Cookie- och Sekretesspolicy


TEST: Här är den bästa färgsprutan

En ordentlig färgspruta är guld värd om du ska måla takpanel, snickarglädje, spjälstaket och annat med snirklig form, som tar lång tid och är besvärligt att måla med pensel. Med rätt färgspruta kan du också måla både små och stora plana ytor.

Färgspruta

Den är inte bara suverän, den är också överlägsen både pensel och rulle när du ska måla profilerade brädor, takpanel, spjälstaket och liknande. Den bevisar med övertygelse sitt värde när du använder den till sådant som är besvärligt att klara med pensel.

Tiden är en viktig faktor när du beslutar dig för om du ska använda färgspruta eller ej. Det tar tid att maskera innan du kan börja måla, viskositeten ska kollas (du måste späda färgen med vatten eller lösningsmedel) och efteråt ska färgsprutan göras ren. Det är därför inte säkert att färgsprutan kan konkurrera tidsmässigt med färgrullen om det är en plan yta som ska målas.

De färgsprutor vi har testat kan använda flera slags färgtyper när viskositeten är den rätta. En av dem blev vår ganska klara vinnare.

VI HAR TESTAT DE HÄR FÄRGSPRUTORNA:


BLACK & DECKER BDPS400
MEEC 059-079
WAGNERW890 FLEXIO
BOSCH BPFS5000E
BILTEMA ES650

LADDA NED HELA ARTIKELN och se hur de fem färgsprutorna klarade sig i vårt test.

VIKTIGA DETALJER NÄR DU VÄLJER FÄRGSPRUTA:


 • 1. LUFTSLANGEN: ska vara mycket smidig och följsam, framför allt på maskiner som har lång slang och kompressorn stående på golvet.

 • 2. HANDTAGET/PISTOLEN: ska vara bekvämt och knapparna ska vara lättskötta. Det ska också vara lätt att tvätta alla delar och därför ska de lätt kunna tas loss. Sugröret, som går ner i behållaren, ska vara vinklat så att du kan måla tak.

 • 3. STRÖMBRYTAREN: ska sitta lätt åtkomlig och ändå vara skyddad mot färgstänk. På några billigare maskiner är strömbrytaren en vippkontakt under plastlock och den kan vara svår att komma åt. På stora maskiner är det en knapp som kan tryckas ner med foten, precis som på en dammsugare.

 • 4. FÄRGBEHÅLLARENS STORLEK: Stor behållare = få påfyllningar men större vikt. Man ska kunna se hur mycket färg som är kvar och den ska lätt tas loss.

 • 5. MUNSTYCKET: avgör om färgen fördelas i cirkelform eller i en platt lodrät eller vågrät stråle. Undersök detta.

 • 6. REGLERING AV LUFT: innebär att du styr hur fint eller grovt färgen fördelas. Ju mer luft, desto högre tryck och desto finare stråle. På avancerade maskiner står vilken inställning man ska använda. Bra!

 • 7. HJUL: är praktiska på färgsprutor som har stor kompressor och lång slang. Då kan man dra dem efter sig som dammsugare.

 • 8. PISTOLHÅLLARE: På några maskiner är det en fördjupning på kompressorn, på andra är det en tapp som håller pistolen och behållaren. Kolla genom att flytta maskinen. Delarna ska sitta kvar. På färgsprutan på bilden finns ingen pistolhållare.

 • 9. JUSTERING AV FÄRGMÄNGD: kan utföras på de mer avancerade modellerna. Då kan du finjusteras färgskiktets tjocklek. Det har stor betydelse om du t.ex. vill måla både väggar och köksluckor och ändrar från en färgtyp till en annan.

 • 10. KOMPRESSORN: ska vara så lätt som möjligt och försedd med ett bra handtag och en axelrem, om den ska bäras.

Relaterade artiklar

 • Fönstertvättar på batteri – är de bra?

  Fönstertvättar på batteri – är de bra?

  03/10 Batteridrivna maskiner som gör fönstertvätt till en lek säljs som aldrig förr. Vi har testat tre maskiner för att se vad de går för.

 • PERENNER: Renshacka

  PERENNER: Renshacka

  21/09 VIDEO: Den klassiska renshackan är oumbärligt i trädgården när ogräset ska hållas efter. Hackan finns både med rakt skaft, eller som här i en mer ergonomisk variant, där skaftet är böjt, för att skona ryggen.

 • TIPS: 3 Detektorn avslöjar allt.

  TIPS: 3 Detektorn avslöjar allt.

  15/09 VIDEO: Med en detektor till hjälp kan du snabbt ta reda på vad som gömmer sig i husets väggar, under golvet eller i taket. Och du kan göra det innan du borrar. Därmed slipper du få tråkiga överraskningar. I den här ...

 • TIPS: 3 Detektorn avslöjar allt.

  TIPS: 3 Detektorn avslöjar allt.

  15/09 VIDEO: Med en detektor till hjälp kan du snabbt ta reda på vad som gömmer sig i husets väggar, under golvet eller i taket. Och du kan göra det innan du borrar. Därmed slipper du få tråkiga överraskningar. I den här ...

 • TIPS: 2 Specialsåg till plattor

  TIPS: 2 Specialsåg till plattor

  15/09 VIDEO: Med hjälp av en frässåg kan man snabbt och enkelt anpassa exempelvis kakelplattorna. Men den kan också användas till metall och trä. Maskinen kan både såga rakt, i vinkel och i olika former. Den är till exempel perfekt ...

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Färgspruta: Gör Det Själv testar färgsprutor
 • Färgspruta: Gör Det Själv testar färgsprutor
 • Färgspruta: Gör Det Själv testar färgsprutor

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss