Cookie- och Sekretesspolicy


Så här gör du en dagvattenkassett

Med en dagvattenkassett har marken chans att suga upp vatten från ett hus eller en altan så att du slipper leda det vidare till kommunens system. Dagvattenkassetten kan bespara dig stora utgifter, kan hjälpa naturen och avlasta avloppssystemet så att du slipper översvämningar. Och du kan själv gräva ner den på tomten.

Den optimale faskine-konstruktion
Kassetten tar genast hand om vattnet och samlar det varpå vattnet kan rinna ut i marken. Hur stor kassetten ska vara beror på avvattningsytans storlek och markens förmåga att uppta vatten.

DAGVATTENKASSETTEN KAN HJÄLPA DIG


 • Den är ett enkelt och billigt sätt att ta hand om regnvatten.
 • Den låter vattnet från ditt tak bli ett bidrag till vårt grundvatten.
 • Den avlastar avloppet och reningsverken.
 • Den minskar risken för översvämningar.När du bygger nytt garage eller anlägger en ny stenterrass är det klokt att också fundera på vart du vill leda regn- och smältvatten. Det enklaste och ofta det billigaste och mest miljöförnuftiga är att samtidigt gräva ner en dagvattenkassett på tomten. Då minskar du risken för att det blir översvämning ute och inne när det störtregnar. Du kan också leda ner vatten från villans tak till dagvattenkassetten.

En dagvattenkassett är som namnet antyder en stor behållare som i första hand kan samla upp det vatten som ett skyfall för med sig och sedan snabbt leder det vidare till marken, så att kassetten hela tiden kan fyllas upp med nytt vatten.

Flera fördelar med en dagvattenkassett

Det är flera och stora fördelar med att leda ut vattnet i marken i stället för att leda det till kommunens dagvattenledningar. Dessa blir ju snabbt fulla och då översvämmas tomten eller källaren. I samband med tillbyggnad krävs också nya avloppsrör för dagvattnet. Låter du en rörmokare lägga dem blir det dyrt. Lägger du en dagvattenkassett gör du det själv och billigt.

Det är en klar fördel för miljön att du har en dagvattenkassett, både för din trädgård och för miljön i övrigt. Regnvatten är ju ett positivt tillskott till vårt grundvatten.

En tredje och stor fördel är att dagvattenkassetterna avlastar kommunens dagvattenledningar. Det kommer fler och fler skyfall i takt med att klimatet ändras och då överbelastas alla ledningar, brunnslock slås upp och vattnet sprutar som fontäner ur brunnarna. Med kassetterna minskar du risken för översvämningar.

Undersök marken och reglerna

Innan du tar fram spaden och börjar gräva måste du undersöka markens beskaffenhet. Hur väl kan vattnet från en kassett sugas upp? Det har stor betydelse för om du ska ha en eller flera kassetter. Du måste också undersöka om din nya kassett uppfyller de regler och paragrafer många kommuner har när det gäller dagvatten.

SE OCKSÅ: TESTA SJÄLV – Klarar en dagvattenkassett DITT regnvatten?

Det är klokt att liera sig med en leverantör av kassetter för att vara säker på att kassetten får rätt dimension och placering. Och du bör kontakta kommunen innan du gräver.

Ladda ned hela artikeln och få en utförlig beskrivning av hur du själv anlägger en optimal dagvattenkassett.

Relaterade artiklar

 • Bygg en stenkista

  Bygg en stenkista

  21/07 VIDEO: En ökande nederbörd kombinerad med tillproppade, gamla stenkistor leder till fler och fler översvämningar och ökar behovet av nya och större stenkistor.

 • Ta hand om regnvattnet

  Ta hand om regnvattnet

  02/05 När det ösregnar ett par timmar belastas dagvattensystemet mycket. Led i stället vattnet till en rabatt där det kan rinna ner i marken.

  Svårighet 2/4
 • BLOMMOR: Frögroning av luktärter

  BLOMMOR: Frögroning av luktärter

  27/10 VIDEO: De är så vackra, de klättrande och väldoftande luktärterna! Det är inte konstigt att de blivit ett ”måste” bland sommarblommorna för många trädgårdsodlare. Men det kan tyvärr vara ganska svårt att få dem att gro, bland ...

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Gör en cirkel av kullersten

  INRED TRÄDGÅRDEN: Gör en cirkel av kullersten

  26/10 VIDEO: På det här lilla sandområdet ska trädgårdsanläggaren Jesper anlägga en cirkelformad eldplats av kullerstenar. Den ska vara 80 cm i diameter.

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Sätt gatstenar med smala och breda fogar

  INRED TRÄDGÅRDEN: Sätt gatstenar med smala och breda fogar

  26/10 VIDEO: Gatstenar av granit är ett bra val till alla sorters beläggning i trädgården. Stenarna kan sättas i många olika mönster och du kan också variera fogbredderna. Gör du fogen tillräckligt bred kan också mindre växter som ...

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Dagvattenkassett – så här gör du en perfekt dagvattenkassett
 • Dagvattenkassett – så här gör du en perfekt dagvattenkassett

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss