Cookie- och Sekretesspolicy


Högtryck i verkstan

Du kan klara av många jobb mycket enklare om du använder tryckluftsverktyg. Men innan du köper en kompressor ska du veta vilka verktyg du har tänkt att använda. Det är nämligen verktygen som avgör vilken kompressor du ska ha.

De är effektiva, lätta att använda och till på köpet ganska billiga. Tryckluftsverktygen kan lösa en hel del av de uppgifter man som gör-det-självare ställs inför, oavsett om det gäller att pumpa upp fotbollen, sprutmåla fynden från senaste loppmarknaden eller kanske riva ner det gamla kaklet i badrummet. Men innan du köper din första kompressor måste du ta reda på hur stort ditt behov är. Risken är annars stor att du köper en maskin som antingen är för liten för att driva de verktyg du vill ha eller så får du en maskin som är överdimensionerad. Tillverkare av kompressorer rekommenderar att man köper en modell som har 30–40 procent högre kapacitet än vad verktyget kräver. Det skonar kompressorn och förlänger livslängden. Men rekommendationen ska tas med en nypa salt. Verktygens luftförbrukning anges i liter per minut och det gör också kompressorns prestation. Men även om ett verktyg förbrukar mera luft än kompressorn ger, kan verktyget ibland ändå användas. Det beror på att förbrukningen anges som en konstant faktor vid oavbruten drift, och då finns det tillräckligt med luft i tanken för att verktyget ska kunna användas en stund. Kompressorn tappar alltså inte sugen utan fyller hela tiden på luft i tanken, och så snart verktyget inte används fylls ju tanken. Därför kan luftkrävande verktyg användas i korta intervaller även om kompressorn inte har så stor kapacitet. Tänk på att kompressorn väsnas när den arbetar. Om du väljer en liten kompressor måste den ofta fylla tanken och för varje gång arbetar motorn och då väsnas maskinen. Räkna med att en billig kompressor kan hålla 200–300 effektiva arbetstimmar. Det motsvarar en livslängd på cirka 10 år om den endast används till sporadiska hobbyjobb. Dyrare kompressorer håller längre. Fråga i affären vad som gäller för den modell du är intresserad av.

Relaterade artiklar

 • Tillsatsverktyg

  Tillsatsverktyg

  13/05 Kvaliteten på tillsatsverktygen har de senaste åren blivit bättre och bättre. För oss gör-det-självare kan det vara en genväg till billigare verktyg.

 • Magisk dragning

  Magisk dragning

  19/03 Det känns nästan som magi när skruvdragaren ändrar varvriktning bara för att man vrider handen. Gyroskoptekniken är dock inte bara på skoj. Den är genial där det är trångt.

 • Snickarverkstad - 200 kr.

  Snickarverkstad - 200 kr.

  19/02 Handöverfräsen är ett magiskt verktyg som med rätt skaftfräs kan förvandla en träbit med grova kanter till ren snickarglädje.

 • 20 tips om elverktyg

  20 tips om elverktyg

  02/09 De flesta gör-det-självare har många elverktyg i sina verk-städer. De används endast till det, som de köptes för, t.ex. till att borra ett hål, såga upp ett annat, kapa en bräda eller kakelplatta.

 • Välj RÄTT kompressor

  Välj RÄTT kompressor

  15/04 Ska du bara pumpa upp fotbollar och kolla däcktryck, eller behöver du en kompressor som klarar mer än så? Läs våra tips för hur du väljer kompressor.

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Högtryck i verkstan
 • Högtryck i verkstan

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss