Cookie- och Sekretesspolicy


Få ett helt plant golv med korslaser

En korslaser gör det betydligt lättre att lägga ett golv och en uppfart med ett korrekt fall, än med klassiskt vattenpass. För att få ut maximalt av din korslaser ska du upprätta ett mätplan, som du arbetar upp och ned från.

LaservaterpasSka reglarnas ovansida ligga t.ex. 12 cm under laserlinjens plan, så kan du snabbt kontrollera höjden överallt där linjen är så pass tydlig att den kan avläsas på din tumstock.

Det gamla vattenpasset har fått en kollega, som kompletterar det perfekt och gör det mycket lättare att få till våg- och lodräta linjer över stora avstånd. Med rätt teknik kan korslasern också garantera dig linjer med ett bestämt fall. Och ja, korslasern kräver lite teknik, för att du ska få ut maximal nytta av den.

Först måste du acceptera att du sällan kan placera korslasern så att den skjuter ut sin röda linje i precis den höjd du önskar. Använd linjen som ett mätplan som du mäter upp och ned från.

Och så lönar det sig ofta – särkilt utomhus – att ersätta linjen med streck eller snöre att använda som mätplan. Med eller utan fall.

Du får en smart linjelaser med Gör Det Själv

Med 180 grader linjelaser får du garanterat ett bra resultat varje gång. Mätaren är enkel och smidig att använda. När du har valt en vinkel mellan 1 och 180 grader anger linjelasern din linje så att du alltid borrar eller sågar på exakt rätt ställe.

Klicka här och läs mer om den oumbärliga lasermätaren som du får tillsammans med Gör Det Själv

Så använder du korslasern
Vandret måleplan Det vågräta mätplanet
Så snart korslasern är uppställd och kalibrerad, har du ett vågrätt plan. Sedan avgör du t.ex. var ovansidan av terrassens reglar ska ligga i förhållande till laserlinjen, och det avståndet kan du när som helst mäta ned från linjen. Du kan även spänna ett snöre utifrån linjen så att det bildar ett nytt mätplan, som inte är beroende av lasern.
Måleplan med fald Mätplanet med fall
Vill du garantera ett precist fall på din terrass, börjar du med att etablera det vågräta planet med laserlinjen. Utifrån det kan du sedan markera ett mätplan med det önskade fallet, t.ex. genom att sätta upp ett snöre med inbyggt fall. Utifrån snöret mäter du sedan ned till den önskade höjden på de olika lagren i konstruktionen.


4 andra sorters vattenpass
Snorevaterpas SNÖRVATTENPASSET
är billigt, lätt och bara tillräckligt exakt till att klippa häcken efter. Säljs ofta i set om två, och när du hänger bägge på samma snöre cirka en tredjedel från varsin ände, kan du lätt se om snöret är tillräckligt spänt.
Vaterpas VATTENPASSET
kan snabbt kontrollera om två reglar sitter lika högt, och om de sitter vågrätt. Men även långa vattenpass ger bara koll på några meter åt gången. Vid större avstånd är det därför bra att komplettera med korslasern.
Slangevaterpas SLANGVATTENPASSET
utnyttjar att vattnet står lika högt i bägge ändar av en vattenslang, och visar väldigt precist samma höjd över stora avstånd. Övning krävs för att använda slangvattenpasset snabbt och tillförlitligt, men det är billigt.
Rotationsvaterpas ROTATIONSLASERN
ger dig med sin roterande laserstråle överblick över terrassen och uppfarten, även i fullt dagsljus. Den är proffsens motsvarighet till korslaseren, och är för dyr för oss att köpa. Hyr den ett par timmar, och använd den för att sätta upp snören med.


Relaterade artiklar

 • 5 häftiga verktyg för en spottstyver

  5 häftiga verktyg för en spottstyver

  18/11 Gör livet roligare, enklare och mer intressant med de här fem oumbärliga (och billiga) verktygen vi har letat fram åt dig.

 • Kan du lita på ett digitalt vattenpass?

  Kan du lita på ett digitalt vattenpass?

  20/09 Mäter ditt vattenpass med precision? Kan det avläsas i mörker? Kommer det ihåg din senaste mätning? Annars är det kanske dags att byta till ett digitalt.

 • SNICKERITIPS: Snörvattenpass

  SNICKERITIPS: Snörvattenpass

  13/09 VIDEO: Om ett mått ska överföras flera meter, men ändå sitta i våg kan snörvattenpasset vara en lösning. Höjden som den här skruven sitter på ska överföras till stolpen på motsatt sida. Därför fäster vi ett murarsnöre på ...

 • Lägg plattorna rakt med laservattenpass

  Lägg plattorna rakt med laservattenpass

  16/08 VIDEO: Inget är bättre att mäta korrekt med än ett bra laservattenpass. De är särskilt oumbärliga för plattläggning i större rum, där precisionen är avgörande.

 • Mät 100 % exakt med en laser

  Mät 100 % exakt med en laser

  11/08 Beställ Gör Det Själv och få en 180 graders linjelaser. Med en linjelaser kan du vara säker på att mätningen blir exakt varje gång.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss