Cookie- och Sekretesspolicy


Så använder du en sticksåg

Det är lätt att använda en sticksåg. Du håller den i handtaget, som kan vara rakt som en stav eller bygelformat, siktar längs ett streck och låter sågbladet, som rör sig uppåt och neråt, såga ut föremålet. Om sågen har laserljus blir det lättare att följa strecket.


BYT SÅGBLAD: På nya sticksågar går det ofta att byta ut sågbladet utan att använda verktyg. Bladet frigörs när du trycker in en knapp och kan då lätt ersättas av ett annat.
SÅGA LÅNGA, RAKA SPÅR: Välj ett sågblad för trä och såga sedan längs ett streck. Kolla om sågen har tendens att dra snett för då måste du vrida den lite för att det ska bli rakt.
TESTA PENDELFUNKTIONEN: Ställ in pendlingen på lägsta steget och såga. Ökar du pendlingen sågar du snabbare, men det går ut över sågspåret. Det trasas sönder med stor pendling.LÄS OCKSÅ: 3 vanliga misstag när du använder sticksåg!

STICKSÅGENS SPETSKOMPETENS: KURVOR

Sticksågen är suveränt duktig på sågning av cirklar och andra kurvor och den bästa såg du kav välja för att utföra ”snickarglädje” och andra dekorationsarbeten. Med ett smalt sågblad kan du klara av hårnålskurvor. Smala, fintandade sågblad är nämligen gjorda för perfekt kurvtagning.

Om du ska såga cirklar eller långa raka spår arbetar sågen bättre och mer exakt om du använder hjälpmedel som cirkelanslag eller sågskena.


KURVOR – GÖR SÅ HÄR!

KURVOR UNDERIFRÅN:

Man ska ha övat för att såga kurvor underifrån.
KURVOR UPPIFRÅN:
Med rätt sågblad är det lätt att såga fina kurvor.
HÅRNÅLSKURVOR:
Smala sågblad kan klara alla hårnålskurvor.LÄS OCKSÅ: GUIDE: Bli expert på sticksågar på 5 minuter

SÅGA RAKT MED SKENA ELLER ANHÅLL


1. För att kunna såga rakt längs ett anhåll eller en skena ska du först mäta avståndet mellan sågbladet och kanten på fotplattan. Detta avstånd ska överföras till brädan eller skivan som ska sågas.2. På arbetsstycket markerar du var du vill såga och drar ett streck. Anhållet eller skenan ska nu placeras lika långt från strecket som avståndet mellan sågbladet och kanten på fotplattan.3. Spänn fast skenan med tvingar, som sätts så att de inte är i vägen för sågen. Håll sågen med kanten på fotplattan mot skenan och starta sågen. För den sedan mot skenan.


ÖVA DIG PÅ CIRKLAR
PÅ FRI HAND:
Rita en cirkel och borra sedan ett hål innanför strecket. Stick ner sågbladet och såga ut till strecket och fortsätt hela vägen runt längs insidan av strecket.
MED CIRKELANSLAG:
Om du har ett cirkelanslag markerar du centrum för cirkeln. Borra hål i skivan och fäst sågen på anhållet, som trycks ner i centrummärket, och såga ut cirkeln.LÄS OCKSÅ: TEST: Byggvaruhusets bästa sticksåg

SÅ HÄR SÅGAR DU EN FYRKANT
1. Börja med att markera fyrkanten och borra sedan ett hål ett par centimeter innanför strecket. Stick sedan ner sågbladet i hålet.
2. Såga en mjuk båge ut till strecket och följ strecket till hörnet. Såga hela vägen in i hörnet. Stäng av sågen och dra den 5 cm bakåt i spåret. Starta sågen och såga i en mjuk båge ner till nästa sida.
3. Fortsätt på samma sätt med följande sidor och hörn och ta bort det trä som sågats loss. Nu återstår endast att såga de sista hörnen.
4. Såga in i alla hörn så att vinklarna blir räta och hålet fyrkantigt. Gör på samma sätt om du vill såga hål i köksbänken för att lägga i en ny och större disklåda.

Relaterade artiklar

 • QUIZ: Gissa 5 blad

  QUIZ: Gissa 5 blad

  09/09 Med rätt specialblad tar sig din sticksåg igenom så gott som ALLT. Men kan du se vilket blad som är avsett för metall – och vilket som är bäst för lättbetong?

 • Använder du rätt blad?

  Använder du rätt blad?

  07/09 Standardbladet till sticksågen tar sig igenom allt, men inte lika bra i alla material. I många projekt ger ett specialblad bättre resultat. Se här!

 • Välj rätt blad till din sticksåg

  Välj rätt blad till din sticksåg

  25/04 Sticksågen kan såga i det mesta, om du bara har rätt blad. Vi ger dig överblick över sticksågens blad, så att du kan välja rätt till ditt projekt.

 • Sticksåg av proffskvalitet

  Sticksåg av proffskvalitet

  14/04 Stanley har lanserat en ny batteridriven sticksåg, som både har kraft och en bra balans. Men den saknar ett par saker för att nå absolut toppklass.

 • Expert på sticksågar på fem min.

  Expert på sticksågar på fem min.

  04/03 Vet du vad du ska titta efter när du köper en ny sticksåg? Kolla vår snabbguide och få överblick över de olika typerna av sticksågar och deras funktioner.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss