Cookie- och Sekretesspolicy


Stilren eldstad

Öppen brasa ger hög mysfaktor och värme på altanen eller i trädgården och blir snart en naturlig samlingsplats. Dessutom är det en bra investering att göra en eldstad utomhus. Här har vi gjutit en eldstad i betong – ett material som det är lätt att arbeta med och resultatet blir naturligt snyggt och enkelt.

Gör din egen eldstad

Gör själv eldstad i trädgården

Om du själv gjuter en eldstad har det dessutom den fördelen att du kan bygga gjutformen i exakt den storlek som passar dig. Och du får en eldstad som ingen annan har. Vi har byggt en kvadratisk gjutform (80 x 80 cm) med ett hål i botten, så att formen kan pressas ned över en stor fitnessboll. På så sätt bildas en fördjupning i betongklossen som ska bli eldstaden när betongen härdar i gjutformen.

Bygg formen till eldstaden

När du ska gjuta måste du först bygga en form som du gjuter i. Här använder vi gjutplywood, som är vattenfast och har en mycket hal yta. Du kan eventuellt använda vanlig plywood som är lite billigare, men gjutplywood är det bästa alternativet. Måtten på formen avgör storleken på din eldstad. Så du bygger helt enkelt formen i den storlek du vill att eldstaden ska ha. Men du måste vara uppmärksam på att betong är tungt, så ju större formen är, desto tyngre blir eldstaden. Det speciella med gjutformen här är att det sågas ett hål i botten, så att formen passar över en stor boll. Bollens form kommer att ge den färdiga eldstaden den rundning som utgör själv eldplatsen.

Gjut eldstaden

Det är enklast att använda torrbetong till det här projektet – då är du säker på att blandningsproportionerna blir rätt. Torrbetong köps i säckar och ska bara blandas med vatten. Du ska vara uppmärksam på att betong är tungt, så du kan inte flytta runt den här eldstaden efter behag. I gengäld är den så kompakt att den kan stå på en altan, eftersom den inte blir varm i botten och därmed inte riskerar att lämna märken.

Verktyg när du bygger eldstad

För att blanda betongen använder vi en tombola. Du kan också blanda betongen i till exempel en skottkärra. Du bör också överväga hyra en stavvibrator. Det är viktigt att betongen vibreras ordentligt, så att det inte finns kvar några luftbubblor i det du gjuter. En stavvibrator är mycket effektiv. En slagborrmaskin kan eventuellt användas på formens utsidor, men det ger inte ett lika bra resultat.

Relaterade artiklar

 • Bygg din egen ELDSTAD av plåt!

  Bygg din egen ELDSTAD av plåt!

  02/05 Finns det något mysigare än att sitta vid en brasa en skön sommarkväll? Och om du har brasan i en tipi håller du koll på både gnistor och värme.

  Svårighet 1/4
 • Gjut ett eldfat på det enkla sättet

  Gjut ett eldfat på det enkla sättet

  08/06 Med två murarhinkar kan du lätt gjuta ett läckert eldfat som garanterat blir en mysig samlingsplats.

  Svårighet 1/4
 • INRED TRÄDGÅRDEN: Gör en cirkel av kullersten

  INRED TRÄDGÅRDEN: Gör en cirkel av kullersten

  26/10 VIDEO: På det här lilla sandområdet ska trädgårdsanläggaren Jesper anlägga en cirkelformad eldplats av kullerstenar. Den ska vara 80 cm i diameter.

 • Gjut rå och snygg eldstad

  Gjut rå och snygg eldstad

  04/07 En eldstad i trädgården är en säker succé för mysiga utekvällar. Och om du gjuter den i betong håller den i många år. Se här hur du gör den!

  Svårighet 1/4
 • Sommardusch utomhus

  Sommardusch utomhus

  30/07 Man blir lätt svettig på sommaren, men varför gå in och duscha när man kan göra det utomhus? Se här hur enkelt du bygger upp en läcker utedusch.

  Svårighet 2/4
Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Stilren eldstad
 • Stilren eldstad

Svårighetsgrad

Svårighet 3/4

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Skruvdragare

Varför kommer inte min Skruvdragare????

Ångspärr om isoleringen är < 200mm i friggebod?

Läste i artikeln "Ångspärrar för dummies" att ...

Ventilation av luftspalt mellan väggar?

Jag ska bygga in en carport som binder samman ...

Betongprimer?

Betongprimerns funktion är åtminstone delvis ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss