Cookie- och Sekretesspolicy


Test av spärrnycklar

Spärrnyckeln har flera fördelar jämfört med den justerbara skiftnyckeln. Den är specialgjord för en storlek, passar därför perfekt och ger sig inte. Den kan komma åt där det är trångt, och tack vare spärren kan du dra åt en mutter med endast små handledsrörelser. Vi pressar sex spärrnycklar till det yttersta och förvånas av deras styrka.

Vi trodde att vi kunde, men det kunde vi inte. Vi drog och slet, kämpade och stönade, satte ett långt järnrör i den fria änden på varje nyckel och bad stans starkaste karl att dra. Det hjälpte inte. Vi kunde helt enkelt inte besegra nycklarna. Spärren i varje nyckel var orörlig och klarade det hårda testet utan att skadas, oavsett om nyckeln hade kostat 100 kr eller 350 kr. Det lönar sig därför inte att bedöma styrkan, om du vill hitta skillnader mellan olika spärrnycklar. Allihop är urstarka och tål enormt mycket. Det som däremot skiljer nycklarna åt, och vi måste erkänna att det är pyttesmå skillnader, är utformningen, inte minst hur elegant, smidigt eller förnuftigt knappen för varvriktning har utformats. På några nycklar har ringänden med spärren vinklats 15 grader mot skaftet. Det innebär att man får in fingrarna mellan skaftet och underlaget. Synnerligen praktiskt! Om nyckeln är vinklad är det viktigt att man kan ändra varvriktningen på spärren. För vänder man nyckeln och ska dra åt andra hållet, stöter skaftet emot underlaget. Det är alltid en fördel att slippa lyfta nyckeln, om man väl fått grepp om en mutter som sitter svårt till. Därför kan man säga att en vinklad spärrnyckel är att föredra framför en rak.

Kolla spärrknappen

Spärrknappen på de vinklade nycklarna blir utslagsgivande eftersom den kan konstrueras på ett mer eller mindre smart sätt. Den ska kunna ställas om med handskklädd hand, och det är praktiskt om den inte kan ändras av misstag. Använder du en rak nyckel, lyfter och vänder du nyckeln för att ändra varvriktning på spärren. Vi har valt att testa 17 mm nycklar eftersom de passar till skruvar med 10 mm stamdiameter, som är en av de vanligaste dimensionerna.

Relaterade artiklar

 • Skrapor och spacklar

  Skrapor och spacklar

  04/02 Glasmästare, målare, plattsättare, snickare och gör-det-självare använder spacklar och skrapor. Här får du en praktisk överblick.

 • Test av regelsökare
  Test

  Test av regelsökare

  04/02 Den klassiska regelsökaren har blivit mycket bättre och kan finna mer än träreglar när den scannar en vägg. Men vilken ska du köpa?

 • 3 filar räcker – har du dem?

  3 filar räcker – har du dem?

  17/12 Med en fil kan du grovt runda av kanterna på en regel eller finjustera en pytteliten metalldel. Har du rätt filar i verktygslådan?

 • Glasskäraren – genial och vass hjälpreda

  Glasskäraren – genial och vass hjälpreda

  12/06 Lär dig att skära glas själv. Det blir mycket billigare. Se här hur du använder glasskäraren rätt och sparar mycket pengar när du t.ex. ska byta ett glas i växthuset.

 • Testa dina kunskaper om tänger

  Testa dina kunskaper om tänger

  17/02 Tänger kan inte bara klippa av. Delta i vårt quiz och ta reda på hur mycket du vet!

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Test av spärrnycklar
 • Test av spärrnycklar
 • Test av spärrnycklar

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss