Cookie- och Sekretesspolicy


Därför ska ditt vattenpass
vara digitalt

Ett digitalt vattenpass är mycket mer än ett vattenpass i traditionell mening. Det vinner när det gäller precision, smarta extrafunktioner och kan hjälpa dig till och med när du måste hålla vattenpasset så att du inte kan se bildskärmen.

Digitalt vattenpass
Ett digitalt vattenpass vinner när det gäller precision, smarta extrafunktioner och kan hjälpa dig till och med när du inte kan se bildskärmen.

Här får du fyra goda skäl att välja ett digitalt vattenpass (och ett skäl att behålla det gamla):

1: Precision

Är du HELT säker på att den lilla bubblan (libellen) är precis mitt emellan de två linjerna på ditt vattenpass? Det är inte alltid helt lätt att avgöra, och någon gång ibland träffar du nog fel en grad eller två.

Med ett digitalt vattenpass fungerar det annorlunda: Om vinkeln är 90° visar bildskärmen 90°. Tippar du det en grad visar det 89° eller 91°. Exakt.

2: Fler måttenheter

Rakt eller snett? Det är i stort sett allt ditt vattenpass kan tala om för dig: Ligger bubblan innanför linjerna är det rakt, annars är det snett.

Med ett digitalt vattenpass: får du inte bara veta den exakta lutningen i grader. På många modeller kan du också välja att i stället se lutningen i millimeter per meter. Det är praktiskt när du ska göra en lutning i duschhörnan eller på altanen. Eller när du sätter upp hängrännor. Du kan också välja att se lutningen i procent.

SE OCKSÅ: Helt allvarligt! 1600 kronor för ett vattenpass?

3: Arbete i blindo

Har du någonsin mätt med vattenpasset på platser där du hade svårt att få syn på bubblan, till exempel ovanpå en sparr eller inne i ett mörkt hörn? Om du inte kan se bubblan kan du inte använda vattenpasset till särskilt mycket.

Med ett digitalt vattenpass kan du på många modeller ställa in det så att det säger till när det träffar till exempel 0° eller 90°. Och på många modeller kan med en tryckning på knappen frysa siffrorna på bildskärmen, så att de inte ändras när du tar ned vattenpasset från sparren för att läsa av måttet.

4: Sneda mått

Det vanliga vattenpasset är egentligen bara avsett att visa när något är vågrätt (0°) eller lodrätt (90°). En del modeller kan visa 45°, men med begränsad precision.

Med ett digitalt vattenpass kan du rikta in en sparr på 45° eller skapa en lutning på ett visst antal millimeter per meter, utan att behöva ta hjälp av små avståndsklossar eller andra knep. På en del modeller kan du dessutom välja en "falsk nollpunkt", så att en yta som inte är vågrät räknas som 0° och sedan riktar in allting med den utgångspunkten.

Därför ska du behålla det gamla vattenpasset

Finns det några nackdelar? Naturligtvis: Ditt gamla vattenpass tål, om det är av god kvalitet, ett fall från stegen eller byggställningen. Ett par meter ned till marken överlever det utan problem.

Det gör knappast det digitala vattenpasset. Däremot kan det kalibreras om det överlever, men förlorar då bara i precision.

Så behåll det gamla vattenpasset och använd det när precisionen är mindre viktig, men risken för att du sparkar ned från byggställningen är stor.

Relaterade artiklar

 • Bygg helt rakt med laser

  Bygg helt rakt med laser

  02/05 Det gamla vattenpasset har fått en kollega. Vi visar dig hur du kan får ut maximalt av korslasern när du bygger.

 • SNICKERITIPS: Snörvattenpass

  SNICKERITIPS: Snörvattenpass

  13/09 VIDEO: Om ett mått ska överföras flera meter, men ändå sitta i våg kan snörvattenpasset vara en lösning. Höjden som den här skruven sitter på ska överföras till stolpen på motsatt sida. Därför fäster vi ett murarsnöre på ...

 • Lägg plattorna rakt med laservattenpass

  Lägg plattorna rakt med laservattenpass

  16/08 VIDEO: Inget är bättre att mäta korrekt med än ett bra laservattenpass. De är särskilt oumbärliga för plattläggning i större rum, där precisionen är avgörande.

 • Mät 100 % exakt med en laser

  Mät 100 % exakt med en laser

  11/08 Beställ Gör Det Själv och få en 180 graders linjelaser. Med en linjelaser kan du vara säker på att mätningen blir exakt varje gång.

 • Kan jag förlänga mitt vattenpass?

  Kan jag förlänga mitt vattenpass?

  18/06 Till ett terrassprojekt behöver jag markera en del punkter på samma höjd med flera meters avstånd. Finns det någon smart metod för det?

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Semester.. GDS hemsida (utlagda artiklar) verkar inte uppdateras..

Kan det stämma att bara en PDF-artikel lagts ...

Skruvdragare

Varför kommer inte min Skruvdragare????

Ångspärr om isoleringen är < 200mm i friggebod?

Läste i artikeln "Ångspärrar för dummies" att ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss