Cookie- och Sekretesspolicy


Ny vägg på rekordtid

Den här väggen är grovputsad och behöver målas. Dessutom är den full med gamla borrhål. I stället för att spackla och måla har vi valt att klä väggen med 6 mm tjocka mdf-plattor som är vitmålade. Det är faktiskt både enklare och går snabbare.

De tunna skivorna är försedda med både fjäder och not hela vägen runt. De mäter 119,2 x 19,8 cm. De kan monteras både vågrätt och lodrätt. Här har vi valt att montera dem vågrätt. Placeras den första skivan längs golvet med noten neråt och markera var den ska sågas av.

Mät upp hur mycket skivan täcker utan fjädern. Sätt av måtten på väggen så att du ser hur många hela plankor du behöver. Nu kan du kapa till alla panelskivor på en gång.Innan du monterar den första plankan är det en bra idé att kontrollera att den är i våg. Panelskivorna kan monteras med dyckert men eftersom det rör sig om en murad vägg väljer vi att sätta upp dem med monteringslim.

Det fina med monteringslim är att det fäster omedelbart, men inte hårdare än att man kan justera plankan under de första fem eller tio minuterna. Därför är det också lätt att kontrollera om den är helt och hållet i våg och justera vid behov. Sen är det bara att fortsätta limma och montera.

Det räcker med att fördela några klickar lim jämnt och så trycka dem ordentligt på plats. Om man stöter på hinder under arbetet är det bara att mäta och såga till. Det klarar man med en vanlig fogsvans. Arbetet går snabbt. Det enda du måste kolla är att fogarna mellan skivorna är helt täta.

Nu är den sista biten tillkapad. Och väggen är klar. Det hela tog omkring trekvart och kostade cirka 200 kronor.

Relaterade artiklar

 • Spackla mellan gipsskivor

  Spackla mellan gipsskivor

  23/08 VIDEO: Mellan rummet mellan skivorna på en gipsvägg ska spacklas innan man kan tapetsera eller måla. Och det är inte den enklaste uppgiften. Man kan göra på två sätt. Antingen använder man en 50 mm pappremsa eller en 50 mm ...

 • Placeras hyllkonsolerna rätt

  Placeras hyllkonsolerna rätt

  23/08 VIDEO: Vill du vara säker på att hyllan sitter uppe ordentligt ska du använda hantverkarens knep för hur konsolerna placeras. Konsolen ska som utgångspunkt täcka ¾ av hyllans djup, vilket de här konsolerna gör.

 • Förstärk med en plugg

  Förstärk med en plugg

  23/08 VIDEO: Ska du hänga upp något i en mdf-skiva finns det ett hantverkarknep som kan göra upphängningen mycket stabilare. Det vanligaste sättet är också det enklaste. Man förborrar i skivan och skruvar i kroken.

 • Spikplugg – bara att slå i väggen

  Spikplugg – bara att slå i väggen

  23/08 VIDEO: Om du ska montera något i en tegelvägg eller betong, som exempelvis en läkt, som här, är det enklast och mest hållbart att använda spikplugg. Spikpluggar finns i många olika storlekar och utföranden.

 • Dölj med skugglister

  Dölj med skugglister

  23/08 VIDEO: Det fula mellanrummet mellan tak och vägg, de sneda snitten och de små skadorna ska döljas. Det kan man göra med många olika typer av lister. Men den bästa är skugglisten, som också är mycket enkel att sätta upp.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss