Cookie- och Sekretesspolicy


Test av 18 V borrskruvdragare 2016

Borrskruvdragaren är så oumbärlig att alla har skaffat en – och många har flera. Den utvecklas och blir både bättre och starkare och det kommer hela tiden nya modeller. Därför håller Gör Det Själv dig à jour med en ny test av maskinerna.


Vi undersökte hur bra momentinställningen fungerade. Vi ville se om skruvarna kunde planförsänkas.

Detta test är från 2016 – se vårt senaste test här: Test av 18 V borrskruvdragare

Alla har en borrskruvdragare och varje dag säljs det stora mängder nya maskiner. Tillverkarna försöker skaffa större marknadsandelar genom att hela tiden förse den stora marknaden med nya modeller som är starkare, bättre, lättare eller mer ergonomiska.

Det är också orsaken till att vi med jämna mellanrum testar sortimentet så att vi kan tala om vad som har hänt sedan sist. Det ger dig bättre förutsättningar för att välja rätt nästa gång du köper en maskin.

Borrskruvdragarens vikt har stor betydelse

Vikten betyder mycket för ergonomin och beror ofta på hur stor batterikapaciteten är (i amperetimmer – Ah). Då kan du välja att arbeta länge med ett stort batteri eller kortare perioder med ett mindre batteri (eller ladda och byta det ofta).

Det är stor skillnad i pris mellan de olika maskinerna i testet, men vi har inte hittat ett tydligt samband mellan pris och kvalitet.

Så här har vi testat maskinerna

Första utmaningen var att med 20 mm spiralborr borra ett antal hål i en 10 cm tjock regel för att vi ville se hur starka maskinerna är.

Därefter undersökte vi om maskinerna kunde dra i 5 x 80 mm skruvar i en tjock regel med högt varvtal och högt momenttal. Skruvhuvudena skulle ligga exakt i nivå med träet.

Genom att dra i skruvar i tre olika längder och tjocklekar testade vi de olika momentlägena och maskinernas förmåga att dosera styrkan. Skruvarna skulle precis planförsänkas.

Vi bedömde maskinernas balans, halksäkra beläggningar och stötsäkra delar, placering av reglage och dess funktion samt arbetslampan.

DE HÄR HAR VI TESTAT

RYOBI R 18 PD
AEG BSB 18CBL LI-402C
MILWAUKEE M18 FPD-502C
BLACK & DECKER ASD18K-QW
DEWALT DCD790 D2
STANLEY FATMAX FMC 600
METABO BS 18 LTX QUICK
MAKITA DHP480RMJ
COTECH LXC DD 18-2
BOSCH PSR 18LI-2 ERGONOMIC

LADDA NED HELA ARTIKELN och se hur maskinerna klarade vårt test.

Viktiga detaljer

 • SNABBCHUCK är väl numera standard på alla maskiner, men på en del borrskruvdragare kan chucken tas av. Då blir maskinen kortare och man kan sätta bits i chuckfästet.
 • MOMENTSTEGEN varierar i antal från maskin till maskin men är i regel mellan 10 och 24. Med rätt moment kan du planförsänka skruvar. Det är sällan nödvändigt med många steg. Det räcker faktiskt med 10, men det ska vara skillnad mellan de olika stegen och det ska vara lätt att välja önskat steg. Skalan ska dessutom vara tydlig.
 • VÄXEL De flesta maskiner har en krypväxel för stora skruvar och en överväxel för snabb borrning. Det ska vara skillnad mellan växlarna.
 • OMKOPPLAREN mellan höger- och vänstergång ska glida lätt och kunna nås utan att du släpper greppet. Den ska sitta skyddad så att du inte ändrar varvriktning av misstag.
 • STRÖMBRYTAREN ska sitta så att du lätt når den med ett finger. Det ska vara lätt att ändra varvtalet med knappen.
 • HANDTAGET ska vara utformat så att du får ett stadigt grepp i maskinen och det bör därför vara klätt med halksäkert gummi. Handtaget ska dessutom medverka till att balansen är fin när du håller maskinen i handen. Annars kan det vara jobbigt att använda maskinen i kanske flera timmar i sänder.
 • LAMPA finns i dag på alla maskiner. Den skal ge ljus där du borrar och skruvar. Kolla att chucken inte ger skugga.
 • KROK FÖR BÄLTET är numera nästan standard på borrskruvdragare och är värdefull när du inte kan sätta ifrån dig maskinen. Kroken ska kunna sitta på båda sidorna av maskinen beroende på vilken hand du använder.
 • BATTERIET ska lätt kunna tas loss för laddning och det ska gå lika lätt att sätta tillbaka det. Det ska helst finnas en laddningsindikator, antingen på batteriet eller på maskinen.

Relaterade artiklar

 • De bästa borrskruvdragarna

  De bästa borrskruvdragarna

  20/11 Vi har testat åtta 10,8 V borrskruvdragare och bland annat mätt hur många skruvar de klarade av innan batteriet dog. Se skruv-videon – och TESTVINNAREN – här.

 • TEST: 18-volts borrskruvdragare

  TEST: 18-volts borrskruvdragare

  23/01 Batteridrivna borrskruvdragare blir allt bättre och mer kraftfulla. Vi testar 7 starka 18 V maskiner – kolla den suveräna testvinnaren samt ett ”bra köp” här.

 • Vi testar 8 slagborrmaskiner

  Vi testar 8 slagborrmaskiner

  19/12 Slagborrmaskiner med “gammaldags” sladd ger mest kraft för pengarna och kan användas till många olika uppgifter. Vi har testat 8 modeller.

 • TEST: 8 populära borrskruvdragare

  TEST: 8 populära borrskruvdragare

  10/10 Borrskruvdragaren är vårt favoritverktyg – speciellt den lilla 18-voltsmaskinen. Vi har testat åtta av marknadens mest populära modeller. Se resultatet här!

 • TEST av multimaskiner

  TEST av multimaskiner

  01/03 Ska du köpa en multimaskin hittar du hjälp här. Vi har testat 8 av marknadens mest populära modeller.

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Test av 18 V borrskruvdragare 2016
 • Test av 18 V borrskruvdragare 2016
 • Test av 18 V borrskruvdragare 2016

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss