Cookie- och Sekretesspolicy


Alternativ till tumstocken

Det kan finnas tillfällen när man inte kan ta mått med tumstocken, t ex om man ska mäta ett trappstegs bredd och vangstyckena är i vägen.

Men hantverkaren tipsar om hur man löser problemet. Först vecklar han ut en tumstock och lägger den vid punkten det ska mätas från – här är det vid det vänstra vangstycket. Sedan tar han ut en extra tumstock och lägger den vid punkten han ska mäta till – vid det högra vangstycket.

Nu placerar han bara de två tumstockarna bredvid varandra, så de ligger parallellt och så lägger han ihop de båda måtten – här är det 50 och 47. Trappstegets bredd är alltså 97 cm.

Om man tycker det är för besvärligt, eller om man inte har två tumstockar, så finns det ett annat alternativ. Hantverkaren använder då istället ett speciellt måttband med mättunga, som han lägger an mot stället han vill mäta från. Det smarta är att måttbandet mäter från den lilla röda mättungan, så att man inte som med ett vanligt måttband behöver dra sig fram till rätt mått. På vanliga måttband är den första centimetern en millimeter för kort. Så om man hakar fast måttbandet över exempelvis en kant och vill se det utvändiga måttet så blir det en millimeter fel.

Men det här måttbandets ändhake är reglerbar, så när hantverkaren drar ut måttbandet för att få det utvändiga måttet rör det sig en millimeter och ger då ett helt exakt mått. Om han däremot ska mäta ett invändigt mått, så skjuter han bara ut ändhaken mot mätpunkten, och den flyttar sig tillbaka, så måttbandet också ger ett helt exakt invändigt mått.

Relaterade artiklar

 • Gratis uppmätning med GENIALT program

  Gratis uppmätning med GENIALT program

  13/09 Google ber bort sin professionella version av Google Earth. Vi visar hur du använder det geniala Polygon-verktyget till att mäta upp din tomt!

 • TEST: De bästa laseravståndsmätarna

  TEST: De bästa laseravståndsmätarna

  26/07 En avsåndsmätare är snabb och oftast mer exakt än måttband och tumstock. Vi har testat 8 av marknadens populära modeller. Se vilka som klarar sig bäst i testet!

 • Precis och praktisk laseravståndsmätare

  Precis och praktisk laseravståndsmätare

  15/12 Med laseravståndsmätaren från Bosch får du ett precist och praktiskt planeringsredskap, som gör turen till byggmarknaden och möbelhuset till en dans på rosor.

 • Vi testar ny spårhund från Bosch

  Vi testar ny spårhund från Bosch

  27/10 Bosch D-tect 120 är avsedd att avslöja dolda installationer i byggnadsdelar. Se om den består provet när vi testar dess förmåga som spårhund.

 • Förvånansvärt exakt laseravståndsmätare

  Förvånansvärt exakt laseravståndsmätare

  07/10 Boschs nya laseravståndsmätare är lätt att använda och ytterst pålitlig – dessutom har den en extra smart funktion. Se hur den klarar sig i vårt test.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss