Cookie- och Sekretesspolicy


ATJOO! Ger ditt hem
familjen allergi?

Har du eller någon i din familj astma eller allergi? Då ska du läsa våra tips om hur du gör ditt hem bättre för allergiker – och alla andra.

Förkylning

Håller du fönster och dörrar stängda hela dagen för att inte släppa ut värmen? Då ska du följa de här tipsen. För ditt inomhusklimat blir lidande av bristen på frisk luft, vilket ger goda förutsättningar för allergi och astma. Du får sannolikt inte allergi av det dåliga inomhusklimatet, men om du eller andra i familjen redan har astma eller allergi kan du förvärra situationen. Och det handlar inte bara om frisk luft.

1. Vädra

Vädra fem–tio minuter om dagen. Inte med en springa i ett enda fönster, utan med drag, så att luften byta ut. Och tänk på att 20 minuters drag inte är dubbelt så bra. Det kyler ned alla ytor och leder till högre omkostnader.

2. Glöm inte ventilation

Även när fönster och dörrar är stängda ska luft kunna komma in i och ut ur huset. I nya hus sker det via ett ventilationssystem, men för de flesta innebär det att det måste finnas en eller flera friskluftventiler som släpper in frisk luft, samt ventilation i badrum och kök (spisfläkt) som suger ut den förorenade och fuktiga luften. Det ska också vara fritt luftutbyte mellan husets rum, så låt innedörrarna stå öppna under dagen när du inte är hemma.

3. Bibehåll värmen

Temperaturen ska ligga på cirka 20 grader i hela huset, även i sovrummet. Kalla ytor skapar grogrund för mögelsvamp och dammkvalster. Föredrar du att sova i ett kallare rum ska du vädra innan du lägger dig och låta rummet värmas upp under dagen igen.

4. Slopa levande ljus

Levande ljus är mysigt, men de avger tyvärr också partiklar som inte är bra för våra luftvägar. Om golvlampan dödar den romantiska stämningen kan du skaffa ledlampor som liknar stearinljus (en del gör det faktiskt riktigt bra).

5. Häng ut tvätten

Du bör inte låta tvätten torka inomhus, åtminstone inte i de rum du befinner dig i. Tvätt ska torkas utomhus, i en torktumlare eller i ett torkrum med ventilation eller avfuktare.

6. Kontrollera braskaminen

Om du vill ha en braskamin ska du vara uppmärksam på att den oundvikligen kommer att sprida partiklar i ditt hem som kan irritera luftvägarna. Se till att ha bra drag i skorstenen och om du har en gammal kamin bör du fundera på att investera i en ny som har en mer optimerad förbränning.

7. Ut med veden

Fuktig ved ska torka utomhus. När den väl är torr får den komma in i vardagsrummet.

8. Ingen parfym

Använd rengöringsmedel utan parfym. Parfymen bidrar inte till att det blir renare, men kan irritera astmatiker och allergiker.

9. Ta in växter

Gröna växter hjälper till att rensa luften på bland annat formaldehyd. Experter rekommenderar murgröna, flamingoblomma och monstera, som är allergivänliga.

10. Fimpa cigaretterna

Även om du inte röker själv så leder rökning i hemmet till att möbler, tapeter och mattor suger åt sig skadliga ämnen, som finns kvar länge. Så rökarna får gå ut när de är röksugna.

Relaterade artiklar

 • Gör snöröjningen till en lek

  Gör snöröjningen till en lek

  08/02 Snöröjningen blir mycket lättare med det här enkla knepet. Du behöver bara använda en ingrediens från ditt skafferi.

 • Hur hänger jag bilderna helt rakt?

  Hur hänger jag bilderna helt rakt?

  19/01 Jag har flera bilder som ska hänga i samma höjd på väggen, men de har olika storlek och vajrarna på baksidan sitter i olika höjd – hur gör jag?

 • Miljövänligt alternativ till vägsalt

  Miljövänligt alternativ till vägsalt

  19/01 Vägsalt är en tuff diet för häckar, träd, grundvatten, betong, metall, skor och inte minst hundtassar. Som tur är finns det ett miljövänligt alternativ!

 • Hur gör jag för att få bort reporna?

  Hur gör jag för att få bort reporna?

  09/12 Finns det något bra sätt att få bort fina repor från kylskåpsdörren av rostfritt stål?

 • Hur fräschar jag upp skinnklädseln?

  Hur fräschar jag upp skinnklädseln?

  19/10 Stolarna i bilen är klädda med läckert skinn, men det är ganska slitet. Går det är fräscha upp klädseln? Går det rent av att byta färg på klädseln?

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss