Cookie- och Sekretesspolicy


3 elsågar du MÅSTE ha

Låt fogsvansen hänga kvar på verktygstavlan och välj i stället en såg med sladd eller batteri. Det finns elektriska sågar till alla gör-det-självjobb. Här är de tre viktigaste.

Elektriska sågar – både de som har sladd och de batteridrivna – är nära nog oumbärliga. Och om du har en sticksåg, en cirkelsåg och en multicutter behöver du egentligen inte fler. Aldrig mer ojämna brädor av en vanlig handsåg och aldrig mer ömmande axlar och svett i pannan efter att du har sågat. Och om du ska såga till brädor till det nya skjulet eller altanen tar det tid att göra för hand. Spara både tid och krafter genom att investera i en elektrisk såg.

1. STICKSÅG


Sticksågen finns i två varianter – den på bilden, där du håller i själva motorhuset, och en modell med ett bygelhandtag. Sågar man mycket är den första att föredra. Den med bygelhandtaget är vanligare bland hobbybyggare.

Sticksågen är suverän till svängar och du kan såga riktigt invecklade figurer med den. Du kan kapa en bräda eller läkt, du kan såga ut ett hål till diskhon i köksbänken och mycket mer. Sulan kan vinklas, men det är inte en maskin som lämpar sig för sågning till vinkelskarvar.

Det finns mängder av olika klingor till sticksågar och med rätt klinga kan du såga allt från keramiska plattor och metall till trä, akryl och skumplast. För att största möjliga nytta av sågen ska den ha en steglös hastighetsreglering, och klingan ska ha ett pendelläge (svänga fram och tillbaka), så att du sågar fortare.

En bra sticksåg till gör-det-självjobb kostar runt 1500 kronor.

2. CIRKELSÅG


Ska du såga raka spår eller klyva en bräda på längden ska du använda en cirkelsåg. Den är perfekt till långa kapningar och om du skaffar en styrskena, så går den som på, ja, räls. Du kan ställa in sågen på ett specifikt sågdjup, om du till exempel inte vill såga rakt igenom materialet, och du kan vinkla sågen sula upp till 45 grader, så att du kan såga till snygga hörn. Gradindelning och djupinställning ska vara tydliga för största möjliga precision.

Klingan bör ha en diameter på 185–190 mm, så att den klarar att såga av en 45 mm planka i 45 graders vinkel. På en del cirkelsågar, som kallas sänksågar, kan klingan pressas ned mot materialet, så att du kan påbörja kapningen i mitten.

Priserna varierar en hel del – från cirka 800 till 4 000 kronor – men du kan få en bra såg för cirka 2 000 kronor.

3. MULTICUTTER


Snickarens nyaste verktyg, multicuttern, kan fungera som många verktyg, bland annat ett elektriskt stämjärn och en effektiv slipmaskin. Men den kan dessutom såga allt från trä till hårda klinker och metall.

Sågningen görs av ett blad som svänger från sida till sida med otroligt hög hastighet.

Priserna varierar mellan 1 000 och 6 000 kronor. Går att köpa med sladd eller med batteri.

LÄS MER HÄR: Årets bästa sågar/skärverktyg

Relaterade artiklar

 • TEST: Ny multimaskin från Fein

  TEST: Ny multimaskin från Fein

  21/09 Det var Fein som en gång uppfann multimaskinen, så förväntningarna var höga när vi fick deras nya 12V multimaskin i handen. Läs vår recension här!

 • Vi har utsett årets bästa sågar

  Vi har utsett årets bästa sågar

  02/12 Vi har utsett de sågar/skärverktyg som har utmärkt sig under 2015 och förtjänar titeln som årets bästa batteridrivna verktyg. Se vårt urval här.

 • 8 JOBB: Här är multimaskinen bäst!

  8 JOBB: Här är multimaskinen bäst!

  10/08 När du väl har en multimaskin i verktygslådan kommer du ofta att få användning för den. Här har vi listat åtta exempel på när multimaskinen är din bästa vän!

 • Multimaskin med smarta detaljer

  Multimaskin med smarta detaljer

  18/07 Allt fler hemmafixare har fått upp ögonen för multimaskinens fördelar. Nu lanserar Bosch helt nya modeller!

 • TOPP 10: Snickarens favoritverktyg

  TOPP 10: Snickarens favoritverktyg

  08/06 Vilka verktyg måste du ha i verktygslådan för att lösa nio av tio jobb effektivt? Läs svaret här: Gör Det Självs snickare har valt ut sina favoritverktyg.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss