Cookie- och Sekretesspolicy


Svampsjukdomar

Ett bra klimat i växthuset förebygger många svampangrepp. För att undvika svamp är det väldigt viktigt att vädra ordentligt. Många svampar trivs nämligen bra och förökar sig i hög luftfuktighet. Men det är svårt att helt undvika svampangrepp.

Den här tomatplantan har angripits av gråmögel. Den har förmodligen haft en liten skada någonstans där svampsporerna fått fäste. Gråmöglet har snabbt fått den stora stjälken att vissna vid roten, men det finns fortfarande ett litet skott som kan växa vidare.

Den vissnande stjälken har försökt att bilda luftrötter för att försöka överleva. Därför sätter Annika plantan i en ny kruka även om den slokar. Tiden får utvisa om den går att rädda. En annan vanlig svampsjukdom i växthuset är potatisbladmögel.

Den visar sig ofta under mitten av sommaren som sådana här bruna fläckar på bladen. Svampen kan förstöra tomatplantan på kort tid om det är varmt och luftfuktigheten hög. Först syns bruna fläckar, sedan angriper möglet även frukten som blir svartbrun och ruttnar.

Det bästa du kan göra är att ta bort de angripna bladen så fort du ser dem. Var extra noga från slutet av juni månad då möglet härjar bland potatisen i köksträdgården och därifrån ofta sprider sig till tomatplantorna. Lägg inte de angripna bladen på komposten.

Då riskerar du att svampsporerna överlever och kan orsaka problem senare. Om vädret är torrt är det oftast svampsjukdomen mjöldagg som orsakar skador. Den angriper framför allt gurkor och meloner som ju är de plantor i växthuset som tycker bäst om fukt.

Den här melonplantan har de karaktäristiska vita pulverliknande fläckarna som kännetecknar mjöldagg. Man kan bekämpa svampen med insektssåpa, men såpan dödar även de nyttodjur som placerats ut i växthuset – eller redan finns naturligt. Så var försiktig.

Ett gammalt knep är att behandla de angripna områdena med skummjölk. Skummjölken kapslar in svampsporerna så att sjukdomen inte breder ut sig ytterligare. Man kan behöva upprepa behandlingen, men kom ihåg att även skummjölk påverkar nyttodjuren.

En annan möjlighet är att välja mjöldaggsresistenta sorter redan när du köper dina plantor. Här har den gamla sorten äppelgurka nästan dukat under av mjöldagg medan gurkan bredvid är resistent mot svampen – och därför fortsätter att producera friska blad.

De gula fläckarna på bladen är det synliga beviset på att plantan aktivt bekämpar svampsporerna från gurkan bredvid. På den resistenta sorten växer det fortfarande gurkor men äppelgurkans frukter har börjat falla av på grund av svampangreppet.

Några veckor senare är äppelgurkan i stort sett död och det finns inte annat att göra än att ta bort den helt.

Relaterade artiklar

 • VÄXTHUS: Sticklingar

  VÄXTHUS: Sticklingar

  31/10 VIDEO: När växtsäsongen kommit igång ordentligt och växthusets kryddörter har gott om nya, friska årsskott kan du överväga att ta sticklingar så att du kan få flera av dina favoritplantor.

 • VÄXTHUS: Växtrelaterade skador

  VÄXTHUS: Växtrelaterade skador

  31/10 VIDEO: Det är inte bara skadedjur och svampsporer som kan förstöra skördeglädjen i växthuset. Framför allt tomatplantorna kan du råka ut för skador som uppstår medan plantan växer. Ofta upptäcker du det först när det börjar ...

 • VÄXTHUS: Rätt temperatur

  VÄXTHUS: Rätt temperatur

  31/10 VIDEO: En termometer är oumbärlig i växthuset. I början av säsongen är det viktigt att det är tillräckligt varmt och senare är det lika viktigt att plantorna inte får det för varmt.

 • VÄXTHUS: Vatten och näring

  VÄXTHUS: Vatten och näring

  31/10 VIDEO: För att nå framgång med plantorna i växthuset måste du naturligtvis se till så att de får tillräckligt med vatten och näring. I varmare perioder får du räkna med att vattna minst en gång om dagen – beroende på hur du ...

 • VÄXTHUS: Beskära och toppa

  VÄXTHUS: Beskära och toppa

  27/10 VIDEO: Plantorna i drivhuset ska skötas väl för att ge optimalt i utbyte. Framför allt bör du vara noga med att beskära och toppa växterna. Här är två citronbasilikor. Den ena har inte toppats överhuvudtaget och har redan ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Vilseledande reklam om isolering

http://gds.se/isolering/tillaggsisolering-effe ...

Liten riktigt slim hylla ovanför sängen

tjena jag har en LG Music Flow H7 som jag ...

värme...

vilken värme är bäst i en stuga, 30 kvm + 10 kvm

Förvaring under trapp

Såg ett klipp på facebook där var det en som ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss