Cookie- och Sekretesspolicy


Dölj med skugglister

Det fula mellanrummet mellan tak och vägg, de sneda snitten och de små skadorna ska döljas. Det kan man göra med många olika typer av lister. Men den bästa är skugglisten, som också är mycket enkel att sätta upp.

Men det går bara om man mäter noga. Här gäller det att använda tumstocken på rätt sätt. Det går inte att mäta med tumstocken utvikt, så vi får mäta i omgångar. Mät exempelvis ut 40 cm i första omgången och markera ordentligt.

Mät sedan från andra sidan fram till märket. Här har vi 57 cm – alltså ska den första listen vara 97 cm lång. Såga till skugglisten några millimeter längre än så och håll den på plats. Kom ihåg att skugglisten ska monteras med den breda sidan mot taket och den ska vändas så att det är en liten glipa mot både vägg och tak.

Markera nu hur mycket som ska kapas ytterst på listen och ta hänsyn till att snittet ska vara en aning vinklat, om panelen buktar ut en del, som här. När den lilla biten är avsågad kan den första listen göras fast med 35 mm dyckert om skugglisten, som här, är 15 mm tjock. En spik ska fästas i vardera änden, därpå sätts en spik var 30:e cm.

Det kan vara svårt att använda en hammare, så hantverkaren föreslår en spikpistol. Nästa list mäts upp med hänsyn tagen till den kabel som följer panelen. Listen sågas till i 45 graders vinkel i höger sida och sätts upp. Den sista listen mäts upp. Även den sågas i vinkel och sätts upp.

Nu är den fula övergången mellan vägg och tak helt dold. Skugglisten har fått sitt namn eftersom den kastar skugga på både vägg och tak och därför döljer övergången och ger ett fint helhetsintryck.

Relaterade artiklar

 • Spackla mellan gipsskivor

  Spackla mellan gipsskivor

  23/08 VIDEO: Mellan rummet mellan skivorna på en gipsvägg ska spacklas innan man kan tapetsera eller måla. Och det är inte den enklaste uppgiften. Man kan göra på två sätt. Antingen använder man en 50 mm pappremsa eller en 50 mm ...

 • Placeras hyllkonsolerna rätt

  Placeras hyllkonsolerna rätt

  23/08 VIDEO: Vill du vara säker på att hyllan sitter uppe ordentligt ska du använda hantverkarens knep för hur konsolerna placeras. Konsolen ska som utgångspunkt täcka ¾ av hyllans djup, vilket de här konsolerna gör.

 • Förstärk med en plugg

  Förstärk med en plugg

  23/08 VIDEO: Ska du hänga upp något i en mdf-skiva finns det ett hantverkarknep som kan göra upphängningen mycket stabilare. Det vanligaste sättet är också det enklaste. Man förborrar i skivan och skruvar i kroken.

 • Spikplugg – bara att slå i väggen

  Spikplugg – bara att slå i väggen

  23/08 VIDEO: Om du ska montera något i en tegelvägg eller betong, som exempelvis en läkt, som här, är det enklast och mest hållbart att använda spikplugg. Spikpluggar finns i många olika storlekar och utföranden.

 • Ny vägg på rekordtid

  Ny vägg på rekordtid

  23/08 VIDEO: Den här väggen är grovputsad och behöver målas. Dessutom är den full med gamla borrhål. I stället för att spackla och måla har vi valt att klä väggen med 6 mm tjocka mdf-plattor som är vitmålade. Det är faktiskt både ...

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss