Cookie- och Sekretesspolicy


Växtrelaterade skador

Det är inte bara skadedjur och svampsporer som kan förstöra skördeglädjen i växthuset. Framför allt tomatplantorna kan du råka ut för skador som uppstår medan plantan växer. Ofta upptäcker du det först när det börjar bli tid att skörda. Gemensamt för den här typen av skador är att de inte sprids till andra plantor.

Här är det pistillröta som Annika stöter på. Pistillröta uppstår redan när tomatplantan blommar. Men symptomen visar sig inte på frukten förrän flera veckor senare – oftast med en svart fläck i fruktens ände där blomman har suttit. Det svarta området växter i takt med tomatfrukten.

En tomat med pistillröta har lidit brist på kalcium.Orsakerna till det kan vara flera,exempelvis en för hög koncentration av näring som hindrat plantans kalciumupptag, ett dåligt utvecklat rotsystem, uttorkning eller övervattning – eller vattning enbart med regnvatten som inte innehåller kalk.

Slutligen kan även temperaturer över 30 grader orsaka pistillröta. Lösningen är oftast att skugga drivhuset. Om du har vattnat med regnvatten så använd kranvatten varannan gång.Du kan äta en tomat med pistillröta om du skär bort det mörka området.

Den smakar ofta gott för tomater utvecklar mer sötma när de blir stressade. En annan växtrelaterad skada är sprickor i tomaterna. Sprickorna finns oftast på mycket mogna frukter. De uppstår framför allt när det är stora temperaturskillnader mellan natt och dag, till exempel långt fram på säsongen när hösten är på väg.

Vissa sorter har lättare för att spricka än andra. Det gäller framför allt körsbärstomater och bifftomater.Du kan inte direkt förebygga spruckna frukter men mycket vatten efter en kraftig uttorkning kan vara en bidragande orsak till problemet.

Ett tredje växtrelaterat problem hos tomater är att fukterna har så kallade gröna nackar. De gröna områdena förblir gröna och hårda även när tomaten mognar. Orsaken är för starkt solljus på frukterna, så kom ihåg att skugga tomaterna – t ex genom att måla på skuggpasta.

Relaterade artiklar

 • VÄXTHUS: Sticklingar

  VÄXTHUS: Sticklingar

  31/10 VIDEO: När växtsäsongen kommit igång ordentligt och växthusets kryddörter har gott om nya, friska årsskott kan du överväga att ta sticklingar så att du kan få flera av dina favoritplantor.

 • VÄXTHUS: Svampsjukdomar

  VÄXTHUS: Svampsjukdomar

  31/10 VIDEO: Ett bra klimat i växthuset förebygger många svampangrepp. För att undvika svamp är det väldigt viktigt att vädra ordentligt. Många svampar trivs nämligen bra och förökar sig i hög luftfuktighet. Men det är svårt att ...

 • VÄXTHUS: Rätt temperatur

  VÄXTHUS: Rätt temperatur

  31/10 VIDEO: En termometer är oumbärlig i växthuset. I början av säsongen är det viktigt att det är tillräckligt varmt och senare är det lika viktigt att plantorna inte får det för varmt.

 • VÄXTHUS: Vatten och näring

  VÄXTHUS: Vatten och näring

  31/10 VIDEO: För att nå framgång med plantorna i växthuset måste du naturligtvis se till så att de får tillräckligt med vatten och näring. I varmare perioder får du räkna med att vattna minst en gång om dagen – beroende på hur du ...

 • VÄXTHUS: Beskära och toppa

  VÄXTHUS: Beskära och toppa

  27/10 VIDEO: Plantorna i drivhuset ska skötas väl för att ge optimalt i utbyte. Framför allt bör du vara noga med att beskära och toppa växterna. Här är två citronbasilikor. Den ena har inte toppats överhuvudtaget och har redan ...

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Vilseledande reklam om isolering

http://gds.se/isolering/tillaggsisolering-effe ...

Liten riktigt slim hylla ovanför sängen

tjena jag har en LG Music Flow H7 som jag ...

värme...

vilken värme är bäst i en stuga, 30 kvm + 10 kvm

Förvaring under trapp

Såg ett klipp på facebook där var det en som ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss