Cookie- och Sekretesspolicy


GUIDE: Så här använder du kap- och geringssågen

Kap- och geringssågen arbetar på ett enkelt sätt. När du har startat sågen, tryckt ner handtaget och dragit klingan emot dig så får du ett helt rent spår. Du kan omöjligt göra det lika rent och fint med en handsåg. Innan sågen startas kan klingan vinklas i olika lägen för att också geringssåga.

Kap-/geringssåg – så här använder du denSERIEPRODUKTION: Kap-och geringssågen är till enormt stor hjälp om du vill såga ett antal exakt lika stora bitar, t.ex. spjälor till ett staket.

STÄLL IN DIN KAP- OCH GERINGSSÅG
Kap-/geringssåg – så här använder du den SÅGA EN LIST
Även om sågen är sprillans ny kan den vara felinställd. Kolla om den ska finjusteras. Lägg en bred list mot klingan och såga av den lodrätt.
Kap-/geringssåg – så här använder du den KOLLA VINKELN
Ta fram din vinkel och kolla att brädan kapats i exakt 90 grader. Här har listen inte kapats rätt och därför ska sågens lodräta skena (anslaget) justeras.
Kap-/geringssåg – så här använder du den JUSTERA SÅGEN
Sågen justeras när du flyttar anslaget, men först ska du stänga av sågen och dra ut kontakten ur väggen. Använd din vinkel för att justera anslaget exakt.


STABILITET: SÄTT FAST KAP- OCH GERINGSSÅGEN

Kap- och geringssågen ska helst spännas fast för annars kanske du inte får perfekt resultat när du sågar.

Du kan spänna fast den på två sätt: direkt på ditt arbetsbord eller på en skiva, som du kan spänna fast på nästan alla underlag med ett par tvingar.

Om du vill spänna fast sågen på ditt arbetsbord blir det bäst om du borrar hål för genomgående maskinskruvar med muttrar. Då kan du också lätt ta loss sågen och flytta den.

Kap-/geringssåg – så här använder du denPÅ ARBETSBORDET: Fixera sågen med skruvar och muttrar.


Kap-/geringssåg – så här använder du denPÅ EN SKIVA: Sågen skruvas fast på en kraftig skiva med vagnsbultar.


Kap-/geringssåg – så här använder du denDärefter kan skivan fästas på arbetsbordet med tvingar.

SÅGA AV EN LIST UTAN PROFIL
Kap-/geringssåg – så här använder du den 1. När du ska lära känna din såg är det bra att börja med en enkel uppgift, t.ex. tillverka en ram av lister. Ställ in sågbordet på 45 grader och lägg listen mot anhållet. Starta sågen och såga.
Kap-/geringssåg – så här använder du den 2. När du sågar fåt du ett sådant här spår. Fackfolk säger att man gerar i 45 grader. Eftersom listen är fyrkantig och utan profil kan delarna sättas ihop utan något spill av trä.
Kap-/geringssåg – så här använder du den 3. När du vänder den ena listen kan de två sättas ihop i 90 grader. Nu är du faktiskt klar med halva tavelramen.


SE OCKSÅ: Därför MÅSTE du äga en kap- och geringssåg

SÅGA FÖR ATT GÖRA EN BLADFOG
Kap-/geringssåg – så här använder du den 1. I denna uppgift lär du dig att ställa in sågen för att såga tillräckligt djupt. Börja med att mäta och markera på listen hur djupt klingan ska gå ner.
Kap-/geringssåg – så här använder du den 2. Sågdjupet ställs i regel in med hjälp av en liten ratt på sågen. Skruva på denna ratt tills du ser klingan röra sig och kommer ner till ditt streck på listen. Klingan kan inte såga ända ut till kanten.
Kap-/geringssåg – så här använder du den 3. För att klingan ska kunna såga ända ut till kanten blir det nödvändigt att använda en offerlist. Därefter kan du såga en mängd spår vid sidan av varandra.
Kap-/geringssåg – så här använder du den 4. Alla de fina spåren i ena änden av listen gör att det blir lätt att stämma bort träet mellan dem. Det är nödvändigt för att göra en bladfog. Offerlisten kan användas igen eller läggas i braskaminen.


GÖR EN LÅDA
Kap-/geringssåg – så här använder du den STÄLL IN SÅGEN
Ställ in sågbordet på 0 grader och tippa sågen åt vänster för att såga i 45 grader. Nu är den klar för att såga till en låda.
Kap-/geringssåg – så här använder du den SÄTT IHOP SIDORNA När du sätter ihop de fyra sidorna med brädorna liggande på ena sidan så bildar varje hörn en vinkel på exakt 90 grader. I annat fall måste sågen justeras.


Relaterade artiklar

 • Därför MÅSTE du ha en kapsåg

  Därför MÅSTE du ha en kapsåg

  01/09 När du väl har testat att arbeta med en kap- och geringssåg kan du inte vara utan den. Här hjälper vi dig att hitta en modell som passar dina behov.

 • Kap-/geringssåg till de STORA jobben

  Kap-/geringssåg till de STORA jobben

  11/02 Metabos nya kap-/geringssåg är en kraftmaskin med stor kapacitet. Dessutom har den många läckra detaljer. Om den är värd investeringen kan du läsa här.

 • Proffsverktyg till fyndpris

  Proffsverktyg till fyndpris

  25/01 Skicka geringslådan, stämjärnet och det tunga vattenpasset i pension! Vi ger dig åtta förslag på häftiga proffsverktyg som inte ruinerar dig.

 • Dyra eller billiga verktyg?

  Dyra eller billiga verktyg?

  02/01 Prisskillnaden på en billig och en dyr variant av samma verktyg kan vara enorm. Och vad ska du då välja? Läs svaret här, innan du går och handlar.

 • Batteridrivne supersåg från DeWalt

  Batteridrivne supersåg från DeWalt

  18/07 DeWalt har nu lanserat den här läckra 18V kap-/geringssågen för alla som har behov av att kunna flytta runt en sladdlös såg. Kolla in den här!

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss