Cookie- och Sekretesspolicy


Dölj sladdar i listerna

Den gamla fotlisten är ful och sliten. Den ska bytas. Så varför inte passa på att gömma sladden samtidigt? Det kan ordnas genom att tillverka en list med inbyggd kabelkanal.


Det kan ordnas genom att tillverka en list med inbyggd kabelkanal.örst plockas den gamla listen bort. Det gör man lättast med hjälp av en kofot. För att inte förstöra tapeten och väggen skär hantverkaren först längs listen med en hobbykniv för att lösgöra tapeten.

Nu bryter han försiktigt bort listen och skonar väggen genom att lägga en planka emellan för att fördela kofotens tryck. Nu kan listen tas bort från väggen. Är det en putsad vägg ska du vara extra försiktig så att inte putsen börjar lossna. På den nya allmogepanelen ska vi montera både en kvadratisk tiomillimeters list och en smyglist som även den är 10 mm tjock.

Den kvadratiska listen görs fast på fotlisten med trälim. Låt limklämmorna sitta ett par timmar. Smyglisten ska göras fast i väggen, men innan hantverkaren gör det mäter han höjden från mitten på listen ner till den nedre kanten av fotlisten. Måttet avsätts på väggen så att listen hamnar rätt i förhållande till fotlisten.

Hantverkaren borrar hål i smyglisten med en träborr och försänker hålet så att inte skruvhuvudet hamnar utanför listen. Detta är en putsad trävägg, så smyglisten kan göras fast med vanliga träskruvar. Nu läggs sladden på plats och tack vare att smyglisten är trekantig ligger sladden på plats av sig själv. Kom ihåg att det bara är ledningar som är godkända för inbyggnad som kan gömmas bakom fotlister.

Här har vi kapat fotlisten så att man ser principen. Som synes finns det plats för åtskilliga ledningar och sladdar. Vi förborrar genom fotlisten och smyglisten och sedan görs fotlisten fast med träskruvar. Nu är sladden gömd bakom fotlisten, som har blivit en kabelkanal.

Relaterade artiklar

 • Lättmonterad panel

  Lättmonterad panel

  19/08 VIDEO: Om man gärna vill ha en panel men inte vill lägga ner mycket tid på att montera den, så är en snygg, enkel panel med profillister ett bra val. Den går nämligen mycket fort att sätta upp. Man behöver bara två ...

 • Pärlspont

  Pärlspont

  19/08 VIDEO: Nu ska hantverkaren visa hur man sätter upp klassiska, höga paneler med pärlspont. När han startar med arbetet finns golvlist och dörrinfattning. Han börjar med att markera en panelhöjd på 88 cm.

 • Fyllningspanel

  Fyllningspanel

  19/08 VIDEO: Man vill kanske ha en lite exklusivare känsla i rum. Hantverkaren ska nu visa hur man sätter upp höga paneler på en eftermiddag. På en MDF-skiva markerar han 77,5 cm i båda ändarna, vilken ska vara höjden på ...

 • Träpaneler har blivit inne igen!

  Träpaneler har blivit inne igen!

  06/07 Älskar du äkta sommarstugs-stämning ska du läsa det här! Efter årtionden i skamvrån är träpanelerna på väg tillbaka och en del av dem är av utmärkt kvalitet.

 • Göm sladdarna

  Göm sladdarna

  09/06 VIDEO: Om dina sladdar ligger synliga längs väggarna kan du lätt dölja dem i en särskild golvsockel.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss