Cookie- och Sekretesspolicy


Test av sågbord

Sågbordet ger din kap- och geringssåg ett rejält lyft, även bokstavligen. Sågen kommer upp på bekväm arbetshöjd, och bordet gör det möjligt att bearbeta långa arbetsstycken och att mon-tera längdstopp för serie-tillverkning. Satsa på ett bord som står stadigt och som ger dig flera funktioner.

Kap- och geringssågen är perfekt när du ska kapa brädor och såga lister på gering. Men sågens användningsområde blir större om du skaffar ett bra sågbord. Då kan du t.ex. serietillverka brädor med exakt samma längd utan att behöva kontrollera längdmåttet under arbetet. Och du får dessutom ett stöd under brädorna, ett stöd som gör det lättare att hantera brädorna – även om de skulle vara flera meter långa.

Välj ett stadigt bord

Sågbordet till en kap-och geringssåg består av ett enkelt stativ som står på ben som kan fällas ihop. Ovanpå stället monterar du verktygshållare eller stöd, som används för montering av din såg. Flera stöd och hållare är försedda med handtag eller grepp, som gör att du kan låta sågen sitta fast i hållarna och lyfta av både såg och hållare opå en gång. Det underlättar när sågen nästa gång ska sättas fast på sågbordet. Ett sågbord ska kunna dras ut så att du kan såga långa brädor på det. Längst ut på bordsförlängningarna sitter ett stöd eller en rulle, som de långa brädorna kan vila på. De flesta förlängningar är dessutom försedda med längdanslag eller stopp som du kan sätta på rätt nivå och låta brädorna vila på innan de kapas. Då räcker det om du mäter upp för den första brädan. Alla följande brädor får sedan exakt samma längd (om du har låst knapparna som håller anslaget). Det allra viktigaste med ett sågbord är dock att det står stadigt, och att det passar till sågen. Det får absolut inte kännas ostadigt när du sågar! Det kräver rejäla delar och helst möjlighet att justera minst en ben i höjdled så att bordet kan stå på ojämna underlag. Det kunde faktiskt endast ett par av de testade borden.

Relaterade artiklar

 • GUIDE: Så använder du kap-/geringssågen

  GUIDE: Så använder du kap-/geringssågen

  03/10 Kap- och geringssågen är en stor hjälp i många situationer. Här visar vi dig hur du ställer in och använder den geniala kap- och geringssågen.

 • Därför MÅSTE du ha en kapsåg

  Därför MÅSTE du ha en kapsåg

  01/09 När du väl har testat att arbeta med en kap- och geringssåg kan du inte vara utan den. Här hjälper vi dig att hitta en modell som passar dina behov.

 • Kap-/geringssåg till de STORA jobben

  Kap-/geringssåg till de STORA jobben

  11/02 Metabos nya kap-/geringssåg är en kraftmaskin med stor kapacitet. Dessutom har den många läckra detaljer. Om den är värd investeringen kan du läsa här.

 • Vi har utsett årets bästa sågar

  Vi har utsett årets bästa sågar

  02/12 Vi har utsett de sågar/skärverktyg som har utmärkt sig under 2015 och förtjänar titeln som årets bästa batteridrivna verktyg. Se vårt urval här.

 • Du tjänar på att köpa ny sticksåg NU
  Test

  Du tjänar på att köpa ny sticksåg NU

  15/09 De har blivit starkare, mer lättskötta och exakta att arbeta med. Därför ska du köpa en ny sticksåg NU. Vi har testat åtta modeller. Läs om resultatet här.

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Test av sågbord
 • Test av sågbord
 • Test av sågbord

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss