exakta att arbeta med. Därför ska du köpa en ny sticksåg NU. Vi har testat åtta modeller. Läs om resultatet här.

 • Här är marknadens bästa kedjesåg
  Test

  Här är marknadens bästa kedjesåg

  01/09 Vi har testat åtta kedjesågar – alla till ett överkomligt pris. Se här vilken som blev den suveräna vinnaren med absolut toppbetyg.

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Excenterslipar – Gör Det Själv testar 8 excenterslipar

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss