Cookie- och Sekretesspolicy


Smart hylla av en bänkskiva

Har du lite virke över, exempelvis något överblivet från en bänkskiva som här, kan du lätt göra en snygg bokhylla med dold sammanfogning. Sammanfogningen kan göras antingen av bitar som sågats i vinkel eller bara kapats rakt över. Här ska hantverkaren visa båda metoderna.

Spänn fast hyllplanet och sidorna ordentligt innan du börjar mäta upp och markera fogarna. Se till att delarna sitter precis rätt. De här bitarna är 40 mm tjocka och 20 cm breda och ska fogas ihop med dolda fogar på två ställen.

Hantverkaren mäter in 5 cm från båda sidor. Från botten mäter han 2 cm upp på vardera sidan, så att det hål han ska borra hamnar mitt i hyllplanet. Han använder en 12 mm snickarborr och kör den 10 cm in i virket.

För att snickarborren ska avverka ordentligt måste man emellanåt dra ut den och pilla bort borrspånorna. Han kapar till två 9 cm långa 12 mm rundstav av furu. De två bitarna stav spetsas en aning i ändarna med hjälp av en hobbykniv, så att de lättare glider in i hålen och trycker ut limmet längs sidorna.

Snittytan förses med en rejäl omgång trälim i vågmönster. Även hålen fylls med lim. Sidostycket spänns åter fast och änne lite trälim sprutas in i hålen. De två bitarna rundstav trycks in och knackas på plats med en hammare tills de bara sticker ut en liten bit.

Man kan också foga ihop hyllplan och sidostycken efter att ha sågat till dem i 45 graders vinkel. Det ger en snygg avslutning. Även här ska hålen placeras 5 cm in från sidorna och 2 cm från botten. Vi använder en 12 mm försänkare som bara borrar halvvägs, alltså 2 cm ner i virket.

För att garantera att sidostyckena och hyllplanet passar exakt ihop görs delarna fast rejält innan det förborras för skruvarna. Nu borrar hantverkaren igenom virket och ett par cm in i hyllplanet med en 4 mm borr. När förborrningen är klar lossas delarna och ytan på hyllplanet förses med en god omgång trälim. Lägg på limmet i en vågform och lägg på en extra sträng lim i överkanten.

Sidostycket behöver bara en sträng lim längst ner. Sätt ihop de två delarna och kläm fast dem. Nu kan delarna sätts ihop med två 5x70 mm träskruvar. Torka bort överskjutande lim omedelbart. Det är mycket lättare att ta bort det innan limmet torkat.

Nu ska skruvarna döljas. Till det använder vi ett par träpluggar. De tillverkas med hjälp med av en pluggborr. Den är komplementet i det set som också innehåller försänkningsborren. I det här fallet har vi ett 12 mm set. Propparna plockas ut från virke av samma sort som hyllan tillverkas av.

Propparna är ett par millimeter längre än hålen är djupa. De stäms ut med hjälp av ett stämjärn.Lägg lite trälim på ändbiten och tryck fast pluggen. Knacka slutligen fast dem med några lätta hammarslag. Nu ska pluggarna jämnas till, även det görs med ett stämjärn. Börja i ena kanten, så att du inte riskerar att få med för mycket av pluggen.

Slutligen slipas pluggarna och sidostycket med en excentnerslip med fint sandpapper, exempelvis korn 180. Pluggarna blir nästan osynliga och oljar man träet lite grand är det nästan omöjligt att se dem. Excentnerslipen är också bra för att jämna av de vassa kanterna. I den här modelluppställningen är hyllan sammanfogad med furupluggar i ena änden, vilket också ger en fin effekt. Det är en smaksak om man vill sätta ihop hyllan i rät eller tillsågad vinkel, eller om man vill ha ljusa eller mörka pluggar. Båda fogningssätten är lika hållbara.

Relaterade artiklar

 • Placeras hyllkonsolerna rätt

  Placeras hyllkonsolerna rätt

  23/08 VIDEO: Vill du vara säker på att hyllan sitter uppe ordentligt ska du använda hantverkarens knep för hur konsolerna placeras. Konsolen ska som utgångspunkt täcka ¾ av hyllans djup, vilket de här konsolerna gör.

 • Spackla mellan gipsskivor

  Spackla mellan gipsskivor

  23/08 VIDEO: Mellan rummet mellan skivorna på en gipsvägg ska spacklas innan man kan tapetsera eller måla. Och det är inte den enklaste uppgiften. Man kan göra på två sätt. Antingen använder man en 50 mm pappremsa eller en 50 mm ...

 • Förstärk med en plugg

  Förstärk med en plugg

  23/08 VIDEO: Ska du hänga upp något i en mdf-skiva finns det ett hantverkarknep som kan göra upphängningen mycket stabilare. Det vanligaste sättet är också det enklaste. Man förborrar i skivan och skruvar i kroken.

 • Spikplugg – bara att slå i väggen

  Spikplugg – bara att slå i väggen

  23/08 VIDEO: Om du ska montera något i en tegelvägg eller betong, som exempelvis en läkt, som här, är det enklast och mest hållbart att använda spikplugg. Spikpluggar finns i många olika storlekar och utföranden.

 • Dölj med skugglister

  Dölj med skugglister

  23/08 VIDEO: Det fula mellanrummet mellan tak och vägg, de sneda snitten och de små skadorna ska döljas. Det kan man göra med många olika typer av lister. Men den bästa är skugglisten, som också är mycket enkel att sätta upp.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss