Cookie- och Sekretesspolicy


Test av avståndsmätare 2015

Den elektroniska avståndsmätaren har nu kommit ner så mycket i pris att den är intressant också för gör-det-självaren. Vi har genomtestat åtta modeller med förnuftiga priser, så att du kan få klart besked om vad du ska kika efter.

Detta test är från 2015 – se vårt senaste test här: Test av avståndsmätare

Använder du tumstock och mätband till de flesta mätningarna när du snickrar och bygger? Överlåter du därmed de elektroniska mätinstrumenten till yrkesfolket? I så fall tycker vi att du ska ta del av detta test, där vi genomtestar åtta laseravståndsmätare för att se vad de duger till.

Så snart du arbetar med mått som är större än 200 cm, så får du väsentligt större precision med en elektronisk mätare. Exaktheten försvinner ju för varje gång du flyttar din tumstock 2 meter, medan du med ett enda tryck på lasermätaren kan kontrollera mått upp till 50 meter. Det är dessutom lättare att komma åt med en liten lasermätare än med en tumstock. Om du någon gång har mätt upp för ett fönster, så vet du hur besvärligt det kan vara. Det klarar du annars med ett par klick.

Men innan du skyndar dig i väg för att skaffa en laseravståndsmätare ska du ta del av vårt test eftersom pris och kvalitet inte alltid följs åt. Här har du resultatet av vårt test.

DESSA TESTADES

LASERLINER DIST. MASTER HEM
MAKITA LD050P
DEWALT DW03050
SKIL 0530 AA XACT
GEO FENNEL ECO DIST PRO
BOSCH PLR 30 C
BILTEMA 15-220
PREXISO P50


Viktigt att tänka på när du väljer avståndsmätare

 • Skärm. Du ska välja en mätare med en lättavläst skärm med bakgrundsbelysning, så att du kan använda instrumentet i svag belysning.
 • Gummibeläggningen är viktig. Den ska ge ett bra grepp så att du inte tappar mätaren och den ska skydda mätaren om du tappar den.
 • Referensknapp. Med den bestämmer du varifrån du mäter: framkanten, bakkanten eller ett utfällt lock på bakkanten.
 • Val av enhet. Om du har kommit över ett par engelska eller amerikanska ritningar så kan det vara en fördel om din avståndsmätare också kan ställas in på tum och fot, som ett alternativ till meter.
 • Yta/volym. Med denna funktion aktiverad räknar laserinstrumentet själv ut ytan efter två mätningar (l x b) och volymen efter tre mätningar (l x b x h). Bra när du ska räkna ut hur mycket golvlack du ska köpa och vilken värmepump som behövs för att värma rummet.
 • Plus- och minusknappar. Lägger ihop eller drar ifrån mått så att du slipper papper och penna. Bra om du ska mäta en väggs tjocklek.
 • Enstaka mått/kontinuerlig mätning. Tryck en gång på knappen så mäter instrumentet endast en gång. Trycker du fler gånger får du kontinuerlig mätning. Mäter hela tiden medan du flyttar mätaren. Kan användas när du ska markera ett visst avstånd från väggen på ett golv. Kan också användas för att ta minsta och största mått när du vill mäta avståndet in till ett hörn.
 • Indirekt mått. Räknar t.ex. ut höjden på en vägg genom att ta tre andra mått. En smart lösning när du inte kan mäta direkt..
 • Lagring. Sparar de senaste mätningarna i minnet.

Relaterade artiklar

 • TEST: De bästa laseravståndsmätarna

  TEST: De bästa laseravståndsmätarna

  26/07 En avsåndsmätare är snabb och oftast mer exakt än måttband och tumstock. Vi har testat 8 av marknadens populära modeller. Se vilka som klarar sig bäst i testet!

 • Vi testar ny spårhund från Bosch

  Vi testar ny spårhund från Bosch

  27/10 Bosch D-tect 120 är avsedd att avslöja dolda installationer i byggnadsdelar. Se om den består provet när vi testar dess förmåga som spårhund.

 • Förvånansvärt exakt laseravståndsmätare

  Förvånansvärt exakt laseravståndsmätare

  07/10 Boschs nya laseravståndsmätare är lätt att använda och ytterst pålitlig – dessutom har den en extra smart funktion. Se hur den klarar sig i vårt test.

 • Du tjänar på att köpa ny sticksåg NU
  Test

  Du tjänar på att köpa ny sticksåg NU

  15/09 De har blivit starkare, mer lättskötta och exakta att arbeta med. Därför ska du köpa en ny sticksåg NU. Vi har testat åtta modeller. Läs om resultatet här.

 • TEST: De bästa borrskruvdragarna
  Test

  TEST: De bästa borrskruvdragarna

  23/07 De kompakta 18-volts borrskruvdragarna är geniala. Vi har testat tolv populära märken. Se den överraskande vinnaren – och det bästa köpet.

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Test av avståndsmätare 2015
 • Test av avståndsmätare 2015
 • Test av avståndsmätare 2015

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss