Cookie- och Sekretesspolicy


Test av skruv- och borrmaskiner, Powercraft vs. Bosch

Bortsett från färgen liknar de två maskinerna varandra. Båda har 18-voltsbatteri och har satts ihop i Fjärran Östern. Varför kostar då den ena 4,5 gånger så mycket som den andra? Vi kikar in bakom skalet och hittar svaret!

Det kan väl inte vara så stor skillnad mellan två nästan identiska skruv- och borrmaskiner att man kan begära 4,5 gånger så mycket för den ena maskinen? En sak vet vi – det är stor skillnad i pris mellan den billiga maskinen från Powercraft och den dyrare motsvarigheten från Bosch – även om den sistnämnda ingår i gds-serien. Som konsument hamnar man lätt på mellanhand. Det står ju t.ex. 18 volt på förpackningarna till båda maskinerna. Och väljer jag den billiga får jag på köpet en hel del borr och bits. Ja, jag får till och med en ficklampa!

Här har du svaret

För att ta reda på om det är någon skillnad mellan maskinerna måste vi testa dem. De ska undersökas bit för bit och till sist ska vi plocka isär dem för att se vad som finns bakom det formgivna skalet. Då hoppas vi få veta om det verkligen är rimligt att den ena ska vara mer än 1 700 kr dyrare. Eller är det så att vi betalar för mycket för märkesvarans logotype och rykte? Vi drog i skruvar, borrade, mätte styrka och vridmoment innan vi till sist skruvade loss plastkåporna för att kika närmare på tekniken.

Båda är från Fjärran Östen

Även om Bosch är ett stort tyskt bolag, så är det inte alla produkter som tillverkas mellan Alperna och Östersjön. Det gäller i varje fall den hobbymaskin vi fick tag på. Bosch PSR 18 VE-2 sätts ihop i Malaysia, och riktigt intressant blir det när vi upptäcker att motorerna i de två maskinerna kommer från samma underleverantör (Johnson). Men även om leverantören är densamma så är det skillnad på motorerna (två Volvo-motorer behöver ju heller inte vara likadana). Och elektroniken skiljer sig en hel del. Utseendemässigt är det ingen större skillnad, bortsett från färg och firmamärke. Det är först när du tar maskinerna i handen som en stor skillnad upptäcks. Bosch väger mer än 05, kg mer än Powercraft, och viktfördelningen, och därmed balansen, är bättre i Bosch. Men det är ändå långt från 499 till 2245 kr, så det måste väl finnas flera skillnader? För annars har vi gett för mycket för Bosch-märket.

Låt testet börja

Det var alltså en del vi kunde se skillnad på när vi tittade och tog i maskinerna. Men vad händer när vi låter dem arbeta? Och vad finns
det inuti de två maskinerna. Är skillnaden så stor att den motiverat prisskillnaden på 1700 kr?

Relaterade artiklar

 • TEST: De bästa borrskruvdragarna
  Test

  TEST: De bästa borrskruvdragarna

  23/07 De kompakta 18-volts borrskruvdragarna är geniala. Vi har testat tolv populära märken. Se den överraskande vinnaren – och det bästa köpet.

 • Test av skruvdragare
  Test

  Test av skruvdragare

  03/11 Vi har testat 12 maskiner och då sett att flera av dem är mycket bra. Se här vilka som var lite bättre än de övriga innan du köper ny maskin.

 • TEST: Den bästa excenterslipen
  Test

  TEST: Den bästa excenterslipen

  10/11 Vi har testat åtta populära excenterslipar på marknaden. Se den överlägsna testvinnaren OCH det bästa köpet. Så vet du vad du ska investera i nästa gång.

 • Vi testar ny spårhund från Bosch

  Vi testar ny spårhund från Bosch

  27/10 Bosch D-tect 120 är avsedd att avslöja dolda installationer i byggnadsdelar. Se om den består provet när vi testar dess förmåga som spårhund.

 • Kedjesåg på batteri – duger den?

  Kedjesåg på batteri – duger den?

  21/10 En kedjesåg på batteri? Vi hade inte så höga förväntningar på Black & Deckers lilla kedjesåg på batteri. Se här om vi hade rätt...

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Test av skruv- och borrmaskiner, Powercraft vs. Bosch
 • Test av skruv- och borrmaskiner, Powercraft vs. Bosch
 • Test av skruv- och borrmaskiner, Powercraft vs. Bosch

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss