Cookie- och Sekretesspolicy


Laga hål i en gipsvägg

Den porösa gipsväggen kan lätt skadas. Men den är lätt att laga så att man inte ens anar att det varit hål i den. Hålet lagas med en bit gipsskiva som är en aning större än själva skadan. Hantverkaren börjar med att mäta upp hålet.

Det är lättare att anpassa en trekantig lagningsbit. Biten skärs till ur en gipsplatta. Skär med hobbykniv och använd en timmermansvinkel som anhåll. Trekanten knäcks av och pappen på baksidan snittas. Sedan jämnas kanterna till med en gipshyvel – på alla tre sidorna.

Den trekantiga biten läggs över skadan och dess omkrets ritas av. Håll den ordentligt på plats, så att markeringen blir exakt.Kolla att markeringen gott och väl täcker hålet. Nu ska gipsskivans tjocklek markeras. Det gör man lättast med hjälp av lagningsbiten. Håll upp den jäms med strecket och rita sedan ut tjockleken. Gör likadant runt om.

Nu ska hålet sågas till jämnt. Det gör man lättast med en multicutter. Såga så exakt som möjligt längs det inre strecket hela vägen runt. Peta bort det gips som sågas bort innan du fortsätter med att skära. Nu ska du skära längs den yttre markeringen i omkring 45 graders vinkel. Gipsen spricker en aning, men det gör inte så mycket. Använd en hobbykniv för att skära rent, men se till att snittytan är vinklad.

Nu markerar hantverkaren runt om kanterna på lagningsbiten. Strecket sitter lika långt från ytterkanten som skivan är tjock. Det yttersta papplagret snittas med en hobbykniv längs markeringen. Skär hela vägen ut i kanterna. Nu ska sidorna på lagningsbiten också kapas till i vinkel. Det gör man enklast med hjälp av hobbykniven. Se upp så att du inte skadar hörnen.

När alla tre sidor är tillskurna jämnas de till med gipshyveln. Nu har du en triangel som passar någorlunda med det trekantiga hålet i väggen. Om lagningsbiten inte sitter i liv med vägen får man justera hålet ytterligare. Trekanten limmas fast i hålet med en gipsbaserad spackelmassa.

Mät upp en gnutta spackel i en plastpåse och lite vatten i ett glas. Häll vatten i påsen och bearbeta massan tills den blir smidig. Se till att det inte finns några torra gipsklumpar kvar. När gipsmassan är färdig skär du ett litet hål i påsens ena hörn så att den kan tryckas ut i lagom mängd.

Lägg på gott om gips längs triangelns vinklade ytor – hellre för mycket än för litet.Ge även hålets kanter en omgång med psblandningen. Tryck fast triangeln. Sitter den inte helt i liv med väggen kan du använda en annan bit gipsskiva för att få den på plats.

Nu ska lagningen få en rejäl omgång gipsspackel med hjälp av en bredspackel. Den här gipsmassan kan gott köpas färdig, på tub. Spackla på ordentligt, så att massan trycks ner i glipan runt lagningen. Skrapa sedan av, så att det inte torkar fast för mycket massa på väggen. Det ger bara mer sliparbete.

Skär av en tunn remsa från triangelns kanter hela vägen runt. Det kommer att göra övergången mot väggen närmast osynlig. Snittet gör att den spackelmassa som nu läggs på tränger ner ordentligt i sprickan och ger en snygg, slät övergång.

Nu är det färdigspacklat för tillfället och du får vänta några timmar, helst ett dygn, med fortsättningen. Slipa till den torkade spackelmassan med en bit fint sandpapper – exempelvis kort 120. När ytan är helst slät och jämn kan du måla hela det reparerade området. Nu är reparationen klar och ingen kan se att det en gång var ett hål här.

Relaterade artiklar

 • Skruva säkert i gips

  Skruva säkert i gips

  23/08 VIDEO: Det är inte svårt att skruva i en gipsskiva. Det är nästan för lätt. Det är bara med stor försiktighet man kan få skruvarna att sitta perfekt, så att de inte går igenom pappen och för långt in i skivan, vilket ger ett ...

 • Kapa och forma gipsskivor

  Kapa och forma gipsskivor

  22/08 VIDEO: Gipsskivor är fantastiskt bra som byggmaterial och även ett av de vanligaste materialen vid inklädnad av väggar och tak. Det är ganska lätt att bearbeta gipsskivor, men bara om man använder rätt verktyg och om man vet ...

 • GUIDE: Så spacklar du gipsskivor

  GUIDE: Så spacklar du gipsskivor

  24/08 GUIDE: Gipsskivor ger snygga, släta väggar och tak. Men om skarvarna inte är rätt spacklade blir det inte en lika elegant. Lär dig rätt teknik här!

 • GUIDE: Sådan spartler du gipsplader

  GUIDE: Sådan spartler du gipsplader

  24/08 Gipsplader giver flotte, glatte vægge og lofter. Men hvis samlingerne ikke er spartlet rigtigt, bliver løsningen knap så flot. Her kan du lære teknikken!

 • Stabil upphängning i en gipsvägg.

  Stabil upphängning i en gipsvägg.

  22/08 VIDEO: Det är inte lätt att fästa en vanlig skruv i en gipsvägg. Vill man vara säker på att det man sätter upp sitter kvar, måste man använda speciella pluggar och skruvar som passar till gips. Det finns många olika sorter på ...

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss