Cookie- och Sekretesspolicy


Välj rätt blad
till din sticksåg

Sticksågen kan såga i det mesta om du bara har valt rätt sågblad för jobbet. Då kan den snabbt kapa ett järnrör, såga kurvor och mönster i laminat och dela plattor av både akryl och kakel. Här får du en snabb genomgång av sågblad till sticksågar så att du kan välja rätt till ditt jobb.STANDARDSÅGBLADET är avsett för sågning i trä och när precisionen inte är så viktig. Bladfästet med en tvärtapp på båda sidorna (T) är det vanligaste.

STÅLETS egenskaper är olika beroende på vad legeringen består av. Hård metall bevarar skärpan länge men kan lätt brytas av. Mjukare metall tål vridning men blir snabbare slött.

STANDARDBREDDEN på 7–8 mm ger rimligt stöd vid rak sågning och tillåter sågning i mjuka kurvor.

TÄNDERNA har frästs ut och sedan skränkts. De innebär att de inte har slipats och att de efter fräsningen har bockats lätt i sidled för att sågspåret ska bli lite bredare än bladet. Det gör bladet lite mer tåligt och det sågar dessutom snabbare.

LÄNGDEN på detta blad är 92 mm, men du ska alltid anpassa längden efter arbetsstycket. Bladet ska vara så långt att det når igenom, men inte så långt att det ”fladdrar” och vibrerar.

SPETSEN gör det möjligt att sänka ner bladet genom en träskiva utan att förborra.


STANDARD FYRA VANLIGA SÅGBLAD
VANLIG SÅGNING I MJUKT TRÄ: Alla standardsågblad för trä klarar 10 mm furu. Om du köper flera på en gång kan du få ner priset på de vanligaste bladen. Och då har du råd att hela tiden ha ett nytt blad i sågen.


EXAKTA RENA SPÅR I LAMINAT: Sågbladet för laminat ska se till att det hårda, men spröda laminatet inte slås sönder under sågningen. Med detta blad får man rent spår på ovansidan medan andra ger trasigt spår på ovansidan.


EXTRAFINA SPÅR I HÅRT TRÄ: Bladet ger ett mycket rent och fint spår både tvärs över och längs med ådringen. Bladet kräver att du sågar långsamt för att inte bränna träet och för att inte skadas av värmen.


STANDARDJOBB I METALL: Standardbladet för metall sågar lätt plåt på upp till 1,5 mm tjocklek. Vi pressade bladet ordentligt genom att såga i 4 mm järn, vilket gick bra. Till kurvor krävs ett smalare sågblad.


DETALJER TÄNDERNA
TRÄ- OCH FIBERSKIVA
Tänderna har skränkts och slipats extra vassa och spetsiga. METALL OCH PLASTER Blad med små vågformade tänder för rör och metallskivor.
FIBERCEMENT OCH GIPS
Stryktåligt blad med skränkta tänder försedda med korn av hårdmetall.

FINA SPÅR I HÅRT TRÄ

Släta sidor och tänder som har slipats vassa. Även för plaster.
MJUKA METALLER
Sågar snabbt och grovt i aluminium, zink och liknande.
FIBERCEMENT OCH GIPS
Slitstarkt blad med skränkta tänder försedda med hårdmetallkorn.


SPECIALISTER 4 SÅGBLAD FÖR SPECIALJOBB


HÅRDMETALL OCH ROSTFRITT STÅL: Med detta sågblad får du snabb och ren sågning i hårda metaller som rostfritt stål och liknande, som du vill såga urtag i. Sågbladet kan även användas till andra hårda metaller.


SÅGA I AKRYL OCH PLEXIGLAS: Specialbladet ger snygga sågspår i akryl och andra plaster. Det är viktigt att sänka farten i tjocka skivor och föra sågen långsamt framåt. Annars blir spåret ojämnt som på bilden.


SÅGA I TEGEL, STEN OCH KLINKER: Mellanhårda keramiska plattor kan sågas långsamt med detta sågblad som är perfekt för kakel. Hårda plattor delas med vinkelslip. Stöd plattan så att den inte bryts när du sågar.


GIPS OCH FIBERCEMENT: Gipsskivor sågas med vanliga träblad men de slits mycket snabbt. Detta blad slits inte så lätt och trasar inte sönder pappen. Sågar både rakt och i kurvor. Kan även såga i fibercement.


SÅGA MER EXAKT MED HJÄLPMEDEL
SÅGA RAKT I ETT BORD
Om du spänner fast din sticksåg i ett sågbord kan du klyva trä på längden.
SÅGA RAKT MED SKENA
Spänn fast en rätskiva av trä eller metall och för sågen längs sidan på rätskivan.
PARALLELLANSLAG
Om du bara ska såga bort någon centimeter kan du använda ett parallellanslag.
CIRKELANSLAG
Vill du såga ett snyggt och runt hål – eller en rund skiva – är cirkelanslaget bra.

Relaterade artiklar

 • QUIZ: Gissa 5 blad

  QUIZ: Gissa 5 blad

  09/09 Med rätt specialblad tar sig din sticksåg igenom så gott som ALLT. Men kan du se vilket blad som är avsett för metall – och vilket som är bäst för lättbetong?

 • Använder du rätt blad?

  Använder du rätt blad?

  07/09 Standardbladet till sticksågen tar sig igenom allt, men inte lika bra i alla material. I många projekt ger ett specialblad bättre resultat. Se här!

 • Sticksåg av proffskvalitet

  Sticksåg av proffskvalitet

  14/04 Stanley har lanserat en ny batteridriven sticksåg, som både har kraft och en bra balans. Men den saknar ett par saker för att nå absolut toppklass.

 • Såga perfekta kurvor!

  Såga perfekta kurvor!

  04/04 Sticksågen är en oumbärlig hjälpreda och mer allsidig än någon annan såg i verkstan. Här visar vi hur du sågar rakt, i cirklar och i kurvor med en sticksåg.

 • Expert på sticksågar på fem min.

  Expert på sticksågar på fem min.

  04/03 Vet du vad du ska titta efter när du köper en ny sticksåg? Kolla vår snabbguide och få överblick över de olika typerna av sticksågar och deras funktioner.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss