Cookie- och Sekretesspolicy


Test av 10,8 V borrskruvdragare 2016

Skruvdragare och borrmaskiner är populära batteriverktyg. De blir mindre och mindre men också starkare. Det gäller framför allt de små maskinerna med batterier på 10,8 V. De klarar i stort sett all skruvning och borrning i hela bostaden.

Test av 10,8 V borrskruvdragare

När du sätter ihop möbler, garderober eller kök så behöver du en liten och stark maskin som kan dra i alla skruvar och dessutom förborra när så behövs. Maskinen ska vara lätt och helst ganska liten för att du ska kunna komma åt där det är trångt.

Förvånansvärt starka maskiner

Det är anledningarna till att du ska investera i en liten, kompakt 10,8 volts skruvdragare. Den är lättskött, smidig och kommer åt även om utrymmet är litet. Du tycker kanske att en 10,8-voltare bara är en leksak men då har du verkligen fel. Den är förvånansvärt stark och de inbyggda funktionerna är ofta desamma som i större maskiner.

Vi har testat åtta av de mest populära skruvdragarna för att kolla vad de egentligen duger till och om de verkligen uppfyller tillverkarnas löften när det gäller styrka och kapacitet.

Så här har vi testat

Först bedömde vi skruvdragarnas robusthet. Kan de tåla slag och stötar? Och håller chucken fast både borr och bitshållare? Vi borrade 10 cm djupa hål i trä med en 20 mm spiralborr och vi använde båda växlarna. Syftet var att kolla om maskinerna var så starka att de kunde borra 5 hål var utan problem.

Vi drog också i stora skruvar utan att förborra. Maskinerna skulle utan problem klara 10 skruvar var för att kunna uppfylla vårt krav på styrka.

Vi bedömde förstås också smarta funktioner som arbetslampa och laddningsindikator.

Vi checkade också ergonomi, balans och halksäkra ytor.

VI HAR TESTAT DE HÄR BORRSKRUVDRAGARNA:

BOSCH PSR 10,8 LI-2
HITACHI DS 10 DAL
AEGBS 12 G2
MILWAUKEE M 12 BDDX
MAKITA DF 331 D
METABO POWERMAXX BS QUICK PRO
RYOBI R 12 SD
DEWALT XR DCD 710

LADDA NED HELA ARTIKELN och se hur de åtta borrskruvdragarna klarade vårt test.

VIKTIGA DETALJER NÄR DU VÄLJER BORRSKRUVDRAGARE:


 • 1. CHUCK: Den ska naturligtvis vara av typ snabbchuck och få ett stadigt grepp om både borr och bits. Höljet bör vara räfflat så att du får bra grepp om chucken när du spänner fast borr. Det är bra om chucken kan tas loss utan verktyg så att du lätt kan byta till t.ex. en vinkelchuck.

 • 2. MOMENTSTEG: Det ska gå lätt att ställa in önskat steg för att på så sätt välja hur kraftigt skruven ska dras i. Momentet ska kopplas ur när önskad kraft erhålls.

 • 3. VÄXEL: Även om 10,8 voltsmaskinerna är små så bör de ha en krypväxel som man väljer när man skruvar och en högre växel med fart på som används när man borrar.

 • 4. VARVRIKTNING: Om du vill ändra varvriktning för att dra ut en skruv (vänstervarv) så ska det gå lätt. Det vanligaste är att det görs med en knapp som är genomgående så att man kan komma åt den från båda sidorna. Lägg märke till att mittläget på denna knapp ska fungera som ett lås som används vid transport.

 • 5. ON/OFF: Strömbrytaren är en knapp som ska sitta lätt åtkomlig och den används dessutom för att justera varvtalet. Den fungerar alltså som ”gaspedal”

 • 6. HANDTAG: Ska vara ergonomiskt utfört och helst med halksäker, mjuk beläggning.

 • 7. LED-LAMPA: Maskinen ska ge bra arbetsljus där du borrar och chucken får inte skugga skenet. Kolla det redan i affären.

 • 8. BATTERIBYTE: Det ska gå lätt att byta batteri och batteriet ska sitta fast ordentligt. Välj en maskin med två batterier och helst en snabbladdare.

 • 9. LADDNING: Man ska lätt kunna se hur laddat batteriet är. Laddningsindikatorn kan vara lysande dioder som är placerade på batteriet eller på själva skruvdragaren.

 • 10. BÄLTESFÄSTE: En liten men absolut praktisk detalj som du bör kika efter. Maskinen på bilden har inget sådant fäste.

Relaterade artiklar

 • TEST: 8 kraftfulla vinkelslipar

  TEST: 8 kraftfulla vinkelslipar

  12/01 En vinkelslip är oumbärlig när du ska lägga plattor och när du ska skära till järnrör. Vi har testat 8 modeller – kolla in den suveräne vinnaren!

 • TEST: De nya borrskruvdragarna

  TEST: De nya borrskruvdragarna

  05/04 Borrskruvdragare blir hela tiden bättre och starkare och det kommer hela tiden nya modeller. Vi har testat 10 nya modeller i alla prisklasser.

 • TEST: 18 volts sticksågar

  TEST: 18 volts sticksågar

  21/11 Sticksågen är genial till det mesta. Och köper du en ny, kraftfull variant som drivs med batteri tar du snart med den överallt! Vi har testat sju stycken.

 • Hitta den perfekta borrskruvdragaren

  Hitta den perfekta borrskruvdragaren

  07/06 Borrskruvdragaren är ett GENIALT verktyg, som är näst intill oumbärligt. Men vilka krav ska du ställa på en bra skruvborrdragare? Läs svaret här!

 • TEST av multimaskiner

  TEST av multimaskiner

  01/03 Ska du köpa en multimaskin hittar du hjälp här. Vi har testat 8 av marknadens mest populära modeller.

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Test av 10,8 V borrskruvdragare

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Ventilation av luftspalt mellan väggar?

Jag ska bygga in en carport som binder samman ...

Betongprimer?

Betongprimerns funktion är åtminstone delvis ...

Timmerstuga

Har en äldre timmerstuga där timret verkar ha ...

Isolering av stenkällare

Har ett hus i Bohuslän med typisk stengrund. ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss