Cookie- och Sekretesspolicy


Stabil upphängning i en gipsvägg.

Det är inte lätt att fästa en vanlig skruv i en gipsvägg. Vill man vara säker på att det man sätter upp sitter kvar, måste man använda speciella pluggar och skruvar som passar till gips. Det finns många olika sorter på marknaden, men här har hantverkaren valt ut dem han tycker är bäst.

Den första är en Fischer GK, som passar bra när man ska hänga upp lampor, lister eller bilder. Den finns i många olika storlekar. De största, som är avsedda för dubbelgips, kan bära upp till 17 kilos vikt. De mindre, som den här, kan bära upp till 12 kilo i en enkelgipsvägg.

Pluggen skruvas i med en specialbit som följer med vid köpet. När pluggen är på plats är det inga problem att dra i den medföljande skruven. Här är en annan variant på samma modell. Men denna är av metall och därmed lättare att dra fast i gipsskivan utan att den böjer sig, vilket plastpluggarna kan göra.

Man behöver bara hitta en passande skruvbit till pluggen. Man ska inte trycka för hårt när man drar i pluggen. Då kan man skada skivan. Låt pluggen borra sig ner för egen maskin. De minsta av de här pluggarna kan bära upp till sju kilo, men de större klarar upp till 11 kilo.

Det här är en helt annan modell – en Fischer PD, som i den här storleken kan bära upp till 16 kilo. Innan man kan montera den måste man borra ett hål av samma storlek som pluggen. Sen trycker man in den i hålet och knackar den på plats med en hammare. Var försiktig så du inte skadar skivan.

När man drar i skruven utvidgar sig pluggen på baksidan och fäster ordentligt. Det här är en annan typ av expanderande plugg – Expandets rosett, som har en otrolig bärförmåga. Den måste man också borra ett hål till. Sen trycker man den på plats och skruven tas ur innan man knackar den på plats med några lätta slag.

När man sedan drar i skruven utvidgar sig plastpluggen på skivans baksida och infästningen sitter orubbligt fast. Den här pluggmodellen kan bära upp till 20 kilo. De största modellerna av Expandets pluggar bär upp till 70 kilo. Det är en annan av de kraftigare pluggarna. Den mindre modellen bär upp till 18 kilo, medan den större bär upp till 30 kilo.

Även till denna plugg måste man förborra, så att pluggen kan tryckas igenom. När skruven dras i dras pluggens metallskenor ihop och spänns fast så att man får en mycket stark upphängning. Den här pluggen passar extra bra i gipsväggar med ett hålrum innanför och kallas därför också för hålrumsplugg. Ett annat typnamn är Mollyplugg.

Relaterade artiklar

 • Skruva säkert i gips

  Skruva säkert i gips

  23/08 VIDEO: Det är inte svårt att skruva i en gipsskiva. Det är nästan för lätt. Det är bara med stor försiktighet man kan få skruvarna att sitta perfekt, så att de inte går igenom pappen och för långt in i skivan, vilket ger ett ...

 • Laga hål i en gipsvägg

  Laga hål i en gipsvägg

  22/08 VIDEO: Den porösa gipsväggen kan lätt skadas. Men den är lätt att laga så att man inte ens anar att det varit hål i den. Hålet lagas med en bit gipsskiva som är en aning större än själva skadan. Hantverkaren börjar med att ...

 • Kapa och forma gipsskivor

  Kapa och forma gipsskivor

  22/08 VIDEO: Gipsskivor är fantastiskt bra som byggmaterial och även ett av de vanligaste materialen vid inklädnad av väggar och tak. Det är ganska lätt att bearbeta gipsskivor, men bara om man använder rätt verktyg och om man vet ...

 • Bygg en gipsvägg

  Bygg en gipsvägg

  06/06 VIDEO: Gipsväggar är en enkel och stabil lösning när man ska dela ett rum i flera mindre rum. I det här projektet ska snickaren visa hur man bygger en gipsvägg och monterar en dörr i väggen. Du kommer bland annat att lära dig ...

 • Vilka plugg är bäst i en gipsvägg?

  Vilka plugg är bäst i en gipsvägg?

  19/04 Jag ska hänga upp ett par relativt tunga föremål på en gipsvägg och funderar nu på vilka plugg som är bäst att använda?

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss