Cookie- och Sekretesspolicy


Test av 10,8 V borrskruvdragare 2015

De små borrskruvdragarna med 10,8-voltsbatteri är långt ifrån leksaker för händisar. De har nu blivit så starka att också yrkeshantverkaren har skaffat sig en maskin som används flitigt. Vi har testat åtta av de vanligaste modellerna för att det ska vara lättare för dig att välja en maskin som passar dig.


Ett av de tester vi utsatte borrskruvdragarna för var att kolla hur många skruvar de klarade att skruva in innan batteriet tog slut. Se hur DeWalt klarade sig här.

Detta test är från 2015 – se vårt senaste test här: Test av 10,8 V borrskruvdragare

För endast några år sedan ansågs 18-volts skruvdragare vara verktyg för yrkeshantverkare medan gör-det-självare använde 10,8-voltsmaskiner, som oftast var lite för svaga för flera av uppgifterna.

Men utvecklingen har gått snabbt och i dag kan man köpa 10,8-volts skruvdragare som med lätthet utkonkurrerar de gamla modellerna med 18-voltsbatteri. Kombinationen styrka, låg vikt och behändig storlek har gjort 10,8-voltsmaskinerna oerhört populära. När du till exempel sätter ihop möbler eller arbetar stående på en stege, så är det praktiskt med en liten behändig maskin som också är lätt.

De modeller vi har testat ligger prismässigt rätt nära varandra och generellt erbjuder de i stort sett samma funktioner. Men som du kan se av testresultatet är det trots allt ett par markanta avvikelser, både när det gäller betyg och pris. Det var inte så svårt att finna en vinnare, men det var en smula knepigare att utse en maskin till ”bra köp”.

DESSA TESTADES

STANLEY FMC 010 LB
AEG BS 12 C2 LI-202 C
METABO POWERMAX BS BASIC
MILWAUKEE M12 BDD LI-202 C
BLACK+DECKER EGBL 108 KB
RYOBI R12 DD-L 13 S
DEWALT DCD 710 D2
BOSCH PSR 10,8 LI-2Maskinernas styrka testades bland annat med centrumborr som drogs in i en tjock regel.

Ladda ned hela artikeln och se hur maskinerna klarar sig i vårt test.

VIKTIGT NÄR DU VÄLJER BORRSKRUVDRAGARE

 • Snabbchuck. Det ska självklart vara möjligt att byta borr eller bitshållare i en borrskruvdragare utan att behöva använda verktyg. Några maskiner har spindellås så att chucken kan tas loss utan verktyg.
 • Växel. Satsa på en maskin med två växlar. Då har du en krypväxel med låga varvtal för skruvning och en växel med höga varvtal för borrning (som inte tål mycket motstånd).
 • Clips för bälte är förstås inte nödvändigt men det är praktiskt om du till exempel står på en stege och måste lägga ifrån dig maskinen.
 • Momentväljare. Du ska ha minst 10 lägen att välja bland, helst 20, och det ska vara tydlig skillnad mellan dem för att du ska kunna styra hur hårt du drar i skruvarna. Det ska vara möjligt att skruva så långsamt och försiktigt att vare sig materialet eller spåret i skruven skadas när du drar i den allra sista millimetern.
 • Varvriktning. Det ska vara lätt att ändra varvriktning utan att du tvingas byta grepp.
 • Batteri och laddningsindikator. Kolla att det är lätt att ta loss och sätta tillbaka batteriet. Välj helst en maskin som har en indikator för hur mycket ström som finns kvar i batteriet för att inte överraskas av ett dött batteri mitt under jobbet.
 • Handtaget ska passa till handen och ha mjuk, halksäker beläggning. Kolla också maskinens balans.
 • Avtryckaren (strömbrytaren) är den knapp som maskinen startas med och som du gasar med. Kolla i affären hur lätt varvtalet justeras.
 • Lampa. Ljuset är viktigt men kolla att skenet från lampan hamnar där du borrar/skruvar. Se också efter att maskinen inte skuggar för ljuset. Välj gärna en maskin där ljuset tänds redan när du rör avtryckaren.

Relaterade artiklar

 • TEST: De nya borrskruvdragarna

  TEST: De nya borrskruvdragarna

  05/04 Borrskruvdragare blir hela tiden bättre och starkare och det kommer hela tiden nya modeller. Vi har testat 10 nya modeller i alla prisklasser.

 • TEST: 18-volts borrskruvdragare

  TEST: 18-volts borrskruvdragare

  23/01 Batteridrivna borrskruvdragare blir allt bättre och mer kraftfulla. Vi testar 7 starka 18 V maskiner – kolla den suveräna testvinnaren samt ett ”bra köp” här.

 • Vi testar 8 slagborrmaskiner

  Vi testar 8 slagborrmaskiner

  19/12 Slagborrmaskiner med “gammaldags” sladd ger mest kraft för pengarna och kan användas till många olika uppgifter. Vi har testat 8 modeller.

 • TEST: 8 populära borrskruvdragare

  TEST: 8 populära borrskruvdragare

  10/10 Borrskruvdragaren är vårt favoritverktyg – speciellt den lilla 18-voltsmaskinen. Vi har testat åtta av marknadens mest populära modeller. Se resultatet här!

 • Den perfekta slagborrmaskinen

  Den perfekta slagborrmaskinen

  24/06 Slagborrmaskiner finns i ett otal varianter och prisnivåer. Här visar vi vad du ska tänka på när du planerar att köpa en ny slagborrmaskin.

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Test av 10,8 V borrskruvdragare 2015
 • Test av 10,8 V borrskruvdragare 2015
 • Test av 10,8 V borrskruvdragare 2015

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss