Cookie- och Sekretesspolicy


Sticklingar

När växtsäsongen kommit igång ordentligt och växthusets kryddörter har gott om nya, friska årsskott kan du överväga att ta sticklingar så att du kan få flera av dina favoritplantor.

Till det ska man använda så- och planteringsjord. Den är inte för näringsrik för de små sticklingarna. Lene ska bland annat sätta sticklingar av den här Eau de Cologne-myntan. Så hon klipper av lite av stjälken – precis ovanför ett bladveck.

Hon använder bara den del av stjälken som är mjuk eftersom sticklingar från den delen har lättast för att bilda nya rötter. Nu ska sticklingarna ner i jorden. Toppskottet ska knipsas av med det samma. Det är viktigare att sticklingen använder sin energi på att bilda rötter än att växa på höjden.

Stjälkarna sticks bara ner i jorden och så vattnar man. Sedan är det en kompakt oreganoplanta som står på tur. Den här plantan är mycket tät, och även här gäller det att ta ett skott från den del av växten som fortfarande är mjuk. Klipp skottet i lämpliga små bitar.

Växten är nästan så buskig att det är svårt att undvika att klippa ovanför ett bladveck. I gengäld så tar Lene bort några av de nedersta bladen. Det är härifrån plantan ska skjuta nya rötter. Ta också här bort toppskottet så att sticklingen använder all sin kraft till roten istället för toppen. Avsluta med att vattna.

Den här mörka och kraftiga basilikan ”Yemenite” ska också sticklingförökas, och här gäller samma sak; klipp av stjälken där den fortfarande är mjuk – precis ovanför ett bladveck, knipsa av toppskottet och sätt skotten i jorden.

Man kan inte föröka den här basilikan med frön så det enda sättet att få flera plantor är genom att ta sticklingar. I gengäld bildar den rötter ganska fort. Det kan faktiskt ofta ske bara genom att du ställer den i ett glas vatten.

Nu har sticklingarna planterats i så- och planteringsjorden och vattnats. Utan rötter har sticklingarna svårt att suga upp vatten och därför ska de täckas med plast. Det håller luftfuktigheten så hög som möjligt medan sticklingarna bildar rötter. Lene samlar ihop brickorna i en trälåda.

Träpinnarna gör att det blir lagom avstånd mellan plasten och bladen. Om plasten kommer i kontakt med bladen kan de ruttna av den höga luftfuktighet som bildas. Men det kommer förmodligen att bli för varmt för sticklingarna här i solen. Därför ser Lena till att skapa lite skugga – helt enkelt med hjälp av en stol och fiberduk.

Kom ihåg att titta till sticklingarna då och då. Lufta dem en timme om dagen så att de inte ”droppar” av fukt, och kontrollera att de inte saknar vatten. Efter bara en vecka tittar Lene efter om det har utvecklats några rötter på sticklingarna. Och den kraftiga basilikan Yemenite har redan bildat de första rötterna.

Den sticklingförökas ovanligt snabbt. Varken oregano- eller myntasticklingarna har några synliga rötter än, men den nedersta delen på den här myntastjälken har svällt en aning och det är ett tecken på att den håller på att bilda rötter. Båda brickorna ska tillbaka in under plasten och ställas i skugga ytterligare en tid.

Men basilikan behöver inte längre så hög luftfuktighet. Det är faktiskt redan dags att plantera om den. Så Lene planterar sticklingarna i fyra små krukor och gläder sig över hur lätt det varit att få fler plantor av den kraftiga basilikan.

Relaterade artiklar

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Hundgård på danska .. 2 gånger..

..tar upp 2 värdefulla platser bland de ...

Vinkeljärn

Var får man tag på vinkeljärn till projektet ...

Vedklyv

Vilket Elverk måste jag ha för att driva en ...

Varför är det så svårt att få tag på furu?

Varför har bygghandeln nästan bara gran och ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss