Cookie- och Sekretesspolicy


Kapa och forma gipsskivor

Gipsskivor är fantastiskt bra som byggmaterial och även ett av de vanligaste materialen vid inklädnad av väggar och tak. Det är ganska lätt att bearbeta gipsskivor, men bara om man använder rätt verktyg och om man vet hur man får bästa möjliga resultat. Här ska hantverkaren visa hur få verktyg man behöver och hur man använder dem.

En tumstock, en gipshyvel, en snickarpenna, ett måttband, en timmermansvinkel och en hobbykniv. Mer behövs inte för att man ska kunna kapa och forma skivan som man vill. Det är exempelvis mycket lättare att kapa ett fint snitt i en gipsskiva än vad det är att såga till en fanerskiva.

När du mätt och markerat var skivan ska kapas är det bara att gripa timmermansvinkeln och hobbykniven och skära igenom det tunna papplagret på skivans ena sida. När du har skurit är det bara att hålla skivan mot en kant, precis där snittet sitter, och trycka till. Plattan knäcks precis där snittet ligger.

Med hjälp av hobbykniven skär du sedan igenom pappen på skivans andra sida och nu har du fått precis en så stor bit som du ville. Om du vill ha rena och släta kanter klarar du lätt med en gipshyvel, även kallad fusare. Den avverkar ordentligt även om du inte trycker särskilt hårt och det blir snabbt ett bra resultat.

Om du ska fästa skivan på en vägg behöver du avfasa kanten – det gör man enklast med en hobbykniv. Håll den i önskad vinkel och skär med jämnt tryck längs med kanten bort till hörnet. Båda skivorna ska fasas och de monteras mot varandra med 1-2 mm mellanrum, så att spackelmassan kommer in ordentligt mellan dem och skapar en stark fog.

Om du bara behöver kapa av en smal bit från skivan går det kanske inte att knäcka av den. Då får man använda en fogsvans i stället för en hobbykniv. Det är inte heller svårt. Fogsvansen arbetar sig lätt igenom det spröda gipset och den är lätt att föra längs markeringen.

Pappen kan fransa sig en aning, men det renskär man bara med hobbykniven. Om du ska kapa ett hörn i en gipsskiva är det bäst att använda en fogsvans. Men bara till det ena snittet. Det andra klarar du mycket enklare med timmermansvinkeln och hobbykniven.

När den är tillskuren trycker du till lätt och skär sedan på andra sidan. Även här renskär du med hobbykniven. Det är också enkelt att skära en böj i en gipsskiva. När snittet är markerat kan du med fördel använda en sticksåg. Använd en smal klinga för att få bästa möjliga resultat.

Man kan också forma en gipsskiva med hjälp av vatten och diskmedel. Blanda i lite diskmedel i vattnet och smeta ut det över hela skivan med en rejäl, stor pensel. Diskmedlet gör så att vattnet inte omedelbart rinner av och skivan torkar. I stället hålls den fuktig längre.

Efter en kort stund börjar skivan bukta. Nu kan du välja hur svängd du vill ha den. Vänd den på högkant när den nått rätt form, eller lägg på ytterligare vatten och vänta ännu en stund tills den fått rätt form. Den här gipsskivan är 12,5 mm tjock, men det går också bra att använda en smalare – 6,5 mm – för att få rätt form lite snabbare.

Relaterade artiklar

 • Skruva säkert i gips

  Skruva säkert i gips

  23/08 VIDEO: Det är inte svårt att skruva i en gipsskiva. Det är nästan för lätt. Det är bara med stor försiktighet man kan få skruvarna att sitta perfekt, så att de inte går igenom pappen och för långt in i skivan, vilket ger ett ...

 • Laga hål i en gipsvägg

  Laga hål i en gipsvägg

  22/08 VIDEO: Den porösa gipsväggen kan lätt skadas. Men den är lätt att laga så att man inte ens anar att det varit hål i den. Hålet lagas med en bit gipsskiva som är en aning större än själva skadan. Hantverkaren börjar med att ...

 • GUIDE: Så spacklar du gipsskivor

  GUIDE: Så spacklar du gipsskivor

  24/08 GUIDE: Gipsskivor ger snygga, släta väggar och tak. Men om skarvarna inte är rätt spacklade blir det inte en lika elegant. Lär dig rätt teknik här!

 • GUIDE: Sådan spartler du gipsplader

  GUIDE: Sådan spartler du gipsplader

  24/08 Gipsplader giver flotte, glatte vægge og lofter. Men hvis samlingerne ikke er spartlet rigtigt, bliver løsningen knap så flot. Her kan du lære teknikken!

 • Stabil upphängning i en gipsvägg.

  Stabil upphängning i en gipsvägg.

  22/08 VIDEO: Det är inte lätt att fästa en vanlig skruv i en gipsvägg. Vill man vara säker på att det man sätter upp sitter kvar, måste man använda speciella pluggar och skruvar som passar till gips. Det finns många olika sorter på ...

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss