Cookie- och Sekretesspolicy


Fyllningspanel

Man vill kanske ha en lite exklusivare känsla i rum. Hantverkaren ska nu visa hur man sätter upp höga paneler på en eftermiddag. På en MDF-skiva markerar han 77,5 cm i båda ändarna, vilken ska vara höjden på fyllningsskivorna.

Han drar en linje med blyertspennan längs hela skivan med hjälp av en tumstock. De fyllningsskivor som ska sitta ytterst ska vara 75 cm breda, och det markeras på andra hållet. Den mittersta delen ska vara 70,5 cm, och även det markeras.

Hantverkaren sätter ett kryss i hörnet så han vet vilken sida som ska vara uppåt. Det kan vara bra när skivorna, som i det här fallet, är nästan kvadratiska. Han sågar till skivorna med sticksåg. Sågspåret behöver nämligen inte vara helt rakt och jämnt. Alla sågspår kommer att döljas av listerna.

I takt med att fyllningsskivorna sågas till, ställer han upp dem mot väggen där de ska monteras. Observera att det inte får finnas vare sig dörrinfattningar eller golvlist om man ska sätta upp den här panelen. Man kan i princip också använda en lång MDF-skiva att sätta listerna på. Men det kräver lite mer precision.

Listerna som hantverkaren använder är en standardlister på 15 x 68 mm. Den första biten sågas till 77,5 cm, vilket motsvarar höjden på fyllningsskivorna.För att montera listerna använder han montaflex – självförsänkande skruvar, 8 x 50 mm. Om det hade varit en tegelvägg skulle han ha använt plugg och skruvar. Det räcker med tre skruvar för att hålla listen på plats.

Han sätter den sista fyllningsskivan på plats och mäter upp var ytterkanten ska vara. Notera att han också sätter ett märke på väggen så att han har en utgångspunkt när han ska märka ut var den sista lodräta listen ska sitta. Nu skruvar han fast listen så den sitter exakt längs markeringen. Han kontrollerar en extra gång innan han fortsätter med arbetet.

Avståndet mellan de två ytterlisterna är vid golvet 208,5 cm. Han sågar till en list med den längden och sågar av kanterna i 15 graders vinkel. Den 15-gradiga vinkeln passar nämligen ihop med listernas kantprofil, vilket ger en tätare passform. Även den nedre listen monteras med montaflexskruvar.

För säkerhets skull kontrollerar han att utrymmet för den översta listen är 208,5 cm. Han sågar återigen till listen med en 15-gradig kant så den passar ytterlisternas kantprofil. Nu är den yttre ramen färdig. Höjden på de lodräta listerna ska vara 65,5 cm. Han sågar till dem och sätter upp dem över skarvarna mellan fyllningsskivorna. Innan den första sätts fast mäter han ut mitten från de yttersta listkanterna. Då är han säker på att panelsektionerna blir lika stora.

Nu vet han att det är 71 cm till mitten av listen. Därför ska listen flyttas lite till höger innan den monteras. Han kontrollerar med ett vattenpass att den sitter helt lodrätt innan den skruvas fast. På samma sätt monteras de andra listerna, tills panelen är uppsatt på hela väggen.

Du ska komma ihåg att den första och den sista fyllningsskivan på en vägg ska vara lite bredare än de mittersta eftersom ytterlisterna täcker skivorna mer. För att få ett snyggt avslut sätter han en 27 x 27 mm hålkälslist längst upp på panelen. Även den sågar han till med en 15-gradig kant.

Hålkälslisten fästs med 1,2 x 25 mm dyckert. Han använder en liten listhammare så att han inte skadar den. Det är så gott som omöjligt att slå ner spikarna helt. Hantverkaren använder då en körnare som passar till spikhuvudet. Efter ett par slag med körnaren är spikarna väl gömda i listen och efter några omgångar spackel och färg är spikarna osynliga. Fyllningspaneler kan sättas upp i den höjd man önskar, och det här är både ett enkelt och snabbt sätt att få dem på plats.

Relaterade artiklar

 • Lättmonterad panel

  Lättmonterad panel

  19/08 VIDEO: Om man gärna vill ha en panel men inte vill lägga ner mycket tid på att montera den, så är en snygg, enkel panel med profillister ett bra val. Den går nämligen mycket fort att sätta upp. Man behöver bara två ...

 • Pärlspont

  Pärlspont

  19/08 VIDEO: Nu ska hantverkaren visa hur man sätter upp klassiska, höga paneler med pärlspont. När han startar med arbetet finns golvlist och dörrinfattning. Han börjar med att markera en panelhöjd på 88 cm.

 • Träpaneler har blivit inne igen!

  Träpaneler har blivit inne igen!

  06/07 Älskar du äkta sommarstugs-stämning ska du läsa det här! Efter årtionden i skamvrån är träpanelerna på väg tillbaka och en del av dem är av utmärkt kvalitet.

 • Dölj sladdar i listerna

  Dölj sladdar i listerna

  17/08 VIDEO: Den gamla fotlisten är ful och sliten. Den ska bytas. Så varför inte passa på att gömma sladden samtidigt? Det kan ordnas genom att tillverka en list med inbyggd kabelkanal.

 • Göm sladdarna

  Göm sladdarna

  09/06 VIDEO: Om dina sladdar ligger synliga längs väggarna kan du lätt dölja dem i en särskild golvsockel.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss