Cookie- och Sekretesspolicy


Därför är Li-jonbatterier geniala

Att vi i dag kan använda batteridrivna maskiner till att klippa gräs, fälla träd och skruva hela dagen är ett resultat av en hetsig konkurrens mellan tillverkarna. De senaste åren har det nämligen lyckats dem att fylla litiumjonbatterierna med större muskler och mer energi. Och de blir ännu bättre för utvecklingen går fort.


Inuti litiumjonbatteriet hittar vi hemligheten bakom dess effektivitet: Avancerad elektronik övervakar de seriekopplade, kraftfulla och återuppladdningsbara litiumjoncellerna.

Kolla dina batteridrivna verktyg i verkstan. Vi törs nästan slå vad om att det står litiumjon (Li-jon) på dina nyaste verktyg. Om det inte gör det så har du antagligen inte köpt nya batteriverktyg de senaste 10 åren.

Li-jonbatteriet har nämligen utkonkurrerat alla andra batterityper och det är inte så märkligt. Tack vare en helt ny batteriteknologi har batteriet en rad fördelar som är väsentliga.

Ett Li-jonbatteri lever längre

Låt oss börja med vikten. Batteriet är betydligt lättare än ett nickel-kadmium batteri. Det innebär att man med bibehållen vikt kan proppa i mer kraft och längre gångtid. En annan viktig sak är batteriets livslängd. Det kan laddas fullt mellan 800 och 1000 gånger, vilket innebär att du kan ladda batteriet varenda dag i cirka tre år. Inte illa.

Li-jonbatteriet laddar inte ur sig själv

Li-jonbatteriet briljerar också genom att inte ladda ur sig själv. Ja, det gör det visserligen, men det är så försvinnande lite. Man räknar med 3–5 % per månad i självurladdning. Det kan jämföras med nickelbatteriet som laddas ur 25 % i månaden.

Li-jonbatteriets största triumf

Den allra största fördelen med ett Li-jonbatteri hör ihop med självurladdningen. För batteriet är suveränt på att behålla spänningen – eller styrkan, om du vill. Det är ungefär som om man har försett batteriet med en större tank. Kapaciteten (tankens storlek) kan grovt uttryckas i amperetimmar (Ah) och den är större i Li-jonbatteriet.

LADDA NED HELA ARTIKELN och få inblick i hur det går till. Vi kollar hur det är möjligt och ser på den geniala konstruktionen av Li-jonbatteriet, den smarta inbyggda elektroniken och inte minst den imponerande snabbladdningen som gör Li-jonbatteriet mycket bättre än för ett par år sedan.

Relaterade artiklar

 • Fönstertvättar på batteri – är de bra?

  Fönstertvättar på batteri – är de bra?

  03/10 Batteridrivna maskiner som gör fönstertvätt till en lek säljs som aldrig förr. Vi har testat tre maskiner för att se vad de går för.

 • PERENNER: Renshacka

  PERENNER: Renshacka

  21/09 VIDEO: Den klassiska renshackan är oumbärligt i trädgården när ogräset ska hållas efter. Hackan finns både med rakt skaft, eller som här i en mer ergonomisk variant, där skaftet är böjt, för att skona ryggen.

 • TIPS: 3 Detektorn avslöjar allt.

  TIPS: 3 Detektorn avslöjar allt.

  15/09 VIDEO: Med en detektor till hjälp kan du snabbt ta reda på vad som gömmer sig i husets väggar, under golvet eller i taket. Och du kan göra det innan du borrar. Därmed slipper du få tråkiga överraskningar. I den här ...

 • TIPS: 3 Detektorn avslöjar allt.

  TIPS: 3 Detektorn avslöjar allt.

  15/09 VIDEO: Med en detektor till hjälp kan du snabbt ta reda på vad som gömmer sig i husets väggar, under golvet eller i taket. Och du kan göra det innan du borrar. Därmed slipper du få tråkiga överraskningar. I den här ...

 • TIPS: 2 Specialsåg till plattor

  TIPS: 2 Specialsåg till plattor

  15/09 VIDEO: Med hjälp av en frässåg kan man snabbt och enkelt anpassa exempelvis kakelplattorna. Men den kan också användas till metall och trä. Maskinen kan både såga rakt, i vinkel och i olika former. Den är till exempel perfekt ...

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Li-jonbatteri: Därför är Li-jonbatterierna geniala
 • Li-jonbatteri: Därför är Li-jonbatterierna geniala

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss