Cookie- och Sekretesspolicy


Vatten och näring

För att nå framgång med plantorna i växthuset måste du naturligtvis se till så att de får tillräckligt med vatten och näring. I varmare perioder får du räkna med att vattna minst en gång om dagen – beroende på hur du har inrättat ditt växthus naturligtvis.

Jorden i liten kruka torkar fort ut och behöver vatten igen, men självvattnande lådor kan rymma upp till 50 liter vatten åt gången och behöver därför inte fyllas på så ofta. Det enklaste sättet att gödsla är att använda flytande näring som du löser upp i vattnet. Följ bara doseringsinstruktionerna på etiketten.

Under varmare perioder avdunstar emellertid mer vatten från bladmassan och då hinner inte plantorna tillägna sig näringen på samma sätt. Det betyder att näringssalterna blir kvar i krukan istället och det kan skada plantan.

Så när det är mycket varmt bör du dra ner på gödslingsmängden, till exempelvis en halv dos, eller nöja dig med att bara vattna med rent vatten – alltså helt låta bli att gödsla – cirka varannan gång du vattnar. De här gurkorna har fått lagom med näring. Men i gengäld har de saknat vatten.

Bladen hänger och de nedersta gurkorna har förstörts. Det är typiskt om plantan fått för lite vatten. I det här fallet är det förmodligen persiljan i mitten som har tagit extra hårt på vattenreservoaren. Även om odlingssäcken har vattnats en gång om dagen så har det uppenbarligen inte varit tillräckligt.

Därför ser Lena nu till att dels vattna säcken oftare och dels att skörda av persiljan så att den i fortsättningen inte kommer att vara så törstig. Det finns olika sorters droppbevattningssystem som man kan installera för att förenkla bevattningen.

Här är ett automatiskt bevattningssystem som är kopplat direkt till vattenledningen. Den här bevattningsanordningen är enklare. Den består av två plastsäckar, monteringsbeslag, kopplingsslangar och munstycken som du kan justera vattenmängden med.

Säckarna monteras på drivhusets vägg med de medföljande beslagen och skruvar. Därefter kopplar du ihop de två säckarna med en slang. Slangen sätter du fast i botten på varje säck som är utrustad med samma sorts ventiler som på en badboll. Du mäter upp hur långa slangarna ska vara så att de passar anordningen.

Kapa slangarna och montera munstyckena, och placera dem vid varje planta. När allt är monterat är det bara att fylla plastsäckarna. Kom ihåg att tillsätta flytande gödsel. Vattenmängden ska justeras.

Det gör du genom att vrida på munstycket tills du tycker att vattenmängden är lagom. I fortsättningen är det alltså bara säckarna du ska komma ihåg att fylla med vatten och gödsel.

Relaterade artiklar

 • VÄXTHUS: Sticklingar

  VÄXTHUS: Sticklingar

  31/10 VIDEO: När växtsäsongen kommit igång ordentligt och växthusets kryddörter har gott om nya, friska årsskott kan du överväga att ta sticklingar så att du kan få flera av dina favoritplantor.

 • VÄXTHUS: Växtrelaterade skador

  VÄXTHUS: Växtrelaterade skador

  31/10 VIDEO: Det är inte bara skadedjur och svampsporer som kan förstöra skördeglädjen i växthuset. Framför allt tomatplantorna kan du råka ut för skador som uppstår medan plantan växer. Ofta upptäcker du det först när det börjar ...

 • VÄXTHUS: Svampsjukdomar

  VÄXTHUS: Svampsjukdomar

  31/10 VIDEO: Ett bra klimat i växthuset förebygger många svampangrepp. För att undvika svamp är det väldigt viktigt att vädra ordentligt. Många svampar trivs nämligen bra och förökar sig i hög luftfuktighet. Men det är svårt att ...

 • VÄXTHUS: Rätt temperatur

  VÄXTHUS: Rätt temperatur

  31/10 VIDEO: En termometer är oumbärlig i växthuset. I början av säsongen är det viktigt att det är tillräckligt varmt och senare är det lika viktigt att plantorna inte får det för varmt.

 • VÄXTHUS: Beskära och toppa

  VÄXTHUS: Beskära och toppa

  27/10 VIDEO: Plantorna i drivhuset ska skötas väl för att ge optimalt i utbyte. Framför allt bör du vara noga med att beskära och toppa växterna. Här är två citronbasilikor. Den ena har inte toppats överhuvudtaget och har redan ...

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Vilseledande reklam om isolering

http://gds.se/isolering/tillaggsisolering-effe ...

Liten riktigt slim hylla ovanför sängen

tjena jag har en LG Music Flow H7 som jag ...

värme...

vilken värme är bäst i en stuga, 30 kvm + 10 kvm

Förvaring under trapp

Såg ett klipp på facebook där var det en som ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss