Cookie- och Sekretesspolicy


Test av kap-/geringssågar 2015

Alla snickare har en kap- och geringssåg och har du någon gång rest ett spjälstaket, så förstår du varför. Sågen är ju genial när man ska såga många gånger med samma vinkel. Vi har testat åtta sågar för att det ska vara lättare för dig att välja en som motsvarar dina krav.


Sågarna har testats på alla möjliga sätt. Här undersöker vi hur stadiga teleskopstängerna är.

I princip är en kap- och geringssåg en kraftig cirkelsåg som hängts upp i skenor eller stänger som gör det möjligt att dra sågen framåt och bakåt. Men denna enkla princip gör det möjligt att gång på gång såga med exakt samma vinkel, både vertikalt och horisontalt. Då blir det t.ex. oändligt mycket enklare att såga spjälor till staket, fasadpanel till stugan etc.

Innan du köper en kap- och geringssåg

Innan du köper en kap- och geringssåg bör du veta hur kraftiga dimensioner trä du ska bearbeta. En såg som klarar grova dimensioner är dyrare, bland annat beroende på att den är gjord av kraftigare material för att kunna dras ut långt.

Även klingans storlek påverkar priset på sågen. Till testet har vi valt sågar med klingor på cirka 25 cm i diameter. De kan hantera allt från klena lister till grova reglar på upp till 80-90 mm tjocklek. Det borde vara tillräckligt för de flesta gör-detsjälvare. Antalet tänder på klingorna varierar en del eftersom vi har använt de klingor som följde med sågarna.

DESSA TESTADES

AEG PS 254 L
MAKITA LS 1018 L
BOSCH GCM 10 SD
DEWALT DWS 778
RYOBI EMS 254 L
EINHELL TH-SM 2534 DUAL
METABO KGS 254 M
STANLEY FME 720

VIKTIGT NÄR DU VÄLJER KAP-/GERINGSSÅG • Handtag. Det ska finnas plats för handen och det ska vara behagligt att använda handtaget. Några vill ha dem lodräta, andra vågräta.
 • Dammpåse/utblås. Om du ställer sågen fast i verkstan bör den anslutas till en spånsug. I andra situationer bör du kolla att dammpåsen fångar det mesta av spånen.
 • Teleskopstängerna gör det möjligt att såga även breda brädor, men de ska vara stadiga. Minsta lilla glapp så sågar du snett. Kolla stängerna!
 • Bärhandtag. Det händer att du måste flytta den tunga sågen och därför bör den vara försedd med ett bärhandtag så att du kan lyfta den.
 • Djupinställning. Om du ska såga urtag i träet för att göra t.ex. en bladfog, så ska du inte såga igenom. Därför ska sågen ha ett exakt djupstopp med tydlig skala och det ska vara lätt att justera.
 • Arbetsljus/laserlinje. Alla sågar bör ha bra ljus där du sågar och en laserlinje som visar klingans väg.
 • Sågbord. Minsta krav är att bordet ska kunna vridas 45° åt bägge sidor och ha tydliga fasta lägen för flera vinklar. Bordet ska dessutom kunna spännas fast orubbligt.
 • Geringsvinkel. Klingan ska kunna vinklas (lutas) åt sidan så att du kan dubbelgera med sågen. Lutningen ska vara minst 45°.
 • Klingskydd. Skyddskåpan framför klingan ska glida undan när klingan förs mot arbetsstycket, men det ska också vara möjligt att kunna låsa fast klingskyddet i öppet läge.
 • Sågklinga. Det är stor skillnad i pris mellan olika klingor för både kvalitet och storlek spelar in. Innan du köper en såg bör du kolla prisläget för klingor till den. Annars kan det bli dyrt att använda sågen.

Relaterade artiklar

 • Förvånansvärt exakt laseravståndsmätare

  Förvånansvärt exakt laseravståndsmätare

  07/10 Boschs nya laseravståndsmätare är lätt att använda och ytterst pålitlig – dessutom har den en extra smart funktion. Se hur den klarar sig i vårt test.

 • Test av kap- och geringssågar
  Test

  Test av kap- och geringssågar

  05/02 Kap- och geringssågen är oumbärlig när du bygger t.ex. en friggebod eller lägger nytt golv. Den är perfekt vid massproduktion där man kapar i samma vinkel, oavsett vilken den är. Tack vare teleskopstänger kan sågen dras ut och ...

 • TEST: 8 kap-/geringssågar

  TEST: 8 kap-/geringssågar

  28/08 Kap-/geringssågen är ett fantastiskt verktyg när du arbetar med trä. Men ha koll på vad du köper. Det är stor skillnad i pris och kvalitet.

 • Största utbytet av din kap-/geringssåg

  Största utbytet av din kap-/geringssåg

  06/10 Din kap- och geringssåg är inte bättre än den klinga du använder. Här visar vi hur du hittar rätt klinga.

 • GUIDE: Så använder du kap-/geringssågen

  GUIDE: Så använder du kap-/geringssågen

  03/10 Kap- och geringssågen är en stor hjälp i många situationer. Här visar vi dig hur du ställer in och använder den geniala kap- och geringssågen.

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Test av kap-/geringssågar

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss